Dones joves: més addictes a les drogues que els homes

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Tradicionalment, el consum de drogues ha estat superior en homes que dones. Molt tenia a veure el fet que, antigament, el sexe femení va ser relegat a l’àmbit privat, sent d’aquesta manera més difícil assolir la independència econòmica i, per tant, poder consumir. A més, el càstig social cap a una dona addicta era major que el que rebia un home, cosa que provocava l’estigmatització, el rebuig i l’aïllament d’aquestes.

No obstant això, alguns dels factors ambientals que promouen el consum són molt més elevats en dones a causa de la nostra situació en la societat patriarcal. Exemple d’això serien l’estrès i l’ansietat que podem sentir com a resposta a una sobrecàrrega mental i emocional excessiva o al malestar generat per les injustícies que sofrim com a dones.

El fet que anys enrere les dones tinguessin menys possibilitats de tenir contacte amb les drogues va actuar com un factor de protecció. Però, a la llarga, això va provocar que no s’estudiés com afectava el consum entre dones, la qual cosa, actualment, és un gran problema a causa del canvi que hi ha hagut en relació amb el consum entre noies joves.

Les dones joves som la primera generació femenina exposada a les drogues al mateix nivell que els homes.

La percepció social que castiga el consum entre dones ha variat molt durant aquests últims anys. Per tant, les dones joves som la primera generació femenina exposada a les drogues al mateix nivell que els homes. Aquesta llibertat de consum, unida als factors que predisposen al consum en dones, provoca que el consum d’alcohol i tabac sigui superior en el sexe femení jove, segons els resultats d’ESTUDES.

El principal problema d’aquesta qüestió, i el qual és ignorat, és que les dones tenim una major probabilitat de tornar-nos addictes. El cos de la dona produeix més dopamina, i ho fa de manera més ràpida, provocant un efecte més plaent que el que ocorre en el cos de l’home. A més, ens adaptem abans a les drogues, la qual cosa genera una major tolerància. Com a conseqüència, passem més ràpidament de l’ús de les drogues, a l’abús d’aquestes i, finalment, a l’addicció.

Moltes dones consumeixen drogues per a evadir els seus problemes, els quals majoritàriament vénen provocats per viure en una societat masculina i patriarcal. Aquest fet, unit al factor biològic que ens porta a l’addicció, pot provocar danys irreversibles entre la joventut femenina que la societat no intentarà aturar (perquè els afers de dones mai importen). Necessitem, doncs, una societat que ens alliberi de les circumstàncies que ens acosten al consum. Mentrestant, tingueu en compte que els factors de protecció i la informació sobre com afecten les drogues sempre anirà orientada al sexe masculí, però que la nostra relació amb l’addicció com a dones és molt diferent i tenim dret a ser informades.


Font: https://pnsd.sanidad.gob.es/gl/profesionales/sistemasInformacion/home.htm 

- Publicitat -