Barça i Spotify: El Hub del futur

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Sempre he defensat l’arribada d’aquest acord, com el més important patrocini de la història del Club, tant en el vessant econòmic com per la capacitat de generar sinergies que generin ingressos que fins avui no hem estat capaços d’explotar.

Quan parlem de la marca Barça, parlem de la capacitat de generar contingut en el Club amb més aficionats al món, amb més fans. Però fins avui, aquestes dades que ens omplen d’orgull no hem estat capaços de convertir-les en ingressos, no és suficient l’engagement si després no saps i no ets capaç de capitalitzar-ho, i més, en una situació de feblesa econòmica com l’actual.

En clau econòmica, encara que no tenim les dades per l’acord de confidencialitat entre les parts, saben que la forquilla se situa entre 57M€ i 63M€ per temporada.

Cal fer una puntualització determinant aquí: la confidencialitat. En una indústria tan petita com la dels patrocinis esportius de gran magnitud, les clàusules de confidencialitat són innecessàries perquè s’acaba sabent sempre tot. De fet, les xifres fa setmanes que les sabem extraoficialment. Si algú en algun moment va voler protegir les magnituds, evidentment, no ho ha aconseguit

Aquesta necessitat de transparència pren encara més rellevància al Barça, per les raons que tots coneixem i en les que no cal ara incidir.

Amb tot això, les xifres són perfectament de mercat atès el context, per tant, podem estar-ne satisfets.

Pel que fa als drets cedits, són els habituals en un acord d’aquesta dimensió. En aquest sentit, no notarem els socis massa diferència respecte als sponsors actuals, ja que la presencia corporativa de Spotify en suports del club serà igual que la que té ara Rakuten, i sí que veurem (en principi), un augment de la presència digital, també degut a la mateixa naturalesa de Spotify.

- Publicitat -

El club fa anys que té venuts pràcticament tots els actius publicitaris, i ara no serà diferent, simplement.

A l’hora de valorar l’acord tenint en compte els imports i els actius inclosos, hem de mirar imperiosament al context. És fonamental per analitzar si una operació és millorable, bona o excel·lent. En aquest cas, al meu entendre, l’acord és magnífic tant en si mateix com pel context.

D’on venim? Doncs de la pitjor crisi econòmica de la història del Club, de la sortida dramàtica del nostre esportista franquícia, de ser eliminats de la Champions tot just començar, i de l’absència de projecte Esportiu fins a l’arribada de Xavi.

Aquest és el context. A més, podem afegir que Rakuten i Beko (que pagaven entre els dos 44M€) havien renunciat a renovar, fins i tot, quan la pandèmia escampa la boira. Llegiu bé, sí. No volien renegociar, volien marxar.

Amb aquest escenari semblava que el primer que vingués amb bitllets l’havíem d’agafar, semblava que anàvem o podíem incórrer en el mateix error, de prioritzar la urgència per sobre de l’estratègia. I aleshores, ens assabentem de l’arribada i l’interès d’Spotify, pagant més que mai cap altra patrocinador i a més amb un projecte a mig i llarg termini que pot crear vies d’ingressos i facturació fins ara desconegudes pel Club.

No em deixa de sorprendre que ara les comparacions amb altres Clubs en situacions absolutament antagòniques a la nostra, o fins i tot, la crítica per la cessió dels actius (drets), que quasi sembla que ens vulguin fer veure que és un mal acord, quan senzillament és tornar a vendre el que ja teníem venut, però en un context menys favorable.

Prova d’aquest context són les propostes pels Title rights. L’anterior junta va estar buscant un soci, i no van ser capaços d’engrescar a cap gran organització, empresa o institució per fer-ho. Per tant, el punt de partida és zero.

A més, parlem del nom d’un Estadi en el qual molt probablement estem almenys una temporada sense trepitjar, en conseqüència, el nom d’un estadi buit veurem per quant de temps. Això vol dir que l’aposta és clarament de futur, d’un futur que comença a construir-se amb acords com el de Spotify.

El binomi aporta de forma natural la interacció amb els seguidors d’arreu del Món, un nou Hub, com a punt de connexió i trobada per fer del Barça el Club més important en el món de l’esport, sent capaç de capitalitzar aquest interès.

A més ens trobem davant d’un futur Espai Barça engrescador, en el que amb un soci amb el coneixement i talent necessaris per “omplir l’Espai Barça” amb esdeveniments de primer nivell mundial, ens ajudi a incrementar el 60% dels ingressos que necessitem per pagar “la nostra casa nova”.

Ara sí, el talent no potser només d’un costat, al Club necessitem executius que siguin primeres espases en el desenvolupament i estratègia de noves línies de negoci que seran essencials per mantenir la independència econòmica i protegir el model de propietat de sòcies i socis.

El primer pas il·lusiona, l’acompanyant agrada i les condicions venint d’on venim son excel·lents.

Ara ho hem de fer amb els millors, fora i dins de casa.

- Publicitat -