Empreses de Lleida marxen cap a altres territoris, com ara l’Aragó

Roger Torrent desataca la posada en marxa de la finestreta única o la Llei de facilitació de l'activitat econòmica

El Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar ha reclamat mesures al Govern per revertir la deslocalització d’empreses de Lleida, en especial cap a l’Aragó. Fins a 428 empreses han marxat de Lleida en els darrers 6 anys, segons un estudi de la Cambra de Comerç, encarregat a la UdL i la UPF-BSM. Un 40% s’han traslladat a Barcelona, un 19% a l’Aragó i un 14% a Madrid. El diputat Òscar Ordeig ha reclamat més agilitat administrativa i una major inversió en infraestructures a la demarcació, entre altres actuacions. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha posat de relleu la posada en marxa de la Finestreta única empresarial o la Llei de facilitació de l’activitat econòmica, entre altres accions desplegades des del Departament.

Publicitat

Durant el Ple del Parlament d’aquest dimarts, Òscar Ordeig ha interpel·lat el Govern en relació amb la deslocalització d’empreses de Lleida. Així, s’ha referit a la burocràcia excessiva; a una normativa fiscal i urbanística complexa en relació amb altres territoris, on també es beneficien de més incentius fiscals; a la manca de disponibilitat de sòl industrial i de mà d’obra especialitzada, o a l’efecte capitalitat, com alguns dels motius que al·leguen les empreses per marxar de Lleida, però sobretot ha posat el focus en els tributs.

El diputat del PSC ha assenyalat que a Catalunya hi ha 12 impostos d’àmbit autonòmic mentre que a l’Aragó es redueixen a 3, i a un en el cas de Madrid. Ordeig també ha ressaltat el descens de la inversió pública des del 2010 al conjunt de Catalunya però d’una forma més acusada a les comarques lleidatanes.

Basant-se en les recomanacions de l’estudi encarregat per la Cambra de Comerç de Lleida, a més d’augmentar la inversió, el diputat socialista ha emplaçat el Govern a facilitar una major agilitat administrativa; detectar les empreses que puguin tenir dificultats per ajudar-les abans que hagin de tancar o traslladar-se; plans supramunicipals de projectes d’interès; crear polígons generadors d’inversions, i que acabi d’arrencar la finestreta única. A la vegada, ha instat l’executiu català a prestigiar l’emprenedoria i l’empresa.

En la seva resposta, Roger Torrent ha afirmat que estudis com el de la Cambra de Comerç de Lleida, la UdL i la UPF ajuden a detectar les mancances i a buscar-hi solucions. Torrent ha defensat la importància “d’aprofitar el moment de canvi i el moment de palanca per posicionar Lleida, aprofitant tot el seu potencial”, per tal de retenir empreses i captar inversions, però ha dit que això passa per “treballar estratègicament en clau de país perquè això reforça les apostes que es puguin fer a nivell territorial”. Pel que fa a la inversió en infraestructures, el conseller d’Empresa i Treball ha recordat els reiterats incompliments de l’Estat en relació amb la disposició addicional tercera que preveu l’Estatut. “Les infraestructures són imprescindibles per consolidar les oportunitats que pot tenir qualsevol demarcació del país”, ha afirmat.

Tot i això, Torrent ha indicat que 428 empreses van marxar de Lleida en els darrers sis anys però n’han vingut 341, cosa que representa un saldo negatiu de 87 empreses, segons dades del Registre Mercantil. A més ha ressaltat que un 51% de les empreses que van marxar de Lleida van anar a altres indrets de Catalunya, sobretot a l’entorn de Barcelona. També ha posat de relleu que en un any s’han creat 758 societats mercantils a la demarcació, dada que representa del doble de les que han marxat.

El conseller ha repassat diferents actuacions que s’han dut o s’estan duent a terme des d’Empresa i Treball com ara la posada en marxa de la Finestreta única empresarial per agilitzar tràmits administratius, que des del gener dona cobertura al 97% del país, i el desplegament de la Llei de facilitació de l’activitat econòmica. El departament també lidera el programa interdepartamental per identificar tots aquells elements dins del procés d’atorgament de llicències d’activitats econòmiques que constitueixen colls d’ampolla dins de l’Administració i que alenteixen els processos. Així, s’han identificat 137 accions de millora en què s’està treballant, ha exposat Torrent.

Així mateix, el conseller també ha defensat la importància de prestigiar l’empresa i l’emprenedoria com a creadores de riquesa i ocupació. Amb aquest objectiu, es commemorarà el 27 de juny el Dia Nacional de l’Empresa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes