Ja tenim Capital de la Sardana 2022

La capital de la Noguera organitzarà fins el març de l'any vinent una cinquantena d'actes per difondre la dansa catalana

Publicitat

Balaguer ja és Capital de la Sardana 2022, després de la proclamació oficial celebrada aquest dissabte a la Paeria de Balaguer. D’aquesta manera, la capital de la Noguera agafa el relleu a Sant Feliu de Guíxols i fins al març del 2023, organitzarà una cinquantena d’actes de trobada i difusió de la dansa catalana. El pregó de la capitalitat ha anat a càrrec del periodista balaguerí i director del diari ‘La Manyana’, Francesc Guillaumet, i durant l’acte també s’han donat a conèixer els guanyadors dels premis Capital de la Sardana que atorga la Confederació Sardanista de Catalunya i s’ha interpretat la sardana oficial ‘Balaguer Capital de la Sardana 2022’. La jornada continua a la tarda amb un concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi.

L’acte ha començat amb la lectura oficial de l’acta de proclamació i el traspàs de bandera de la capitalitat. El paer en cap balaguerí, Jordi Ignasi Vidal ha dit que la ciutat té tres reptes: donar-se a conèixer, treure la sardana de la zona de confort i que el sardanisme reprengui a la ciutat amb més força.

De la seva banda, el director de ‘La Manyana, Francesc Guillaumet, ha destacat en el seu pregó la tradició que representa la dansa i l’èxit internacional que ha aconseguit de la mà del balaguerí Josep Espar Ticó amb la seva tasca a la Fundació Universal de la Sardana. “La sardana també és modernitat perquè no hi ha res més modern que reivindicar la tradició”, ha afegit.

Posteriorment, la Bellpuig Cobla ha interpretat dues sardanes a la mateixa sala d’actes de la paeria on s’ha celebrat l’acte. D’una banda, la sardana oficial, ‘Balaguer Capital de la Sardana 2022’, obra de Dani Gasulla, i la sardana de concert del jove compositor David Quintana, que porta per títol ‘Glòria del Castell Formós’.

Publicitat

La jornada matinal també ha comptat amb la descoberta d’una placa commemorativa de la capitalitat al vestíbul de la paeria, la presentació del CD de la capitalitat a la Plaça Mercadal amb la Bellpuig Cobla i un dinar de germanor. Els actes continuen a la tarda amb el concert de Roger Mas i la Cobla ant Jordi al Teatre Municipal.

Premis Capital de la Sardana 2022

A l’acte també s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2022, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana. El lliurament dels premis tindrà lloc el dia 17 de desembre a Balaguer.

Enguany els premiats amb Medalles al Mèrit són: Medalla al Mèrit Sardanista a Enric Capdevila i Vallès, Medalla al Mèrit Musical a Josep Cassú i Serra i Medalla al Mèrit de la Dansa a Antoni Ferran i Domínguez.

Pel que fa els Premis a la Dedicació s’han atorgat a Josep Amorós i Prats i Dora Prats i Prats, i els Premis a la Continuïtat han estat per 17 colles, agrupacions, aplecs i concursos sardanistes que enguany estan d’aniversari, sent la més veterana la cobla La Principal de Cassà, que arriba als 125 anys, seguida del Foment de la Sardana de Barcelona i l’Agrupació Folklòrica Barcelona, que ambdues celebren el centenari.

El Premi als Estudis Sardanistes és per Albert Fontelles i Ramonet; el Premi a Mitjans Audiovisuals recau en Jordi Vidal; el Premi a la Promoció i Difusió és per Milka Favre i la Fundació Metalquimia i, finalment, el Premi a les Iniciatives Renovadores s’ha atorgat a Ficta Edicions.

Capital de la Sardana 2022

Balaguer ha preparat un programa anual on predominarà la fusió i la producció pròpia per arribar a públics aliens al món sardanista. També vol difondre el concepte de la sardana, fomentar-la i prestigiar-la, a part de projectar Balaguer a nivell nacional. L’organització, a càrrec de l’Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, preveu al voltant de 50 actes fins el febrer de 2023.

Algunes propostes destacades són el concert de la Bellpuig Cobla amb l’Orfeó Balaguerí el diumenge 5 de juny; el concert de l’Elèctrica Dharma per la Festa de la Transsegre de juliol; el cantaor Pere Martínez o l’espectacle ‘Electro jota’ amb el grup A vore, al setembre, en el marc del Festival Llavors.

 Capital de la Sardana

La Capital de la Sardana és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya que és esdeveniment de referència obligada durant tot un any, un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. També és un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d’aquesta cita.

En aquest sentit, compta amb una programació continuada durant tot un any, que ofereix diversos grans esdeveniments lligats al món de la sardana per fer participar el públic sardanista i no sardanista. La idea és esdevenir també un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic perquè sigui una oportunitat per dinamitzar i rellançar la projecció de la seu que acull aquest esdeveniment.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca