Ucraïna i Israel s’enfronten a “la mateixa amenaça”: “La destrucció total”

El president ucraïnès afirma que la invasió russa suposa una "guerra per la supervivència"

Publicitat

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha comparat aquest diumenge la situació del seu país arran de la invasió de Rússia amb la que viu Israel. Per al líder ucraïnès, “l’amenaça és la mateixa” i suposa “la destrucció total del poble, l’estat i la cultura”. Ho ha dit en un discurs que ha pronunciat telemàticament al Parlament d’Israel. Zelenski ha al·ludit a la persecució dels jueus durant la Segona Guerra Mundial per explicar la situació dels ucraïnesos i ha demanat als israelians que imposin “fortes sancions” contra Rússia i “pressioni” els negocis russos davant del que ha anomenat la “guerra per la supervivència” d’Ucraïna. També ha lloat la defensa antimíssils israeliana i s’ha preguntat per què Israel no envia armament a Ucraïna.

El primer ministre d’Israel, Naftali Bennett, que ha seguit el discurs de Zelenski des del Parlament, s’ha erigit com a possible mediador entre Kíev i el Kremlin, ja que des de l’inici de la guerra ha mantingut converses tant amb el president ucraïnès com amb el rus. L’altre govern que està fent esforços per mediar en el conflicte és Turquia, que ha provat d’acostar les posicions d’ambdós governs amb una trobada a la ciutat d’Adàlia que va acabar sense acord.

Odessa, proper objectiu

Després que els russos hagin conquerit tota la costa del mar d’Azov –a excepció de Mariúpol, que encara resisteix– les mirades se centren ara en la ciutat d’Odessa, la tercera d’Ucraïna i un important port turístic per als russos al mar Negre. La flota russa fa dies que està situada a prop d’aquesta urbs i a banda de les tropes que puguin arribar-hi des de Crimea i la zona ocupada d’Ucraïna també s’espera que es mobilitzin soldats russos que hi ha a la república no reconeguda de Transnístria, a Moldàvia.

Publicitat

Pel que fa a Mariúpol, l’exèrcit rus ha enviat un ultimàtum a la població que hi queda perquè la ciutat es rendeixi durant la matinada de diumenge. La localitat està aguantant un dur setge amb bombardejos i blocatge per terra, mar i aire, la qual cosa ha provocat una crisi humanitària i la falta de subministraments bàsics com aigua potable, electricitat i calefacció.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca