Borrell demana baixar la calefacció perquè qui “sí passa fred són els refugiats”

Assegura que Rússia vol convertir Ucraïna en "la Síria europea" i alerta que "som al límit de l'equilibri nuclear"

L’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha reiterat que cal baixar “una mica” la calefacció per estalviar gas i reduir la “dependència” de Rússia. En un acte organitzat pel PSC ha retret que la gent “s’hagi pres a broma” la seva crida per baixar el consum de gas. “Ho hem de fer cadascun de nosaltres baixant una mica el consum; perquè els que de veritat passen fred són els refugiats, que estan a deu graus sota zero i no tenen calefacció a casa ni aigua i han de beure dels circuits de calefacció”, ha sentenciat. Borrell també ha acusat Rússia de voler convertir Ucraïna “en la Síria d’Europa” i ha alertat que ara mateix “som al límit de l’equilibri nuclear”.

Publicitat

D’altra banda, Borrell també ha dit que Europa ha de “despertar del somni còmode després de la Guerra Freda”. “havíem allunyat tant la guerra del nostre cap que ens havíem arribat a pensar que això no passaria més, però ha tornat a passar”, ha afegit. El cap de la diplomàcia de la UE ha dit que cal ser “conscients” que “som al límit de l’equilibri nuclear”.

En aquest sentit, ha insistit que “no es pot donar cap excusa a Putin perquè comenci la 3a Guerra Mundial”. S’ha referit així, entre altres, a la possibilitat d’aplicar una zona d’exclusió aèria, opció que ell mateix ja havia rebutjat.

Acabar amb la “dependència” de Rússia

Borrell ha insistit que cal acabar amb la dependència energètica de Rússia, especialment del gas i del petroli. Ha remarcat que després de la Guerra de Crimea ja es va apostar per reduir la dependència però ha lamentat que des de llavors “no hem fet més que augmentar-la”. “I a alguns ara els costa fer marxa enrere”, ha lamentat.

L’alt representant de la UE per a la Política Exterior també ha subratllat que “s’ha trencat tabús” perquè gràcies als fons europeus s’ha pogut armar un tercer país que participa en una guerra on la UE “no participa”. “Nosaltres no estem en guerra amb Rússia, el que fem és ajudar en el que podem a Ucraïna dins dels límits”, ha insistit. En aquest sentit, ha reiterat que no es pot aplicar una zona d’exclusió aèria a Ucraïna perquè implicaria disparar tots els avions russos que la violessin.

Borrell també ha dit que cal que tothom reconegui que “no es van creure les advertències dels Estats Units que la guerra era imminent” i que ningú esperava que fos “una guerra tan brutal”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes