Els sindicats responen a la reculada de Cambray

USTEC qualifica d'"increïble" el canvi de criteri i demana resposta a la resta de reivindicacions

Publicitat

Cambray anuncia que els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent

Els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent. Ho ha anunciat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una compareixença a la seu del Departament, després de no haver pogut inaugurar el Saló de l’Ensenyament per la protesta d’un grup de docents en el segon dia de vaga. Ha avançat també que s’han recollit part de les aportacions fetes a l’esborrany del currículum i ha dit que la propera setmana s’explicarà a les direccions com queden. Pel que fa a la vaga, ha assegurat que entén el cansament del col·lectiu però que “en cap cas” pensa dimitir, tal i com li demanen els sindicats. Precisament els ha instat a tornar a les meses sectorials.

El curs vinent s’han de començar a aplicar els nous currículums de primària, secundària i batxillerat en els cursos imparells, com determina la llei estatal d’educació, la LOMLOE. La retirada d’aquests currículums és una de les demandes que els sindicats educatius porten entre els motius de la vaga de cinc dies convocada aquest mes.

Cambray ha assegurat que entén el “trasbals” i el malestar que ha generat l’aplicació dels nous currículums. Per això, ha anunciat que els centres que no els vulguin aplicar el curs vinent no ho hauran de fer. L’objectiu és donar-los “aire” i dona resposta al malestar i el cansament que ha generat la pandèmia, segons ha manifestat. El conseller ja havia apuntat en la carta que va enviar als docents pocs dies abans de la vaga que l’aplicació seria progressiva durant tres cursos.

Tot i aquesta flexibilitat, ha explicat que Educació tirarà endavant els decrets que permetin donar la cobertura legal necessària als centres que sí apostin per aplicar els nous currículums el curs vinent.

Publicitat

D’aquests es coneix fins ara l’esborrany del de primària i secundària i les línies principals del de batxillerat. Els primers es van enviar als centres i s’han recollit més de 500 aportacions. Ara Educació preveu presentar el document final la setmana vinent, recollint part d’aquestes aportacions amb l’objectiu de “millorar” la proposta inicial. Pel que fa al de batxillerat encara no s’ha iniciat el procés.

La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha aprofundit en la idea que aquesta “transitorietat” en l’aplicació dels nous currículums estarà vinculada a l’autonomia de centres i ales hores de gestió autònoma que tenen els centres. Ha dit també que el document final dels currículums de primària i secundària inclou bastants canvis per donar resposta a les principals demandes que s’han fet, com per exemple la redistribució de la càrrega horària de cada matèria i la recuperació d’alguna de les que desapareixien.

No dimitirà

La compareixença ha tingut lloc de manera improvisada a la seu d’Educació després que s’hagi hagut de suspendre la inauguració oficial del Saló de l’Ensenyament per la protesta de docents, que han irromput al pavelló on s’havien de fer les declaracions en el segon dia de vaga educativa. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, sí ha fet el tradicional passeig institucional.

En ser preguntat si s’ha plantejat dimitir davant el conflicte actual, el conseller ha respost que “en cap cas” i ha afegit que se sent amb el suport del president, Pere Aragonès. “Estic amb tota la força per seguir avançant, millorant el que calgui, per tal de fer aquests canvis estructurals que el sistema educatiu requereix”, ha declarat.

Ha insistit que farà “tots els gestos que calguin” i ha tornat a repetir que està obert sempre al diàleg, amb els sindicats i amb la comunitat educativa en general. En aquest sentit, ha explicat també que atendrà la petició de reunió que li han fet arribar directors de centres educatius. Als sindicats els ha demanat que tornin a les meses sectorials de negociació.

El conseller ha lamentat no haver pogut inaugurar el Saló de l’Ensenyament, el primer que se celebra de manera presencial després de dos anys de pandèmia. Ha afegit que el protagonista és el saló i que precisament per això no ha fet la visita que tenia prevista per no “entorpir” el seu funcionament.

En el segon dia de vaga educativa, Cambray ha dit que entén el cansament emocional dels mestres, al que cal sumar les retallades de fa més de 10 anys. “Jo el 2015 feia de professor d’institut i patia les retallades des d’una aula”, ha declarat. Tot i això, ha defensat que en els 10 mesos que porta al capdavant de la conselleria ja ha començat a revertir aquestes retallades i donar resposta a les demandes dels sindicats. Entre aquests ha mencionat la reducció de ràtios, més recursos pels alumnes vulnerables, deixar de fer substitucions de terços i que totes passin a mitja jornada i avançar en l’estabilització del personal interí.

Els sindicats d’educació consideren “insuficient” l’anunci de Cambray sobre els currículums en el segon dia de vaga

Centenars de docents i personal de les escoles s’han manifestat aquest dimarts davant del Saló de l’Ensenyament en el segon dia de vaga convocada per protestar contra la gestió del Departament d’Educació. El sindicat majoritari de professors, USTEC, ha reaccionat a les mesures que ha anunciat aquest matí en roda de premsa el conseller Cambray: “Ens semblen insuficients”. Respecte a una de les cessions que ha fet el departament -ajornar l’aplicació dels nous currículums-, el mateix sindicat argumenta que és “increïble” que dimarts fos innegociable i ara s’hagi concedit. Demanen una “resposta ferma” a la resta de les seves reivindicacions i anuncien resistència: “si el conseller és immobilista, nosaltres també ho serem”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes