Junqueras: “La negociació per la independència arribarà segur”

La militància d'ERC aprova un nou full de ruta (97,23%) que aposta pel diàleg com "la millor confrontació" amb l'Estat

Publicitat

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha tancat la Conferència Nacional que el partit celebra aquest cap de setmana a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) reivindicant amb vehemència la taula de diàleg. La negociació, diu Junqueras, “acabarà arribant segur encara que només sigui per decidir el repartiment d’actius i passius entre la nova República i el regne d’Espanya”. Junqueras creu que davant aquesta certesa el millor camí és arribar-hi “preparats” i defensar el diàleg “en tots els àmbits que sigui possible”. De fet, ERC ha aprovat aquest diumenge el nou full de ruta del partit, que aposta per la taula de diàleg com “la millor confrontació democràtica” amb l’Estat. La ponència política ha sumat el 97,23% dels vots d ela militància.

Junqueras defensa que el diàleg i la negociació, lluny de fer “por”, ha de fer sentir orgullosos els independentistes perquè espais com la taula de diàleg permeten “defensar” els seus principis. A més, per Junqueras la negociació és inevitable per assolir la independència, ja sigui amb el propi estat o amb la comunitat internacional.

En aquest context, el líder republicà demana arribar-hi preparats: “Com més gent ens acompanyi dins del nostre país i arreu del món, millor”. En aquest sentit, Junqueras recorda que a Europa l’independentisme és escoltat quan parla en termes de drets humans, lluita antirepressiva, amnistia, democràcia o dret a vot: “Sempre hi trobem més proximitat”.

Junqueras també ha fet referència a la invasió russa a Ucraïna per parlar de la situació a Catalunya i afirma que no aprendre del dolor i les experiències d’aquesta guerra “empobrirà terriblement” la societat. Junqueras recorda que Catalunya també va ser envaïda per l’exercit franquista i els aliats nazis i feixistes i afirma que el moment actual és “infinitament més fàcil”.

Publicitat

“Si el repte és infinitament més fàcil, no tenim cap dret a no culminar el camí de la llibertat del nostre país, de la justícia social, d’una república i de la independència com a expressió democràtica de tots els drets polítics i socials de la nostra societat”, ha etzibat durant la seva intervenció.

En aquest sentit, el president republicà ha demanat a la militància que surti “a guanyar” per honorar la memòria dels que els han precedit i assolir “una nació orgullosa i completa que s’alci per reivindicar els seus drets”. Amb tot, Junqueras admet la dificultat de gestionar aquesta realitat en una nació de diferents “sensibilitats, ritmes, complicitats i majories”.

Un 97,23% de suports al full de ruta

En la línia del discurs de Junqueras, la militància d’ERC ha donat un amplíssim suport al nou full de ruta del partit durant la Conferència Nacional del partit. La ponència política insisteix en l’aposta per la negociació perquè es considera la “millor confrontació democràtica” amb l’Estat.

El text reclama una “metodologia clara” i un “calendari acordat de reunions que es pugui complir” per a la taula de diàleg i avisa que si no es produeixen “avanços tangibles” en la negociació amb l’Estat, no es descarta “cap altre via democràtica i pacífica”. Un 97,23% de la militància hi ha votat a favor, un 1,03% ho ha fet en contra i un 1,74% ha votat en blanc.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que el diàleg és “la via per guanyar” mentre s’amplien consensos i s’impulsen “polítiques republicanes per a la gent”. Vilalta crida a beure dels aprenentatges de l’1-O pel que fa a la “unitat estratègica” i la “suma de complicitats” en l’àmbit internacional.

Pel que fa a la negociació, la líder republicana creu que l’amnistia i l’autoderminació han de ser conceptes irrenunciables perquè cap altre independentista s’hagi d’enfrontar als tribunals pel fet de ser-ho, així com també per la seva ineficàcia: “Volien fer-nos por però seguirem lluitant per totes les vies democràtiques malgrat la seva repressió”.

Vilalta reitera que el millor lloc on es pot defensar això és a la taula de diàleg i avisa que “negociar no és renunciar”, sinó una oportunitat que cal aprofitar i no desmerèixer. Segons Vilalta “aquí ningú renuncia a cap instrument democràtic, com tampoc la desobediència civil o desbordament democràtic”, com apunta el nou full de ruta republicà.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca