Europa carrega la seva incompetència sobre els ciutadans

Borrell els demana que "redueixin el gas a casa seva" per "disminuir la dependència de qui ataca Ucraïna"

Publicitat

L’alt representant de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha demanat aquest dimecres als ciutadans que “redueixin el gas a casa seva” per “disminuir la dependència de qui ataca Ucraïna”. En una intervenció en un debat sobre la seguretat a Europa en el ple de l’Eurocambra, Borrell ha instat els ciutadans a “rebaixar la calefacció”. “El que hem fet amb la covid-19 l’hem de fer ara a favor d’Ucraïna”, ha dit Borrell, que ha subratllat que “la defensa dels valors liberals no es farà si no hi ha un compromís polític dels ciutadans disposats a pagar un preu”. En el debat també ha intervingut la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, que ha assegurat que la UE té “l’obligació moral” de donar a Ucraïna una “perspectiva europea”.

Borrell ha assegurat que la dependència energètica del bloc comunitari de Rússia “condiciona” la seva capacitat per aplicar sancions al sector energètic, com per exemple la prohibició d’importar gas i petroli rus aprovada pels Estats Units. Amb tot, ha demanat als ciutadans contribuir a reduir aquesta dependència tot rebaixant el consum de gas. “Hem d’estar disposats a pagar un preu”, ha advertit.

En el debat, l’alt representant ha alertat que la guerra “durarà” i que “no és una qüestió de moral, sinó de força”. “La interdependència econòmica i la globalització no canvien la brutalitat de les relacions de força. Les relacions comercials són una bona manera de construir un món pacífic, però no són suficients”, ha remarcat.

Per Borrell, les conseqüències de la guerra “perduraran” durant “anys i fins i tot dècades” i canviaran la política de seguretat i defensa europea. “Els europeus hem de ser capaços de fer front al repte llançat per Rússia”, ha remarcat.

Publicitat

Kallas alerta que Rússia segueix sent una “amenaça”

Al seu torn, la primera ministra d’Estònia ha demanat reforçar la defensa de la Unió Europea perquè Rússia, ha dit, continua sent una “amenaça”. “Coneixiem el nostre veí aleshores i el seguim coneixent”, ha subratllat Kallas, que ha defensat l’enfortiment de l’OTAN perquè suposa una “defensa europea més forta”.

“La millor manera d’aconseguir la pau és amb la voluntat d’utilitzar la força militar”, ha assenyalat la primera ministra d’Estònia, que ha advertit que el conflicte militar amb Rússia serà “una llarga carrera”. “Necessitem paciència estratègica perquè la pau no s’aconseguirà demà. Putin vindrà, ens posarà a prova i hem de resistir”, ha subratllat.

Per Kallas, Putin és un “autòcrata al qual no l’importa el seu poble, només mantenir-se al poder”. “Seguim esperant que una Rússia estable i democràtica sigui possible, que respecti els seus veïns i l’estat de dret”, ha destacat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca