Cinc mites del feminisme per aquest 8-M

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Fa anys que el feminisme va caure a la trampa del neoliberalisme i es va convertir en un producte més del capitalisme. Darrere de cada protesta multitudinària i de cada manifestació hi ha quelcom que elimina tot el contingut polític d’aquestes reivindicacions: el màrqueting.

La societat s’ha individualitzat, per tant, ara es defensa un discurs simplista: cada dona pot fer el que vulgui si així ho desitja. Oblidant, així, que els desitjos de les dones no estan separats de l’estructura patriarcal que ens condiciona a actuar en benefici dels homes. Tot això està provocant una desarticulació absoluta del moviment i del seu significat, generant un desconeixement que sembla estar legitimat per sobre d’anys de teoria i avanç real. Fins al punt que la mateixa definició de ‘feminisme’ ha passat a convertir-se en una opinió subjectiva de cada persona.

“La mateixa definició de ‘feminisme’ ha passat a convertir-se en una opinió subjectiva de cada persona”

Per això mateix, aquí cinc mites del feminisme que cal desmuntar:

  • El feminisme no vol la igualtat de gènere. Aconseguir la igualtat de gènere és impossible tenint en compte que el gènere és una jerarquia.
  • El feminisme no vol la igualtat entre dones i homes. Volem reivindicar la nostra pròpia existència, identificar a la dona amb l’home és anul·lar la nostra última possibilitat d’alliberament.
  • El feminisme no és empoderament. Assolir poder dins el mateix sistema que ens continuarà oprimint no canvia la nostra situació.
  • La identitat de gènere no existeix. El gènere és una imposició social mitjançant la qual s’oprimeix les dones. No es pot triar allò que t’imposen. Sortir-se dels estereotips de gènere no és una identitat, sinó que és demostració de què la llibertat pot ser real. Però no pots sortir-te de la norma instaurant-te en una altra.
  • Les noves masculinitats no formaran l’home que necessitem. Perquè ni necessitem als homes ni existeixen diferents masculinitats. La masculinitat en sí mateixa és opressora i es manifestarà de manera diferent segons la classe, nacionalitat o circumstància de cada home; però això no la farà ni millor, ni pitjor.
- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca