Un gol per l’esquadra de Giró

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La invasió russa d’Ucraïna s’està transformant en una guerra global. Tot es mou i ara inclús hi ha qui lamenta no haver estat més dur amb Vladímir Putin l’any 2014 quan va interferir en les protestes d’Euromaidan. Els laments a misses dites no serveixen de res, més enllà de pal·liar la mala consciència d’aquells que, davant els abusos de poder, miren cap a una altra banda. Hi ha qui només s’apunta al carro guanyador quan ja veu la victòria dels que anteriorment semblaven derrotats. L’autoritarisme s’ha infiltrat en les democràcies formals a conseqüència de l’actitud relativista que han demostrat davant els règims autoritaris. Les infeccions acostumen a expandir-se i allò que abans crèiem acotat i que afectava algú que estava molt lluny de nosaltres, de sobte es torna pandèmia i fa emmalaltir tothom. A la Unió Europea la democràcia il·liberal va obrint-se camí a Hongria, a Polònia o a Bulgària, però també a Espanya quan afronta els conflictes nacionals. Va començar a passar amb els GAL i ningú no va dir res, menys els afectats, esclar. Està passant amb l’independentisme català i el silenci de la majoria de polítics i intel·lectuals espanyols és clamorós.

La maldat només es pot combatre amb intel·ligència. L’octubre de l’any passat, el Tribunal de Comptes va continuar l’ofensiva contra la trentena d’ex alts càrrecs de la Generalitat investigats per l’acció exterior entre el 2011 i el 2017. Malgrat que no hi havia impugnacions que posessin en dubte la seva legalitat, la delegada instructora, Esperanza García, va decidir rebutjar l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) per cobrir la fiança de 5,4 milions d’euros imposada al mes de juny. Aquest aval havia estat possible gràcies a un decret, promogut per l’HC Jaume Giró, per fer front a les fiances exagerades d’un tribunal que, per altra banda, no és estrictament de justícia. La norma havia estat avalada pel Consell de Garanties Estatutàries, amb unes modificacions insignificants, el juliol del 2021. Ara hem sabut que, després de consultar l’Advocacia de l’estat i del canvi en la composició del Tribunal de Comptes, l’ICF podrà avalar els perseguits per l’acció exterior durant els anys del procés independentista. Una acció exterior que, evidentment, no agradava al govern espanyol i als partits unionistes, però que de cap manera era delictiva. En realitat, cap dirigent independentista ha comès mai cap delicte, encara que els muntatges policials i judicials hagin volgut demostrar el contrari. La manipulació contra l’opositor està a l’ordre del dia en aquest ambient mundial que relativitza la democràcia i el dret a decidir dels pobles.

La reacció del conseller Giró davant el gir de guió operat pel Tribunal de Comptes ha estat significativa. Giró ha conclòs: “Permet exercir l’activitat política sense por a Catalunya”. Quan els polítics —o les persones, més en general— tenen por d’expressar-se i d’actuar en defensa d’una idea o d’un dret que creu fonamental, és que som davant d’una democràcia corcada i deficient. La democràcia perquè sigui plena necessita confiança i llibertat. La premsa del règim —que jo no m’atreviria a sancionar, malgrat les mentides que difonen, com la Unió Europea acaba de fer amb RT i Sputnik—, sí que és “danyosa”, puix que magnifica les notícies que perjudiquen l’independentisme i, en canvi, gairebé ha passat de llarg d’aquesta notícia transcendental, no tan sols per als independentistes, sinó per a tots els demòcrates. No els interessa, sobretot pel que comporta de reconeixement dels abusos perpetrats per una justícia espanyola il·liberal, contaminada per la implicació en l’acusació de partits de l’extrema dreta espanyolista.

Jaume Giró acumula unes quantes victòries des que és conseller. Va aconseguir aprovar els pressupostos i la llei d’acompanyament dins el termini i en la forma escaient per primera vegada en deu anys. Un conseller nomenat per Junts ha contribuït a l’estabilitat d’un govern presidit per un membre d’Esquerra com mai abans els darrers no havien fet amb els primers mentre els papers estaven intercanviats. No és poca cosa en un context en què l’independentisme polític és sectari i caïnita. Les victòries de Giró són una injecció d’ànim per als que creuen que la política ha de servir per avançar i resoldre els conflictes que van sorgint durant la lluita legítima per accedir al poder. Sense poder és gairebé impossible transformar res, però sense la gent, sense el poble unit, tampoc no es farà res. L’any 1863, quatre mesos i mig després de la cruel batalla de Gettysburg, es va celebrar un acte per inaugurar el Cementiri Nacional de Soldats que havia d’acollir les prop de seixanta mil víctimes caigudes durant els tres dies de combat. Edward Everett, antic secretari d’Estat i llavors president de la Universitat de Harvard, va pronunciar-hi un discurs de dues hores. Però l’únic parlament que ha quedat per a la història és la breu intervenció, de no més de tres-centes paraules, del president Abraham Lincoln. 

- Publicitat -

A Gettysburg, el president dels nord-americans de la Unió va imitar l’oració fúnebre de Pèricles durant la guerra del Peloponès i va pronunciar un discurs efectiu amb la intenció capgirar el conflicte i dotar-lo d’un sentit de futur. Si bé les paraules inicials li serviren per homenatjar els avantpassats, les paraules finals al·ludien als motius que havien arguït els pares fundadors per alçar-se el 1776 contra la injustícia i la dominació britànica. Alhora expressaven un desig de reconciliació entre el nord i el sud, entre els unionistes i els confederats: “Que aquesta nació, amb l’ajuda de Déu, viurà un nou renaixement de la llibertat i que el govern del poble, pel poble i per al poble no desapareixerà mai de la Terra”. La història ha demostrat que no sempre ha estat així, però aquest ha de ser l’ideal. Els avals de l’ICF són una forma de defensar la llibertat. Celebrem la victòria.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca