Mites del sexe hetero: coit i vaginalitat

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Les dones practiquem sexe. Les dones ens masturbem. I sí, a les dones ens preocupa la nostra salut sexual. Malgrat els esforços del patriarcat per posar el coit en el centre, el feminisme ens recorda que l’orgasme vaginal és una fal·làcia i el clítoris és la nostra principal font de plaer. Segons un estudi fet a València l’any 2011, de J. López-Olmos, i tal com explicava Anna Prats a la III Jornada Abolicionista de Las Hipopótamas, el coit és una pràctica sexual dolorosa per al 44% de les dones i la causa principal de cistitis. “Totes les dones naixem clitòriques, però el patriarcat ens imposa la vaginalitat buscant un orgasme on no n’hi ha”, deia Prats.

No hi ha cap dubte, necessitem més educació sexual. Sabies que l’anatomia interna del clítoris no va ser estudiada fins al 1998? Jo tampoc. Tornant a l’estudi anterior, amb una mostra de 399 pacients amb infeccions vaginals i 32 amb lesions cel·lulars cervicals, el 22% de les dones entrevistades no arribava a l’orgasme i el 37,69% patia sequedat vaginal. Un tema tan important com invisibilitzat, al qual, en un article futur m’agradaria dedicar-li el temps que es mereix. Doncs, avui, només estem aquí per entendre que el bon sexe no té res a veure amb allò que ens havien explicat fins ara.

El coit és una pràctica sexual dolorosa per al 50% de les dones i la causa principal de cistitis.

Lovehoney Group, empresa líder en la indústria del benestar sexual, ha llançat una guia amb les tendències sexuals de moda. Un conjunt de pràctiques pensades per a un plaer sexual sense precedents. “Esperem que aquest informe ajudi la gent a entendre la sexualitat de manera diferent, aconseguint més i millors orgasmes”, comenta Johanna Rief, directora d’empoderament sexual de la marca.

La importància d’un sexe lliure 

“Les suposicions heteros sobre el sexe, sobre allò que compta com a sexe, estan sent rebutjades (ja era hora!) i, això, ens està donant molta més llibertat mental per a explorar-nos sexualment”, afirma a l’informe la periodista especialitzada en sexe i relacions, Abby Moss.

Font: Lovehoney Groups - 2022 Sex Trends Report.
Font: Lovehoney Groups – 2022 Sex Trends Report.

Però fer un trio no és l’única pràctica sexual que sembla ser tendència. Segons la guia, l’interès per les joguines sexuals està en augment i els beneficis van més enllà de l’orgasme: massatge corporal, autoconeixement, exploració, etc. “Pensar que una joguina sexual és una amenaça per a la parella és tenir una idea molt arcaica del sexe”, afirma Moss.

La masturbació com a analgèsic

Des de Revista Mirall ja vam tenir l’honor d’informar-vos sobre el poder de la masturbació durant els dolors menstruals. “El dolor de regla és un procés complex en què s’impliquen molts factors, no només biològics, sinó també psicosocials. El que realment ens afecta és aquella imatge que ens volen vendre del model ideal de dona, un model lineal i hipersexualitzat. Les dones som cícliques, entendre aquesta particularitat com quelcom negatiu és anar en contra del nostre cos i salut”, ens comentava, en aquell moment, la ginecòloga Miriam Al Adib.

Period Empowerment Sticker by WomanizerDurant les III Jornades Abolicionistes de Las Hipopótamas, Ana María Iborra va oferir un taller per conèixer millor el nostre cos durant la regla. “El cicle menstrual és una font de poder femenina a escala fisiològica. Però la societat patriarcal li ha donat un reconeixement del poder en negatiu”, ens explicava Iborra.

- Publicitat -

Un sexe sostenible sí és possible

Una altra de les tendències que ens marca l’informe de Lovehoney Group és la sostenibilitat. El respecte cap al planeta en la producció de béns de consum i la composició de productes íntims. Els lubricants, els productes per a la menstruació i les joguines sexuals es comercialitzen, cada vegada més, amb normes estrictes. “Les consumidores som conscients de l’impacte ambiental a l’hora de comprar productes menstruals. Ens interessa saber quins materials entren en contacte amb el nostre cos”, diu Jessica O’Reilly, sexòloga i experta en relacions.

“Les consumidores som conscients de l’impacte ambiental. Ens interessa saber quins materials entren en contacte amb el nostre cos”.

Plaer sense límits ni barreres

Seguint amb les tendències, destaquem la creació de productes sexuals per a utilitzar fora de casa, trencant els límits de l’autoplaer tradicional. Es tracta d’un plaer que pot gaudir-se en qualsevol moment i que, a més, té propietats de reducció de l’estrès sense necessitat de masturbació o ejaculació. T’animes a jugar amb el teu propi cos, o en parella, anant pel carrer o en un restaurant?

Plaer i tecnologia. Font: We-Vibe.
Plaer i tecnologia. Font: We-Vibe.

I quan parlem de barreres no només fem referència a les geogràfiques. El sexe accessible per a persones amb discapacitat també és rellevant. Perquè bé, és cert que el sexe no és un dret. Però això no significa que les persones amb diversitat funcional no el practiquin. “Hi ha un moviment de positivisme sexual a la societat i les persones amb discapacitat es beneficiaran d’ell. Les actituds i normes culturals han de continuar canviant”, assegura Candice Care-Unger, terapeuta psicosexual i treballadora social.

En definitiva, una nova manera de pensar en el sexe sí és possible. Una forma més sana, atractiva i conscient amb el plaer i el benestar femení. Una bona sexualitat és sinònim de salut i una bona salut, sinònim de vida.

- Publicitat -