Més actors, menys trama

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Pierre-Emerick Aubameyang es va estrenar diumenge com a nou golejador del Barça. Ho va fer per la porta gran, amb un hat-trick (oficialment, ja que molts donarien el tercer gol a Pedri) i convertint-se en el primer jugador que marca tres dianes en un partit de quatre grans lligues europees durant el segle XXI. El gabonès va respondre així a la confiança de Xavi, que li va atorgar la segona titularitat consecutiva després de tenir minuts contra l’Atlètic de Madrid i l’Espanyol.

El rècord dels hat-tricks no va ser l’única fita assolida per Aubameyang amb el seu debut anotador a Mestalla. El ‘25’ blaugrana va allargar la llista de golejadors culers d’aquesta temporada fins els vint-i-un, un fet que no es vivia a can Barça des de la campanya 2010/11, amb Pep Guardiola a la banqueta. La responsabilitat golejadora està més repartida que mai al conjunt dirigit per Xavi Hernández quan encara s’ha de disputar l’últim terç del curs. Una responsabilitat que lidera Memphis amb vuit gols, a qui segueixen Ansu i Luuk De Jong amb cinc dianes cadascun i Aubameyang, Frenkie i Araújo amb tres.

De fet, tres de les quatre incorporacions del Barça en el passat mercat d’hivern ja han estrenat la seva faceta golejadora, com són Ferran, Alves i el nombrat Aubameyang. La llista, per tant, es podria ampliar d’aquí a final de temporada i superar els vint-i-dos anotadors registrats durant tota la temporada 2010/11 (sense comptar els gols en pròpia). Llavors era Messi qui va liderar la llista amb cinquanta-tres gols, seguit de Villa amb vint-i-tres, Pedro amb onze, Iniesta amb nou i Bojan amb set.

La gran diferència és que, tot i tenir un ventall d’actors més ampli, la trama de l’obra és molt més curta. Després d’haver disputat trenta-cinc partits fins avui (25 de Lliga, 6 de Champions, 2 de Copa, 1 de Supercopa i 1 d’Europa League), el Barça 2021/22 ha anotat un total de cinquanta-un gols (42 a la Lliga, 2 a la Champions, 4 a la Copa, 2 a la Supercopa i 1 a l’Europa League). La mitjana no arriba al gol i mig per enfrontament. La xifra total es divideix entre els mesos de Koeman i els de Xavi (amb l’excepció de Barjuan), i és que amb el neerlandès la mitjana baixa fins poc més del gol per partit, amb disset dianes entre catorze enfrontaments (11 de Lliga i 3 de Champions). Xavi ha aconseguit començar a revertir la situació però, així i tot, les dades generals són històriques.

La comparativa amb altres anys a la mateixa alçada del curs és demolidora. Si només es tenen en compte els partits de Lliga, el precedent més recent és el 2003/04, quan després d’haver disputat vint-i-cinc jornades el conjunt llavors dirigit per Frank Rijkaard havia anotat trenta-nou gols, tres menys que ara. Curiosament, també va ser l’últim precedent blaugrana a la Copa de la UEFA, i és aquesta competició la que permet situar l’equip començat a liderar per Ronaldinho per sobre del Barça actual en l’aspecte golejador.

Per tant, comptant totes les competicions, el Barça actual és el menys golejador des de la temporada 1987/88. És l’etapa del conegut “motí de l’Hesperia”, amb Núñez a la presidència, la destitució de Terry Venables després de només cinc jornades i l’entrada de Luis Aragonés. La parròquia culer només coneixia el Cruyff jugador, Messi tenia mesos de vida i Lineker, el “Lobo” Carrasco i Schuster eren els encarregats de marcar les diferències en atac. Aquell Barça, de fa trenta-cinc anys, és el més recent que empitjora les xifres golejadores de la temporada actual.

Després de la 25a jornada de Lliga, acabada amb victòria blaugrana davant l’Atlètic de Madrid, el conjunt culer havia anotat trenta-quatre gols, vuit menys que l’actual. En el còmput global, però, i analitzant els mateixos partits disputats pel Barça present (7 de competició europea i 3 de Copa davant la no disputa de la Supercopa d’aquell any), el total puja fins els cinquanta gols. Per tant, un gol menys que el Barça compartit de Koeman, Barjuan i Xavi.

Així i tot, també hi ha motius per a l’esperança. I és que el Barça porta tretze partits consecutius marcant com a mínim un gol. L’últim enfrontament que va acabar sense una diana en el caseller blaugrana va ser el fatídic 3-0 de l’Allianz Arena davant el totpoderós Bayern de Munic. La línia és ascendent i, tot i viure episodis frustrants de cara a porteria com el partit d’anada contra el Nàpols, Xavi ha aconseguit incorporar més eines i més recursos per trobar el camí més fàcil cap a la victòria final, el camí més fàcil cap al gol.