Un patrimoni urbà feminista a l’Hospitalet

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Passejar pels carrers de l’Hospitalet i trobar-te amb una escultura femenina és un fet màgic, però complicat. Tot i que les referents femenines han existit, el pas del temps les ha anat ocultant. És per això que Carolina Gaona va fundar Laiapp, un projecte pioner que et proposa una ruta amb estàtues femenines virtuals.

Laiapp es va presentar com a projecte a l’Impact Forum Ship2B, davant d’un jurat relacionat amb l’administració, entitats culturals i Pilar Conesa, directora del Smart City Expo World Congress. Gaona va aconseguir el primer premi i l’oportunitat de presentar-se a la pròxima edició de l’Smart City Expo amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet. “Estem treballant amb molta il·lusió per poder continuar creixent i empoderant més ciutats”, ens diu la Carolina.

Font: El·laboració pròpia a partir de les dades de Carolina Gaona. Barcelona, Catalunya. 2018.
Font: El·laboració pròpia a partir de les dades de Carolina Gaona. Barcelona, Catalunya. 2018.

Quan va fundar-se Laiapp i com va sorgir la idea?

Laiapp va néixer com a idea l’any 2019, durant el festival d’innovació ‘L’Hospitalet XR’ que es va realitzar a la Torre Barrina. Sabies que la majoria de les ciutats del món compten amb més escultures d’homes que de dones? Ens estem perdent gran part de la nostra història contemporània i ens estan prenent el dret a identificar-nos amb les nostres referents de proximitat.

D’aquesta manera, i amb l’objectiu de fer una urbe més amable i inclusiva, aplicant la tecnologia de realitat augmentada per fer una ciutat empoderada, va néixer Laiapp. Es tracta d’una ruta d’escultures virtuals de dones inspiradores fetes amb realitat augmentada.

“Ens estan prenent el dret a identificar-nos amb les nostres referents de proximitat”.

Laiapp és un projecte pioner a Catalunya?

Sí, totalment. No existeix cap altra iniciativa que faci escultures virtuals amb realitat augmentada per a visibilitzar el llegat femení. És estrany, però aquesta és l’única iniciativa i n’estic molt orgullosa.

Es poden descobrir escultures femenines de qualsevol ciutat, o només de l’Hospitalet?

Ara només està en funcionament la #RutaLaiapp a la ciutat de l’Hospitalet. Les escultures d’aquesta primera ruta es distribueixen pels sis districtes de la ciutat. També estem treballant en altres rutes: una a Santa Coloma i l’altra a Sant Boi. I ben aviat inaugurarem la primera ruta a Barcelona. Estem en conversa amb administracions de Girona, Tarragona i altres ciutats d’Espanya; els hi agrada la nostra idea i estan obertes a formar part d’aquesta petita revolució digital amb perspectiva de gènere.

Tens dades quantitatives sobre el nombre d’escultures femenines reals a l’Hospitalet? I a Barcelona?

I tant! Part del treball que fem va més enllà de la tecnologia aplicada per a potenciar els discursos d’igualtat. Ens impliquem també en altres departaments de l’administració. Laiapp ha oferit la col·laboració als departaments d’urbanisme de l’Ajuntament i al departament de participació ciutadana. La nostra idea és contextualitzar millor el projecte i generar un impacte transversal.

“A la ciutat de l’Hospitalet hi ha 21 escultures d’homes i 6 de dones. D’aquestes 6 escultures femenines, 3 representen a dones fictícies”.

Ens ho pots exemplificar amb números?

A la ciutat de l’Hospitalet hi ha 21 escultures d’homes i 6 de dones (2021). D’aquestes 6 escultures femenines, 3 representen a dones fictícies. És a dir, no només hi ha poca representació femenina al patrimoni escultòric de les ciutats, sinó que pocs monuments rescaten i dignifiquen la memòria de dones reals. I això és greu. D’aquest ínfim inventari d’estàtues, una gran part són fades, àngels, muses, etc. Les noves generacions necessiten referents vius i de proximitat.

Quin criteri utilitzeu a l’hora de decidir les dones que tindran una escultura virtual a la ciutat?

Laiapp s’esforça per captar històries reals i de proximitat. Part de la nostra filosofia rau en les denominades heroïnes quotidianes: dones anònimes i no tan anònimes que representen històries inspiradores. Per arribar a aquests perfils més amagats fem espais de participació ciutadana, de manera que siguin els ciutadans els que postulin a les seves referents del barri. Una altra via és tenir en compte les dones que ja formen part del projecte. No es tracta d’un procés rígid de selecció de perfils, sinó d’un experiment dinàmic.

Com funciona Laiapp?

Heu d’identificar els punts on es poden veure les escultures. Al web hi ha un mapa indicant els 15 punts de la ciutat. A cada punt hi ha un Codi QR que, en escanejar-lo amb un dispositiu mòbil, desplegarà, en realitat augmentada, les escultures, els vídeos i textos que conformen l’experiència. Com ens van dir una vegada: “És com caçar pokémons, però en versió feminista”.

Aquest projecte ha arribat a oïdes de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín? Rebeu cap mena de finançament o subvenció pública?

Sí, l’alcaldessa coneix el projecte. El vam compartir amb ella en una instal·lació que vam adaptar per a l’estand de l’Ajuntament de l’Hospitalet a l’Smart City Expo. Gràcies a la invitació de Sandra Ruiz, cap de projectes d’innovació de l’Ajuntament, vam compartir Laiapp amb Núria Marín i més de 60 avis i àvies que havien vingut aquell dia a experimentar amb les tecnologies.

Respecte al finançament, també hem rebut recolzament. David Quiròs Brito, tinent alcalde d’innovació i cultura, ens ha acompanyat des del primer moment. Ens ha obert portes amb entitats del territori.

Quina és la teva escultura virtual preferida i per què?

Em poses en un compromís! Destaco la força imparable de la Dolors, que la mou cap a la solidaritat; la rebel·lia pacífica de la Pilar, que no calla i mai callarà; la resiliència i voluntat d’aixecar-se de l’Eva; l’atreviment de la María per a obrir-se camí; l’ànima musical de l’Emília, que mou muntanyes; la lluita incansable de la Vicky per a reivindicar el que ens toca…

Et diré que la meva escultura amulet és la de la Benita i la Cecília. És l’única escultura doble i representa una àvia i la seva néta. Són les més anònimes de totes. Dues generacions i una relació molt bonica entre una dona madura i una jove. Benita ens ha acompanyat des de la gestació del projecte. De gran vull ser com ella!

Mary M. Villena
Mary M. Villenahttps://marymvillena.journoportfolio.com/
Redactora en cap de Feminisme. Periodista especialitzada en estudis de gènere. Consultora de comunicació institucional.