Els cinc factors que t’ajuden a detectar si tens problemes de salut mental

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La salut mental no és un problema menor. Entendre-la, prevenir-la, diagnosticar-la i tractar-la és més urgent que mai.

Com pots detectar que tens problemes relacionats amb la salut mental? Hi ha patrons que estan relacionats amb el nostre comportament, els sentiments i els pensaments que tenim. Analitzar amb detall aquests aspectes és clau.

A Mirall et volem explicar quins són els cinc factors que t’ajudaran a saber si tot va bé dins teu o si hi ha algun problema.

A què has de prestar atenció si vols saber l’estat de la teva salut mental?

Hi ha molts factors que et poden ser d’utilitat a l’hora d’esbrinar si tens algun problema de salut mental. Aquests són els cinc més importants:

  1. Percebre canvis en els teus hàbits d’alimentació i en els teus horaris de son. Menges amb ansietat? Les racions són més grans? Has perdut la gana? Menjar i dormir bé és el primer detall que has d’analitzar. Si pateixes insomni, et costa molt sortir del llit o veus que els teus hàbits d’alimentació han canviat, has de posar el primer senyal d’avís.
  2. Pensaments estranys. Poden ser referències estranyes, conceptes inusuals o, fins i tot, màgics. En els casos més greus, que incitin a fer-te mal o infligir dolor a altres persones.
  3. Incapacitat per a fer front als teus problemes. Pot ser que hagis arribat a un punt on la pressió t’hagi portat a deixar les activitats i obligacions habituals de la teva vida quotidiana. No només laborals, també personals i d’oci. Ha deixat de compartir moments i converses amb els teus amics?
  4. Períodes d’ansietat, tristesa, apatia o depressió excessivament prolongats. Tant que, en moltes ocasions, arribes a pensar que mai acabaran. Una idea que empitjora el teu estat d’ànim.
  5. Canvis d’humor extrems i sobtats. Aquests poden portar-te a mostrar hostilitat cap a les persones que estimes i traduir-se en comportaments violents dels quals ràpidament et penedeixes.

Prestar atenció a aquestes cinc factors és fonamental per preservar la teva salut mental i la d’aquells que t’envolten. Davant el menor signe convé que et posis en mans d’un especialista.