El timbaler del Bruc

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’exèrcit de Napoleó Bonaparte va iniciar la invasió a terres catalanes durant els primers anys del segle XVII, arribant a Manresa a ple mes de juny del 1808. La capital del Bages s’havia convertit en el principal punt de resistència contra les tropes franceses i, per això, una immensa majoria de manresans van armar-se amb qualsevol eina que els pogués ser útil per intentar frenar l’enemic que venia del nord.  És en aquest context quan neix la llegenda d’Isidre Lluçà i Casanoves, més conegut com «El timbaler del Bruc».

Diuen que l’Isidre, fill de pagesos, va agafar un tambor i es va dedicar a tocar-lo durant les batalles al voltant de Can Maçana, un indret a prop de Manresa que els catalans van ocupar com a punt estratègic. Segons la llegenda, el soroll del timbal, amplificat pel rebot entre les muntanyes, va fer retrocedir els soldats de Napoleó, atemorits pel que semblava l’aproximació d’un enorme exèrcit. Els manresans, gràcies (o no) al timbaler, es van emportar la batalla.

El Barça té en Ousmane Dembélé el seu Isidre Lluçà. El francès, cada cop que surt al camp, és capaç de fer retrocedir qualsevol defensa rival, atemorida pel gran ressò de les seves corregudes, retalls i el seu joc anàrquic. Així i tot, i el partit del Betis és un gran exemple, el soroll del tambor de Dembélé acostuma a no va ser més que això, molt de soroll. La diferència substancial entre el timbaler del Bruc i l’extrem blaugrana és que el manresà mai va haver d’aparèixer a primera línia de batalla per endur-se el combat. Dembélé, sí.

Tot indica que l’ex del Borussia Dortmund sortirà d’inici a la final de demà a l’Allianz Arena, així que el timbaler no es pot amagar més entre les muntanyes. El Barça necessita el millor Dembélé per passar a vuitens de final de la Champions i que, aquesta temporada, doni l’esperat pas endavant definitiu davant la falta de gol i de l’adeu de Messi. Falta veure si darrere el ressò del timbal francès, rebotant entre les muntanyes bavareses, hi trobem per fi l’anunciat exèrcit poderós o és només un humil fill de pagesos tocant el tambor.