“A TinderCat hem tingut públic de tot el món”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El santcugatenc Gerard Querol és un dels joves tik tokers que va començar a crear contingut en català durant la quarantena. La comunitat catalana ha crescut tant des de llavors que ja acumula més de 420 milions de visualitzacions a la xarxa social. Un any i mig després de fer-se Tik Tok no només ha aconseguit fer-se viral ràpidament, sinó que no ha parat de tenir noves idees i projectes. Ell diu que tot és per diversió, però ningú pot negar que ha sigut un visionari. L’equip de Mirall l’ha entrevistat per saber com va començar tot plegat i què és el pròxim que té pensat fer. 

El hashtag #estiktokat és tot un fenomen a Tik Tok. Quina és la història darrere aquest hashtag?

Entre març i abril del 2020 vaig fer-me Tik Tok i de seguida vaig adonar-me que molt poca gent feia contingut en català. De tota la comunitat tik toker, hi havia màxim 10 persones. Un dia, els hi vaig proposar de fer un hashtag per agrupar tots els vídeos en català, ja que l’etiqueta #Catalunya és utilitzada tant per gent catalanoparlant com no. El meu amic, el Sanyes Mag, va suggerir el nom Estiktokat que fa referència a l’expressió estic tocat de l’ala i, a més, també es pot llegir com “és Tik Tok Catalunya”. Ha sigut un boom.

Fa un any que vas començar a ser influencer. Sents que t’ha canviat la vida? 

No massa. Sí que és veritat que he conegut a moltíssima gent. De totes les coses que m’ha portat Tik Tok, la gent és el que més m’ha beneficiat.

Tenies pensat convertir les teves xarxes en una eina reivindicativa de la llengua?

En cap moment ho vaig fer com una eina reivindicativa. Simplement, si parlo català a casa i amb la majoria dels meus amics, per què no puc fer contingut també en català? Si tothom fa contingut en anglès, alemany o espanyol, per què jo no puc fer contingut en el meu idioma? Tot i que, indirectament, és cert que el fet de fer-lo en català també ajuda a reivindicar que més gent faci i consumeixi contingut en la nostra llengua. 

Aquest abril vas obrir TinderCat, un espai de Twitter que, semblant a la famosa app, és una sala per trobar parella.

Sí, justament la mateixa nit que van habilitar els espais de Twitter se’m va acudir crear un espai que es digués First Dates Catalunya, però al final em vaig quedar amb el nom de TinderCat. Com molt poca gent tenia accés a aquesta funció hi havia molta curiositat per saber què era. El primer dia es van connectar 600 persones i vam arribar a ser tendència a Espanya. Fins i tot ha passat gent com Wismichu i Carles Tamayo. 

Pots avançar-nos alguna cosa del TinderCat en persona que sortirà l’any 2022? 

Encara ho estem dissenyant amb un altre amic, però bàsicament serà el mateix format. De moment, la idea seria anar a un teatre o una sala i anar presentant a la gent un a un. Aleshores, al final de cada presentació recolliríem uns paperets on el públic indicaria si volen conèixer o no a aquella persona en qüestió.

Heu provat que els projectes en català també funcionen. Teniu públic d’altres parts d’Espanya o de fora?

Sí, la veritat. A TinderCat i a Tik Tok hem tingut públic de tot el món. A Tik Tok sobretot hi ha sud-americans que ens diuen que volen aprendre català i a TinderCat l’altre dia hi havia una noia argentina. Sorprèn trobar-te amb gent de fora que vulgui aprendre català a un espai de Twitter com el nostre.

Ets un seguidor fidel del Barça. Se t’acudeix alguna red flag en els aficionats culers?

Ser culer i que t’agradi l’espanyol… és broma, això mai. Jo diria que una gran red flag seria ser culer i haver votat a Bartomeu. I ser del Madrid, també.

Una cançó, una sèrie i un o una influencer a qui t’agradaria que entrevistéssim?

Cançó: No m’ho esperava del Miki Núñez.

Sèrie: El caso Hartung (netflix), serie danesa.

Influencer: Sanyes Mag (@sanyesmag) que fa màgia reivindicativa.