Un record en forma de planta

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim en dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

La meva àvia tenia un hort amb tot de plantes que no us sé anomenar ni la meitat. Roses, orquídies, llimoners, tomaqueres, oliveres i tantes d’altres. Sovint envejava la destresa que tenia en fer brotar una llavor que li havia donat la veïna. Quan anava a escola, ni tan sols les llenties que deixàvem enmig de cotó fluix creixien quan era jo qui les regava. 

Farà un parell de mesos vaig voler fer un intent de reconciliar-me amb les plantes i em vaig fer amb tres testos amb uns geranis ben lluents. Dos van créixer i l’alegria que sentia en veure un tall nou o un capoll a punt d’obrir-se em van fer recuperar una mica la fe en la humanitat. La tercera planta en qüestió, però, no va li va acabar de fer el pes la seva nova situació i va passar a millor vida. Els altres geranis, uns mesos més tard, també se’n van anar amb les primeres ombres de setembre. 

No és pas cap sorpresa afirmar que les plantes a casa són una font de beneficis, i amb la COVID s’ha demostrat que redueixen l’estrès i l’angoixa d’aquelles persones que van passar el confinament rodejades de verd era menor respecte les altres. Ara bé, la ciutat, la manca d’espai o de temps poden ser excuses per no tenir-ne. Però hi ha qui ha volgut revolucionar el món de la jardineria i Omotesandō és un d’ells. 

Si teniu cert interès per la cultura japonesa potser sabreu que Omotesandō és, precisament, un barri de Tòquio. I és que el Joan, el seu fundador, va fer un viatge al Japó amb la seva família i va ser on van descobrir les kokedama, que vol dir bola de molsa, i allà fa més de 500 anys que fan servir la tècnica. 

Font: @omotesandoplants
Font: @omotesandoplants

Van agafar part de la cultura nipona i la van traslladar fins al Mercantic de Sant Cugat del Vallès. La idea amb què van crear Omotesandō és la de portar un tros de natura dins de la llar, amb tots els beneficis que l’acompanyen. A part de totes les coses bones són molt fàcils de cuidar. Algunes només requereixen que els hi toqui la llum del sol i regar-les un cop l’any. Potser si els meus geranis haguessin requerit aquesta única cura encara estarien vius. 

L’equip d’Omotesandō va començar el novembre del 2018 i amb el pas del temps ha anat incorporant nous models com jardins en un bol o les roses. Per si no n’hi hagués prou, també hi ha packs DIY per poder crear el teu propi jardí. 

La meva àvia ara amb prou esforços ens reconeix, però quan va pel carrer es para a cada arbre i a cada flor que veu. Si fos per ella cada cinc minuts regaria les plantes i pensaria que no ho ha fet des del dia anterior. Sovint ens queden petits records a la memòria. Petits records que pots guardar en un bol amb una planta.