Protegim la cultura de l’esport femení

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Normalment, quan es parla sobre futbol entenem que es fa referència al futbol masculí. De la mateixa manera, quan es parla de bàsquet, ciclisme o handball entenem que s’està parlant d’equips formats per homes. Només quan l’adjectiu “femení” és incorporat de forma explícita davant el nom pensem en les dones esportistes. És discriminatori expressar l’esport practicat per dones com una excepció a la norma?

Evidentment, sí. Les futbolistes juguen a futbol, no a futbol femení. Les ciclistes fan ciclisme i les nadadores professionals, natació. Ara bé, qualsevol amant de l’esport sap que el futbol és molt més que donar patades a una pilota, que la dansa implica moltes habilitats més enllà de saber ballar i que no basta amb tenir una bona bicicleta per arribar a ser ciclista professional. L’esport és cultura. I com tota cultura s’alimenta de valors, principis i decisions ètiques i morals.

Anul·lar la masculinitat

“En el passat, les feministes tractaven de crear les condicions perquè les dones poguessin sentir-se orgulloses de ser-ho i d’estimar altres dones. Actualment, però, ens trobem amb el fenomen contrari: una admiració per la masculinitat i un desig de deixar de ser dones per a poder apropiar-se del poder masculí”. Aquesta cita de Sheila Jeffreys és molt adient per fer referència a la cultura de l’esport femení com a espai de protecció, alliberament i diferenciació respecte dels homes. 

La cultura de l’esport femení invita a crear un espai de protecció, alliberament i diferenciació respecte dels homes. 

La masculinitat és egoista per naturalesa. Aquesta arrossega una sèrie de valors com la força bruta, l’individualisme o la competitivitat mal alimentada que es veuen reflectits en el terreny de lloc. El joc brut en els esports col·lectius existeix perquè aquests han estat, tradicionalment, masculins. L’empatia, la lluita col·lectiva i la intel·ligència emocional, en canvi, són habilitats que acostumarem a trobar en l’esport femení perquè formen part de la feminitat. Les dones som tractades injustament com el sexe dèbil quan, en realitat, disposem de tots aquells valors ètics imprescindibles per viure en societat, avançar com a grup i resistir al pas del temps. 

El joc brut en els esports col·lectius existeix perquè aquests han estat, tradicionalment, masculins.

És per això que m’agradaria remarcar la importància de protegir l’esport femení. Fins i tot, la importància d’arribar a feminitzar l’esport masculí per fer d’aquest un espai de comprensió i benestar. Lluitar per la igualtat és lluitar per l’apropiació d’un poder masculinitzat que no ens beneficia en res. Les dones no hem de canviar el sistema, sinó crear el nostre propi espai a partir de les nostres virtuts. Ser pioneres d’una nova manera d’entendre l’esport està en les nostres mans. 

El diable amb faldilla

- Publicitat -

Com no podia ser d’altra forma, hi ha moltes esportistes que han utilitzat la seva professió com a altaveu contra qualsevol injustícia o discriminació social. Pioneres d’aquesta cultura de l’esport femení que hem de posar en valor. Mencionarem a dos: 

Imatge de l'Alfonsina Strada, qui es va enregistrar com a Alfonsí per competir amb homes. Font: Twitter.
Imatge de l’Alfonsina Strada, qui es va enregistrar com a Alfonsí per competir amb homes. Font: Twitter.

Penso, per exemple, en la Hassiba Boulmerka, atleta d’Argèlia que es va proclamar campiona olímpica a la Barcelona del 1992. Va ser amenaçada de mort per competir sense hiyab i en pantalons curts. D’igual forma, va ser un símbol de resistència i alliberació per a altres esportistes musulmanes. També penso en l’Alfonsina Strada, qui va lluitar per la igualtat de gènere en el ciclisme fins a la seva mort, el 1959. Li deien “el diable amb faldilla” i va ser l’única dona que va aconseguir participar en una de les grans voltes del ciclisme mundial competint amb altres homes. 

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca