Valencians: Alacant és important!!

Segur que en alguna ocasió has escoltat frases com que La Vega Baixa és Múrcia; que en Alacant la gent és fatxa perquè vota diferent; o, fins i tot, que en les comarques del Sud no existeix el valencianisme. No obstant això, el que segur que no has escoltat mai és l’altra versió, la cara B de la mateixa moneda. La versió que parla sobre el centralisme valencià en la ciutat de València; el que reivindica la falta d’una millor vertebració territorial; el que recorda l’oblit i la falta de carreteres, trens i infraestructures bàsiques en la zona d’Alacant.

Reconnectar amb Alacant i les seues comarques

Què és el que vull dir amb el que he plantejat? Que tots dos hem de posar de la nostra part: els valencians i els alacantins (ja sé que tot això de les identitats en el País Valencià és molt més complex, que ningú se m’ofenga). Diuen els experts —ara que s’estila tant la comunicació política— que “les dades et porten a les conclusions, però sols les emocions et porten a l’acció”.

Així, podríem passar anys anant a La Vega Baixa a fer actes polítics i discursos. Podríem explicar que el Botànic ha augmentat en un 11% el professorat en la comarca. També podríem explicar que són els qui més diners han rebut per a la construcció de nous col·legis. Podríem dir, inclús, que polítics com l’alcalde d’Alacant, Barcala, estan fent tots els possibles per fer fracassar la construcció d’escoles o la recuperació d’edificis públics.

Podríem repetir totes aquestes coses mil vegades, fer tuits i cridar més fort que ningú per la finestra. Però no és per ahí. El que necessitem va més enllà: una reconnexió emocional amb les comarques alacantines. Tots els valencians necessitem sentir-nos orgullosos d’Alacant, lluitar pel seu patrimoni (que també és nostre) i entendre quins són els seus objectius i els seus anhels. Anhels que, per cert, potser siguen diferents als nostres. Ens cal ser molt millors.


El Bloc Jaume I en la històrica manifestació d’Alacant: “Alacant és important”. Més de 30.000 persones es manifestaren per la valencianitat d’Alacant / EL TEMPS.

Fer front a l’estratègia de la divisió: valencians, unim-nos!

Tota aquesta qüestió identitària es fa més complexa encara quan els successius governs antivalencians i el control zaplanista de la Diputació d’Alacant han posat tot el que han tingut al seu abast per dividir-nos: als valencians amb els alacantins; als alacantins amb els il·licitans; i a unes comarques enfront de les altres. “Qui no siga capaç d’actuar sobre l’enemic per dividir les seues forces no coneix sobre tàctiques d’excepció”, deia el mestre xinés de la guerra Sun Tzu fa milers d’anys. I quina raó tenia el molt sabut.

Han fet de la Diputació d’Alacant la seua trinxera per dividir als valencians. I tot per obtindre el poder. I clar, entre que molts alacantins no senten com a seus mitjans com À Punt i molts (i molt poderosos) alacantins inverteixen grans quantitats de diners per crear mitjans de comunicació específics per parlar sobre Alacant, a esquenes de València, estem com estem. I també estan disposats a utilitzar la llengua per dividir-nos! Per això, cal que siguem més llestos i ens anticipem: com en un joc de trilers, alguns que s’omplen la boca amb l’alacantinisme sols tenen dins l’espanyolisme més ranci.

Com podem fer match amb el Poble d’Alacant?

Moltes de vosaltres m’haureu llegit i pensareu que tot això que dic està molt bé, però no sabeu com posar en marxa el vostre Tinder per fer match amb els alacantins. Per començar, cal que, entre totes, trenquem la barrera mediàtica que s’ha construït entorn a Alacant.

En Alacant viu una part molt important del nostre país; hem d’intentar seguir projectes molt interessants fets allà amb molt d’amor, com el d’Alicantinismo, El Tempir d’Elx, la gent de Llengües Universitat d’Alacant, Escola Valenciana o el Casal Popular Tio Cuc. També podem donar suport als mitjans de comunicació que aportem una visió valenciana del món, o seguir algunes de les noves veus dels alacantins, com la del vilero Cabrafotuda. I, com no, fruir amb grups com El Diluvi, Smoking Souls o Vienna!

D’altra banda, hem de canviar la forma en què viatgem i recorrem la nostra terra. Cada vegada que visitem La Vega Baixa, Les Marines o l’Alacantí esdevé una oportunitat preciosa per preguntar a la gent. L’oportunitat perfecta per conéixer més sobre la gastronomia, els costums, les festes populars i els parlars dels nostres germans. I, sobretot, l’oportunitat més meravellosa del món per llevar-nos tots els prejudicis de damunt. D’iguals a iguals i sense paternalismes. Alacantins, valencians: destruïm les barreres que ens separen i construïm ponts per compartir tot allò que ens uneix. Fem que les nostres diferències ens enriqueixen com a Poble!

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.