De model, oasi i enlluernament

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

“És un joc injust, i si intentem jugar com ells al despatx, perdrem contra ells allà fora, al camp”.

Aquesta afirmació de Billy Beane, mànager general de l’Oakland Athletics interpretat per Brad Pitt a Moneyball, ens segueix posant davant del mirall a l’hora d’escollir què volem tornar a ser i amb quin model esportiu i econòmic volem créixer.

Des d’un punt de vista de model, seria un error tornar a caure en el parany d’intentar “copiar” el del Real Madrid de Florentino Pérez; i no per un tema només de valors, sinó per dades objectives i financeres que ens condemnen a perdre al camp i als despatxos.

Com a model, en una institució esportiva, no podem separar la gestió econòmica de la gestió esportiva. I encara que l’economia ho determina tot, qualsevol moviment ha d’estar destinat a seguir competint, encara que sigui amb menys recursos.

- Publicitat -

Aquest aspecte ens porta a la primera conclusió, Quan vam intentar ser com ells, fins i tot preveient com ingressos recurrents la venda de jugadors per quadrar el balanç, vam acabar amb la pitjor crisi esportiva dels últims anys, elevant el cost salarial de forma desproporcionada i inviable (fixatges de “galàctics “i renovacions molt per sobre del mercat). És cert, vam ser una còpia desdibuixada, errada, però quan copies i no en saps, perds l’essència i els valors del Club.

La segona no és instranscendent, aquest mirall desdibuixat al qual intentem assemblar-nos seria tornar a caure en un error històric per segona vegada. I aquest cop, sense marge per reconstruir-nos de nou.

Les operacions com a Club en l’àmbit financer representen les grans operacions atípiques en el món econòmic. Possiblement operacions de vendes i adjudicacions que mai havíem vist abans i no veurem després. I això també compta, i molt.

Vam ser una mala còpia, la pitjor còpia, però les eines d’uns i altres sempre han estat diferents i l’accés a grans operacions per obtenir liquiditat també, només cal repassar balanços i operacions “atípiques” de cada Club.

En l’àmbit esportiu, hem demostrat (en un estudi amb l’Ivan Cabeza) que el millor model sens dubte és aquell que manté al camp (jugant, no en plantilla) el 55% de jugadors formats a casa, a la Masia, mentre el nostre rival necessita el 24%. La resta ho destina a vendes i fixatges amb el diferencial.

Quan mantenim un model alineat des de la direcció del Club fins a la direcció esportiva amb aquest concepte, aconseguim tenir la massa salarial històricament més baixa (evitem fixatges i amortitzacions). A més, un jugador format a casa triga una mitjana de 3-4 anys en tenir un contracte professional assimilable de primer nivell.

A part, per un clar tema metodològic, els nostres jugadors formats a casa es lesionen menys, tenen més recorregut. No poden la part emocional, el nostre relat, la nostra naturalesa poliesportiva, que ens ha fet ser una institució referent al món, aconseguir un retorn que ara tenim el repte de capitalitzar i monetitzar.

És clar que podem i hem de fitxar estrelles mundials, però com a factors diferencials esportius i comercials, no per farcir la plantilla de nacionalitats i noms.

Aquestes són dades reals i contrastades que ens haurien de portar a una clara conclusió econòmica i esportiva. El nostre model d’èxit és, en aspectes claus, antagònic al del nostre rival.

No és un model millor que l’altra, però el que és evident és que sempre que ens apropiem del seu model, sortim empobrits esportivament i econòmicament, per tant, no ens enlluernem de nou, que al final, no ens podrem aixecar.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca