L’Horta d’Alacant (III): Hi ha marge per al miracle

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si fins ara hem parlat dels problemes que tenim els alacantins per salvaguardar el nostre patrimoni, no hem d’oblidar els intents de dignificar i fer valdre l’Horta i el seu patrimoni. El cas més exitós probablement és el de Torre Juana, una aposta de l’exrector de la Universitat d’Alacant Andrés Pedreño, la bèstia negra de Zaplana dins del món universitari, per posar en valor el nostre patrimoni i donar-lo vida. L’actual rector de la UA, Manuel Palomar, també president de la Fundació Parc Científic d’Alacant, va signar un conveni amb Pedreño per a establir un espai de col·laboració entre el Parc Científic de la UA i Torre Juana per fomentar la cooperació interempresarial i el sorgiment de projectes empresarials. Torre Juana és hui un espai històric i cultural, però també un espai tecnològic.

Per la seua banda, Sant Joan d’Alacant ha transformat la Torre Ansaldo, l’únic BIC en mans públiques d’aquell municipi, en un centre d’interpretació i conservatori, després de treure’l de la ruïna. La sala d’exposicions amb cartelleria i projeccions sobre l’horta alacantina s’utilitzarà també com a biblioteca, fonoteca i videoteca del conservatori.

Sant Joan sembla mostrar una major sensibilitat envers el nostre patrimoni i ha anunciat que rehabilitarà finques, torres i cases de l’Horta històriques, i en especial es parla de les finques de la Princesa, Natzaret, Lo Conde i l’ermita de Sanxo. Maria Teresa Riquelme, gran estudiosa de les cases de l’Horta, somia amb poder convertir la casa lo Conde (fotografies de baix) en un museu del romanticisme al voltant d’aquella burgesia que va edificar els seus palauets al llarg de la contornada. La Finca Conde va albergar un teatre segons Riquelme.

Casa Conde en Sant Joan d’Alacant. // Foto: Turisme de Sant Joan

La Torre Sarrió, al municipi d’Alacant, ha finalitzat el seu procés de rehabilitació de les Torres de l’Horta. L’objectiu del condicionament de l’edificació es convertir-la en seu del centre d’interpretació de l’Horta tradicional d’Alacant, específicament de les Torres de l’Horta, i que alhora actue com a espai polivalent.

Les institucions culturals i les ONG, al capdavant de la recuperació

Tampoc hem d’oblidar tota la faena que s’està realitzant al voltant de Lucentum, i de l’Horta, des del Museu Arqueològic d’Alacant, (Marq). I no només respecte als jaciments arqueològics, el Marq ha organitzat fins ara dos cicles formatius d’allò més interessants referits a l’Horta d’Alacant sota la coordinació de Jorge Payá Sellés, un enamorat, estudiós i divulgador de l’Horta d’Alacant i especialment del seu poble, Sant Joan d’Alacant.

És gran el treball que desenvolupen l’ONG Arquitectura Sense Fronteres (ASFE) i el Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant (CTAA), posant en marxa el Projecte Terra, coordinat per Lina Vega, al que s’han adherit els ajuntaments de Sant Joan d’Alacant, Mutxamel, el Campello, Tibi i un bon grapat d’entitats. La CTAA va detectar que el 48% del patrimoni de l’Horta es troba amenaçat, abandonat o en estat de vulnerabilitat.

Les torres de L'Horta d'Alacant
Publicacions sobre les Torres de l’Horta, d’Enric Aragonés i Juan López Sala. Un estudi sobre les torres i propostes d’itineraris turístics per al seu descobriment. Els treballs de Maria Teresa Riquelme Quiñonero sobre la societat alacantina al voltant de les cases burgeses a l’Horta, en especial als municipis de Sant Joan d’Alacant i Mutxamel o de Jorge Payá sobre el reg tradicional. Tots contribueixen a posar en valor aquest espai.

La tasca de múltiples entitats com Associació camins d’Alacant, Alacant en Bici o Camins Sant Joan d’Alacant, que promouen eixides de recuperació dels camins històrics i creació d’itineraris com a base per a unir els diferents illots que formen els béns patrimonials, arquitectònics, naturals, paisatgístics i fins i tot etnològics de l’Horta i la descoberta d’aquest espai, treball que comparteix amb moltes altres persones. Drassana Arquitectes i el seu projecte Camins de l’aigua de Mutxamel. També a Mutxamel trobem al Centre de Muntanyisme, So Antiu de Mutxamel o el Club de Pilota Valenciana Mutxamel. Al Campello la Colla Muntanyenca, el Grup de ball Salpassa i el Club Pilota Valenciana El Campello. A Sant Joan d’Alacant l’Associació Cultural Lloixa i el Club Pilota Benimagrell. A
Alacant l’Asociación Cultural Alicante Vivo, també No oblidem a Plinthus, Amigos de los Humedales del Sur de Alicante, Colla Ecologista d’Alacant, Red Huertosde Alicante… O la denúncia contínua que fan diferents partits polítics com Compromís, Unides Podem, Esquerra Unida… I tantes i tantes persones que treballen anònimament en defensa del nostre patrimoni. A tots ells, gràcies.

I recordeu: Qui perd els orígens perd identitat.