Setmana gran

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

I diem setmana per no dir més, o semestre, o temporada, perquè la cosa serà lenta i complexa.

Acabada la Lliga del primer equip de futbol, motor del Club, comença en l’àmbit efectiu el gran repte de la junta de Joan Laporta: aixecar un edifici que cau des de fa anys davant la mirada impassible – còmplice, fins i tot – de molts socis, tertulians, opinadors, periodistes, etc.

Tocarà en els dies vinents anar perfilant i tancant definitivament una reestructuració del colossal deute que acumula el Club, del qual més de 700 milions d’euros són exigibles en el curt terme i prop de 500 d’aquests 700 ho són de manera immediata.

Se’ns va explicar que l’impacte de la pandèmia era l’origen i causa de tots els mals, però la realitat – com bé hem anat fotografiant els que hem anat seguint i explicant els comptes del Club – és que el Barça és un Club estructuralment deficitari, amb un llast salarial exagerat i que ha dilapidat més de 1.300 milions d’euros en fitxatges majoritàriament ruïnosos en els últims sis anys. Per tant estrènyer-se el cinturó fins a ofegar-nos i passar penes… i tot per culpa de qui? De Rosell, Bartomeu i els seus sequaços.

Se’ns va explicar que després de la Champions de 2015 l’equip tenia un gran recorregut, que el futur passava per la jubilació de Messi i la coronació de Neymar com a nou mite per una nova generació de culers. Sí, el mateix Neymar que no ha estat capaç de guanyar la Lliga francesa aquest any.

El sobresalt que va suposar la marxa del brasiler – sempre ha sobrevolat el dubte sobre si l’operació va ser més o menys ‘volguda’ per alguns exdirectius – va obligar a Bartomeu i companyia a fer el que pitjor sabien fer: prendre decisions esportives. Coutinho, Dembele, Griezmann, Trincao, Júnior Firpo, Semedo, Paulinho, Malcom, Boateng Braithwaite… No en fem un entre tots ells, senyors. No n’ha funcionat gairebé cap, els hem pagat a preu d’or i els hem fet d’or a ells, i ara no hi haurà manera de treure’n res de bo. I tot per culpa de qui: De Rosell, Bartomeu i els seus sequaços.

Se’ns va explicar que el Barça dels anys vinents seria la referència mundial i el líder del sector i de la transformació dels models de generació d’ingressos, un far i un exemple dins i fora del terreny de joc. Com no, però, arribem tardíssim al món de les experiències i els esdeveniments, amb un Camp Nou que cau a trossos perquè no s’hi ha fet cap manteniment decent, sense un Palau Blaugrana en condicions i amb un solar preciós en ple barri de Les Corts per les presses (curioses, si més no) per enderrocar el Miniestadi.

Arribem tardíssim al món dels continguts digitals, on hem fet allò que tant ens agrada a Can Barça: crear una cosa molt llustrosa però buida de contingut, els Barça Studios i el Barça Innovation Hub. Ens han bombardejat amb xifres sobre el lideratge a xarxes socials en nombre de seguidors, però veiem dia si dia també com clubs amb menys seguiment aconsegueixen generar molta més connexió (i, per tant, més rendiment econòmic) amb la meitat o menys de nom i prestigi que el Barça. A propòsit d’això, la brillantíssima idea que ens van deixar preparada per signar abans de marxar amb la cua entre cames no fou altra que vendre la gallina dels ous d’or, buscar un soci comercial que es quedi la meitat del negoci dels continguts perquè ja se sap, la necessitat ofega… i tot per culpa de qui? De Rosell, Bartomeu i els seus sequaços.

Aquesta és la realitat que, tossuda com és ella, insisteix dia si dia també a deixar-se veure sota cada paper que s’aixeca a Aristides Maillol. Res que no poguéssim intuir, d’altra banda, però no per això menys dolorós.

Ens farem pesats amb el tema, hem de confessar, però és absolutament primordial poder veure la fotografia del solar ruïnós que Rosell, Bartomeu i els seus sequaços ens han deixat. Al peu de fotografia caldrà per sempre posar-hi els noms i cognoms de cada un d’ells, i anar recordant periòdicament qui eren i què representaven, quin era el seu model per al Barça, sense voluntat d’escarni públic, però amb tota la fermesa d’assenyalar a aquells qui ens han deixat on som ara.

Aquesta separació, aquesta línia que ha de delimitar les responsabilitats de la junta sortint vers la junta entrant, serà fonamental no només per atribuir-li a Rosell, Bartomeu i els seus sequaços tot allò que els hi correspon (que no és poc!), sinó per atribuir-li a la nova junta els mèrits i demèrits que li corresponguin.

Necessita la nova junta redoblar els esforços per construir el seu projecte i, a la vegada, reparar el mal causat. Certament és un paper ben galdós i no serà just avaluar la feina fins passada una temporada o dues, perquè el cinturó està tan estret i asfixia tant, no només esportivament, que caldrà posar-nos a dieta. I les dietes necessiten temps.

En aquest trànsit, però, farem bé els socis d’estar ben atents i no acceptar excuses ni explicacions barroeres dels qui ja no hi són, ni escombrades a favor d’inventari dels qui hi ha ara. Farem bé els socis, també, d’advertir els errors – que n’hi haurà, es clar! – per tal que s’esmenin, i aportar-hi idees i solucions possibles si és que en tenim alguna. Farà bé el Club en obrir-se, fer-se transparent, explicar-se, ésser receptiu i demanar i acceptar l’ajuda de tots i tothom, sense pors però amb rumb clar i ferm. I faran bé els mitjans afins a Rosell, Bartomeu i els seus sequaços de mantenir un perfil baix una temporadeta o, en tot cas, posar-se a fer el que haurien d’haver fet els últims 10 anys i no van fer: periodisme.