Un govern per avançar cap a la independència

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La manifestació de diumenge passat organitzada per l’ANC a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a part de ser la més important de les celebrades d’ençà de l’inici de la pandèmia, va tenir un missatge molt clar: exigir, als partits que es defineixen com a independentistes, que formin un govern entre ells i que aquest serveixi per avançar cap al nostre alliberament nacional durant aquesta mateixa legislatura. 

La demanda es basa en un fet objectiu: comptar amb el 52% dels vots emesos; és a dir, amb una clara majoria absoluta parlamentària. Es pot dir, per tant, que la demanda de la constitució d’un govern que avanci decididament cap a la independència és la voluntat majoritària de l’electorat català. Un electorat que difícilment entendria la conformació d’un govern que no tingués aquest objectiu com a prioritari o que integrés partits obertament contraris a la independència (i que, per postres, fessin part del govern de Madrid). Tampoc crec que no entendria que es donés cap marge de dos anys per veure si des del govern espanyol es mou fitxa per iniciar una via de negociació que ha estat repetidament negada per Madrid durant aquests darrers gairebé quatre anys. I així mateix penso que tampoc no comprendria que s’anul·lés un organisme com el Consell de la República, que, amb totes les seves virtuts i defectes, ha estat l’única institució política autòctona sorgida arran de la proclamació de la República catalana del 2017 i que és també l’única que no es troba sota la tutela de l’Estat espanyol. 

Difícilment es podrà avançar cap a la independència si no hi ha una voluntat clara i contundent del nou govern en aquest sentit. És més, si aquesta voluntat no és nítida, tampoc no s’avançarà ni un pam en la negociació amb Madrid. Fins i tot els més aferrissadament partidaris de la via negociada han de ser conscients que, sense una mobilització massiva i constant, Madrid no canviarà el seu immobilisme actual. I que això no es pot resoldre de cap manera amb el joc parlamentari al Congrés espanyol. Si el PSOE, quan era fort, no va voler seguir la via de la negociació política, menys ho farà ara que es troba feble i que no vol incomodar ni el seu electorat (cada cop més decantat cap a posicions intransigents i anticatalanes) ni tampoc possibles aliats que han fet bandera de la lluita anti-independentista. 

Així mateix, també ha quedat demostrat que la defensa de la negociació i la moderació del discurs, al llarg d’aquests gairebé quatre anys, no ha aturat la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme. I que, hi hagi el govern que hi hagi a la Generalitat, tampoc no s’aturarà. A part dels empresonats i dels exiliats, hi ha uns tres mil represaliats i cada dia aquesta xifra no para de créixer. La confrontació no és una situació cercada i provocada per la part catalana. Ha estat una iniciativa de l’Estat espanyol que dura d’ençà de l’octubre del 2017. Ara el que ens cal és ser conscients del fet i plantejar-nos com contestem aquest embat. Fer com si no existís seria la pitjor de les polítiques perquè senzillament no s’aturaria mai, com ha quedat palès.

En el cas que finalment no es pogués constituir un govern independentista amb l’horitzó polític de constituir una República catalana independent, tampoc no veig que fos, per al moviment, cap desastre anar a unes noves eleccions. És un mecanisme perfectament democràtic i ben regulat, i cal confiar en què la voluntat d’alliberament de la gent és ben ferma. Ara bé, sí que caldria definir clarament, en campanya, aquells que volen avançar decididament cap a la independència i els qui pretenen ajornar aquest objectiu de manera indefinida, com si d’una utopia irrealitzable es tractés.