L’home de pedra picada

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Recordo sortir del Camp Nou el dia de l’empat contra el Racing de Santander, vaig escoltar de tot a la graderia, segur que ho recordeu. Jo havia anat amb el meu pare aquell dia, érem molt de Johan, que havia declarat que Pep era l’home. En sortir, com sempre passa, tens dubtes, i recordo com si fos ara, que li vaig preguntar: “i si potser no és l’home? I si és massa jove com diuen? Que li falta experiència?”El que realment volia escoltar era que tots els que deien això estaven equivocats, però ho necessitava sentir del meu pare. Seguíem per Travessera de les Corts, camí a casa, i es va girar i amb aquella confiança plena i determinació que avui intento transmetre als meus fills, em va dir “ho farà bé, en sap, és de casa, era el cervell al camp del Barça del Johan, ho porta dins. És intel·ligent i ho viu com la mateixa vida, ja ho veuràs, serà un gran entrenador”

Des d’aleshores han passat moltes coses, a casa i al Barça, i també al nostre home de pedra picada, que és en Pep Guardiola.

Amb l’edat vas entenent aquest “ni amb tu, ni sense tu” d’algun reducte al nostre Club, dels que jutgen sense saber, moren d’enveja davant l’excel·lència i reviuen amb la derrota d’un dels nostres. No em deixa de sorprendre com pot generar debat el nostre millor referent al món, que vam deixar marxar i a qui li ha anat prou bé. Un home que viu la seva passió per la nostra terra de forma desacomplexada, que és un referent en la defensa dels drets humans, que viu la seva professió les 24 hores del dia amb perseverança, esforç i talent, i a més, sempre té una bona paraula encara que el vent bufi en contra.

Ens anomenen “les vídues de Pep” o “els que viuen a Disneyland” he escoltat últimament, com si recordar i valorar a qui estimes, a qui és valuós, a qui t’ha portat a la glòria i trobes a faltar, fos alguna cosa dolenta… I aleshores prens distància, mires, escoltes, i ho entens tot. No cal més, som on hem de ser.

Sento un profund orgull que un dels nostres sigui referent al món pels seus valors i la seva tasca. Pep, com sempre et dic “torna quan vulguis, a fer el que vulguis, amb qui vulguis”. El dia 29 guanyaràs o perdràs, és l’esport, és el futbol que tant estimem, però l’únic del qual estic segur és que si guanyes, guanya el futbol. Un cop més, et toca tornar-ho a fer.