La classe de literatura de Twitch

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La classe de Literatura (llengua i literatura, en general) és de les que més pesada s’acostuma a fer. Sovint és impartida per professors i professores a qui tampoc els hi interessa gaire ni La Celestina, ni Tirant Lo Blanch, i el recurs fàcil és llegir de pressa (o no llegir) i passar per l’examen de puntetes.

Els clubs de lectura sonen a espais per persones excessivament adultes, en entorns més aviat avorrits, però què dieu si us dic que ara els clubs de lectura també són a Twitch? El que em sembla més rellevant és la guia del club: ni més ni menys que la Laura Escanes.

Què us semblaria una classe en què, després de quatre hores de jugar a videojocs us parlessin, durant una altra hora, del llibre El juego del alma de Javier Castillo? Jo us avanço que a mi no em faria ni gràcia.

El primer motiu és l’estrès que em generen les influencers quan xerren: el to de veu exaltat, els moviments, la veu aguda, les expressions que utilitzen… em semblen mecanismes súperhàbils per connectar amb les persones, i si a classe les professores parlessin d’aquesta manera, l’atenció duraria més hores. L’ambient que creen és un ambient més aviat esgotador i tot i que escoltar-les és fresc i distret, a la llarga acaba produint el doble de cansament. És evident que utilitzen aquesta forma de parlar com a mètode per enganxar-nos, i motivar-nos també a nosaltres. Bona tàctica? Sí, segurament. Però després de les cinc hores i pico davant la pantalla escoltant això als auriculars, el nostre estat nerviós no deu estar en el seu millor moment.

- Publicitat -

Per continuar, el seu club de lectura és bàsicament parlar, en versió monòleg, de què passa en cada capítol del llibre. És a dir, un avorriment. Si estàs sola, si et sents sola, tenir una veu de companyia que t’explica una història pot ser agradable, i intueixo que per això el vídeo de Twitch té tantes visualitzacions. Igualment, la Laura Escanes ven com a club de lectura el que en realitat és ella i una amiga seva parlant sobre capítols d’un llibre. Sense diàleg, sense imaginació, sense debat.

Hem de dir, tot i així, que fomentar, en un espai com Twitch, la lectura i la cultura és un mèrit. No tothom és valent com per deixar els videojocs i els comentaris absurds per treure’s la capa de l’humor i incentivar la lectura a un públic a qui no té per què agradar-li únicament jugar.

Llegir és essencial, i si no llegim a l’aula, podem llegir a Twitch, tot i que amb una mala professora i bastant mala referent en el sentit literari. Hauríem de definir què és més important: no llegir mai o llegir el contingut de baixa qualitat que ens ofereixen les influencers? Com a lectora penso que no llegir mai és millor, però com a amant de la literatura penso que si gent com la Laura Escanes fa que els clubs de lectura no s’extingeixin… aferrem-nos a això.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca