La presumpció d’innocència és un pacte patriarcal

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim en dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

No tingueu por a dir en veu alta allò que ells no tenen por a fer-nos.

El diumenge 21 de març es va iniciar un documental a Telecinco sobre la veritat de Rocío Carrasco, l’única veritat. Una dona que ha estat tractada de “mala mare” durant 25 anys perquè el seu exmarit, Antonio David Flores, ho va explicar així i ningú va voler posar-ho en dubte. Ser acusada de “mala mare” va fer pensar que, per descomptat, també era “mala persona”.

El seu exmarit, Antonio David Flores, ho va explicar així i ningú va voler posar-ho en dubte.

Al llarg del documental, Rocío va donar proves i detalls del maltractament que va començar a patir des que va començar amb “aquest home” (ella ni tan sols pronuncia el seu nom, no pot). Mentides, agressions, manipulació, insults… Malgrat la cruesa del relat, la pregunta de la setmana continua sent la de sempre: Et creus a Rocío? Com saps que està dient la veritat? En canvi, ningú mai es va preguntar si Antonio David deia la veritat, mai se li va posar en dubte. Per què a ella sí? Per què a ell no? En quin cas importa, doncs, la presumpció d’innocència?

Ser acusada de “mala mare” va fer pensar que, per descomptat, també era “mala persona”.

Em fa gràcia sentir homes parlant de presumpció d’innocència en casos de violència masclista, com si aquesta necessités ser provada per a saber que totes les dones la sofrim perquè tots els homes l’exerceixen.

Font: Captura de pantalla del documental oficial.
Font: Captura de pantalla del documental oficial.

“Jo crec en el que digui un jutge”, em diran uns. “Jo crec en la presumpció d’innocència”, em diran uns altres. Jo no crec en res. L’única cosa que sé és que és molt fàcil posar en dubte la paraula d’una dona i molt senzill creure en la de l’home. I que cal ser molt misogin per a defensar que s’ha de creure en la justícia quan aquesta és patriarcal

Recordo el cas de José Breton, qui l’any 2014 va quedar absolt en el judici per maltractament a la seva dona. Un home que va assassinar la seva filla i el seu fill. Segur que va ser una decisió molt justa deixar-lo absolt per aquesta denúncia. O el cas de ‘La Manada de Manresa’, condemnada només per abús perquè un jutge va considerar que 5 violacions alhora no eren quelcom greu. I encara tinc una altra dada. El 30% de les assassinades per violència masclista entre el 2016 i el 2018 havien denunciat el seu agressor.

El 30% de les assassinades per violència masclista entre el 2016 i el 2018 havien denunciat el seu agressor.

Ales de llum i Rocío

No voldria entrar a debatre si la forma en què Telecinco ha gestionat el cas és o no correcta. Evidentment no ho és. Ara bé, què podem esperar d’un canal que va tapar una violació en directe a Gran Hermano? Què podem esperar d’un canal que ha donat via lliure a Antonio David sabent, des de fa temps, el contingut concret del documental, que es va gravar fa un any?

Font: Captura de pantalla del documental oficial.
Font: Captura de pantalla del documental oficial.

És difícil parlar de justícia si no jutgem de la mateixa manera a homes i a dones. Rocío Carrasco va denunciar al seu exmarit per violència masclista i no va servir de res. En 2019 va intentar suïcidar-se. Quantes dones han de continuar patint per tal que les comencem a creure?

https://twitter.com/bitchisua/status/1374733100702388225

Aquesta nit, Rocío continuarà explicant la seva veritat. La veritat de les dones. I jo vull acomiadar-me amb aquesta frase: No tingueu por a dir en veu alta allò que ells no tenen por a fer-nos.