Comunicació política, lideratge femení i Tik Tok
La comunicació política és una rama essencial del món polític. La valenciana Marta Marcos treballa en aquest àmbit i li dóna sentit per mitjà de les seves xarxes socials. És politòloga i sociòloga, a més de consultora de comunicació. Un perfil més que interessant per entendre el paper de la dona en un sector masculinitzat. Us invito a seguir-la a Twitter i Instagram. També a Telegram i Youtube. Comencem, doncs?
Esto me hace mucha ilusión. Me encanta lo que hago e invierto mucho tiempo en ello, por eso cuando recibo estos mensajes os los agradezco infinitamente. ❤️ https://t.co/Hh1bQFuGWM
— Marta Marcos (@MartaMarcos5) December 26, 2020
Hola, Marta. Benvinguda. Per què aquesta passió per la comunicació política?
Hi ha una persona en concret que conec just quan estic acabant el doble grau i que contribueix que el meu primer contacte laboral, relacionat amb la comunicació política, sigui un dels moments més apassionants, d’autoconeixement professional -i utilitzo la paraula passió amb què em pregunteu per què crec que no ha pogut ser més idònia-. Era l’últim any de carrera i jo no tenia del tot clar què era allò que volia fer en deixar els estudis. Em van fer falta només uns dies treballant per saber-ho. Des d’aleshores, tot ha seguit el seu curs i el meu interès només ha anat creixent. Avui sé que vaig encertar en decidir especialitzar-me en aquest sector.
Tenint en compte que has col·laborat en diferents campanyes electorals, diries que actualment es té en compte, encara que sigui mínimament, la perspectiva feminista a l’hora de fer comunicació política?
Depèn. He col·laborat en campanyes electorals a nivell municipal i a nivell nacional, i són totes dues igual d’apassionants, però lògicament diferents. Per descomptat, tot depèn del partit que estigui fent campanya. No pots pretendre encarar de la mateixa manera una campanya a nivell municipal per al PSOE que una campanya per al Partit Popular a nivell nacional. Les campanyes, a més, al llarg del temps, han canviat moltíssim. El 1977, la UCD es presentava a les eleccions generals amb el lema “Los hombres que hacen posible la democracia”. Si ara un partit de dretes es presentés amb aquest lema, les repercussions serien distintes. No ho fan, o almenys no hi ha intencionalitat. Les situacions han canviat.
TikTok és una aplicació criticada des d’alguns sectors feministes per facilitar la hipersexualització de la dona en edats molt primerenques. Ara bé, el seu protagonisme pel que fa a l’activisme polític és indiscutible… Combinant aquestes dues idees, quina és la teva opinió al respecte?
És cert que Tik Tok ha tingut molts problemes en aquest sentit, tant que la normativa dels vídeos s’ha endurit molt més que qualsevol xarxa social que estem utilitzant avui dia. Les xarxes socials, en general, estan ensenyant a les nenes a competir per una aprovació masculina emmascarada d’empoderament: és un model cultural que existeix en Instagram, també, i que alimenta a les dones d’una falsa seguretat en nosaltres mateixes. En relació amb l’activisme polític, el seu protagonisme és creixent però no suficient per competir amb altres aplicacions. És un escenari nou on les idees polítiques poden funcionar correctament sempre que es tingui cura del llenguatge de l’aplicació, que és, en tot cas, el llenguatge de les noves generacions.
“Tik Tok és un escenari nou on les idees polítiques poden funcionar correctament sempre que es tingui cura del llenguatge de l’aplicació, que és, en tot cas, el llenguatge de les noves generacions”.
A la comunicació política sempre es parla de la construcció d’un líder polític. Ara bé, què passa si parlem de la construcció d’una líder? Canviarà alguna cosa?
Si alguna cosa ha posat de rellevància aquesta pandèmia és, precisament, el lideratge de dones, primeres ministres o presidentes, que han sabut lidiar amb la crisi sanitària d’una manera efectiva. Actualment, elles també han de seguir en una constant pugna per ocupar llocs de poder. De fet, han estat ocupant, de forma recurrent, els àmbits de la igualtat, l’educació, o la sanitat, és a dir, escenaris on la importància de la cura de les persones és evident. L’escenari, però, està canviant. La crisi de la COVID-19 ha sigut fonamental en aquesta qüestió, i s’està posant sobre la taula el paper de les dones per la seva capacitat tècnica, dones que, per raons òbvies, no han sigut reconegudes pel seu lideratge, sino per qüestions secundàries.
La construcció de les líders ha de seguir el camí marcat. El més complicat, en aquest sentit, és mostrar l’evidència a la societat de la correcta gestió en política de les dones, perquè tenir un exemple a seguir és fonamental. Aquesta construcció de lideratge ara és més senzilla, sabent que, a més, cada cop hi ha més dones en càrrecs polítics que poden decidir. I, com tot, hi haurà lideresses dolentes, també, en alguns aspectes. Com passa amb els homes.
“S’està posant sobre la taula el paper de les dones per la seva capacitat tècnica, dones que no han sigut reconegudes pel seu lideratge, sino per qüestions secundàries”.
Quina dona política, ja sigui a nivell estatal o internacional, diries que fa un ús correcte de les seves xarxes socials per construir-se una bona imatge?
Crec que hi ha dones joves molt preparades a nivell comunicatiu a les xarxes socials, independentment de les seves idees polítiques. Mireia Borràs (VOX) o Mónica Oltra (Compromís), per exemple, per l’ús que fan de les seves xarxes per apropar aquestes al seu electorat, i com adapten el seu missatge al canal adient. Cal saber fer-ho, i VOX i Compromís saben com, -normalment-. A nivell internacional apostaria per la presidenta de la Comissió Europea, Von Der Leyen, i per Giorgia Meloni (Fratelli d’Itàlia).
“Vox i Compromís són dos partits amb dones que saben molt bé com fer un ús correcte de les seves xarxes socials”.
Parlem ara del teu activisme polític virtual per mitjà de #LasOchodeComPol. En què consisteix exactament?
És una publicació periòdica, cada dimarts i dijous, que faig a les vuit del vespre a les meves xarxes, dedicada a parlar de conceptes, teories de la comunicació política o mencionar algun cas que pugui resultar interessant. M’agrada dedicar aquest espai a rescatar vídeos de campanyes electorals, sobretot a nivell estatal, o curiositats que semblen oblidades a l’àmbit de la comunicació política. Aquests últims mesos del 2020 vaig haver de deixar aquesta secció apartada, però des de finals d’any torna a estar activa al meu perfil.
És possible dedicar-se al món de la comunicació política sent dona i tenint obstacles com la conciliació laboral-familiar, el sostre de vidre, la desigualtat salarial, etc.?
La comunicació política, com algunes altres feines, requereix en moltes ocasions uns horaris increïblement flexibles. Com tot, pots tenir obstacles si, per exemple, ets mare soltera i no tens a ningú que et pugui ajudar. Però això no només passa a la comunicació política. Per les meves condicions personals, no he tingut de moment cap inconvenient, ni he patit la desigualtat salarial amb altres companys. Sempre m’han respectat i m’han ofert un tracte que he considerat just, independentment de ser dona. De fet, sí que he sentit que la meva opinió s’ha tingut més en compte en determinades qüestions pel fet de ser-ho.
“A nivell laboral, sí he sentit que la meva opinió s’ha tingut més en compte en determinades qüestions pel fet de ser dona”.
Anem als Estats Units… Quina campanya electoral et va semblar més potent, la de Donald Trump o la de Joe Biden? Creus possible que a Espanya s’arribi algun dia a aquest nivell de màrqueting polític preelectoral?
Hauríem d’aclarir què entenem per “potent”, i no oblidar que Donald Trump tenia el vent a favor. Ell era el president i això jugava un paper fonamental, que no decisiu. Per a mi, la campanya de Donald Trump va ser superior, en tant que va saber reforçar el seu discurs que ja estava ben marcat. Biden no va saber articular un bon missatge. La COVID-19 ho va fer per ell, i les ganes d’una gran part de la població de fer fora a Trump, també. El seu lideratge era fort, però no invencible. A Espanya no tenim cap Trump, tot i que alguns s’empenyen, i això és important per entendre que aquell nivell de màrqueting polític s’ha d’agafar amb pinces. El màrqueting polític aquí ha crescut a nivells sorprenents. La irrupció de nous partits o el creixement d’alguns altres ho ha justificat, i és una dinàmica creixent amb el pas del temps. La polarització és creixent, també, i s’ha seguit el model “d’espectacularitat”. La influència dels EEUU existeix, però voler comparar ambdós països seria un error. Espanya té característiques i tendències culturals i socials pròpies, i aquestes hi juguen un paper determinant.
“Biden no va saber articular un bon missatge. La COVID-19 ho va fer per ell, i les ganes d’una gran part de la població de fer fora a Trump, també”.
https://twitter.com/MartaMarcos5/status/1325564952606871557
Per últim, comentem un spot publicitari que segur coneixes: ‘Votar es un placer’, de la Joventut Socialista de Catalunya (2010). Creus que aquesta mena de propaganda electoral seria possible si hi hagués més dones dedicant-se a la comunicació política? A tu, personalment, què et sembla?
Aquest spot podria estar fet perfectament per una dona i per un home. Per igual. Ho fem millor o pitjor en tant que som persones, rodejades d’altres persones més o menys vàlides, més o menys conscienciades, més o menys expertes. El PSC tenia un problema de mobilització de l’electorat, especialment el més jove, i aquesta és una campanya en positiu, en un moment de crisi i d’allunyament de la política. Així, sense fer al·lusió directa a la política, el missatge és clar i destinat correctament al públic objectiu.