Escenificació

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Les coses ja no són, s’escenifiquen, la gran prioritat en aquest món líquid i de consum immediat. Ho pensàvem dies enrere al veure la pomposa ‘mise en scene’ de la presa de possessió a Can Barça. Només faltava un solemne jurament amb mà sobre la Bíblia i postal de fons del Capitoli, tot i que la immensitat d’un Estadi buit també feia la seva patxoca. Escenificació amb el formidable sidral dels avals que, abans, amb altres directives, no importaven gens a segons qui i en el cas actual, semblava una autèntica qüestió d’estat, fiscalitzada fins els últims detalls i retransmesa pràcticament en directe per una colla de gent sobtadament entesa en temes financers. Que els avals siguin una mesura que demana revisió i resulta profundament antidemocràtica es veu que no preocupa ningú. Gràcies a tal teatre, quedava radicalment clar que Laporta no pot aspirar ni a un sol dia de gràcia. Les escopetes estan parades des del primer minut i, sense ficar-nos en la pell del tòpic advocat del diable, no sorprèn gens ni mica que hagin estat adormides, desades i a punt d’oxidar-se durant deu anys llargs, quan ningú dels ara convertits en franctiradors semblava tenir la mínima intenció d’assenyalar amb el dit res del que perpetressin els predecessors en el càrrec, gent que s’ha doctorat cum laude en atzagaiades. I mira que n’han passat de coses en deu anys. Tantes que ja fa mandra esmentar-les. Les recordem, tot i que a l’actiu comando guerriller els hi encantaria que tothom les oblidés. No filaven tan prim quan entraven cares noves a doll en el vestidor del B, ni tampoc quan el club carregava amb antecedents per frau fiscal a canvi d’exonerar els autèntics responsables dels nyaps comesos, ni tampoc quan tota Barcelona parlava, sempre sense proves, de les sucoses comissions derivades de fitxatges estrambòtics a preus fora de mercat. Ni s’ha acabat encara el ‘Bartogate’, però ells, rai, no els importa atacar amb les vergonyes a l’aire.

Tot és teatre, com afirmava Calderón fa una pila d’anys. O un somni. El d’uns, recuperar la il·lusió i el temps perduts malgrat la situació de fallida. El dels altres, aquesta pressa, absoluta impaciència de tornar a sentir-se els amos d’un Barça que se’ls hi ha esmunyit de les mans per pròpia negligència. L’escenificació dels avals -i només faltava l’odiat Roures per acabar d’adobar-ho- ha estat tan exagerada en tants sentits, ha provocat tanta manipulació per crear corrents d’opinió adversos des del primer dia, que ja marca la pauta de per on aniran els trets tan bon punt les escopetes comencin a disparar. No hi haurà treva, evidentment. D’aquí no res, els causants de la renovada lluita de trinxeres encara tindran els pebrots de fer el ploramiques a propòsit del caràcter autodestructiu i presumptament caïnita del ‘més que un club’ quan ells personifiquen tots els mals. Al cap i a la fi, és la tropa habitual qui, novament, desenterra la destral de guerra perquè han deixat de manar. Els avals han estat la primera excusa per a la declaració soterrada d’hostilitats. Segur que ja barrinen quina serà la següent. A Laporta, ni aigua. S’ho mereixi o no, ja ens ho podíem imaginar i ha quedat palès des del xiulet inicial de mandat. I ara, a sobre, posa’t a solucionar l’immens merder que han deixat els franctiradors i la seva colla d’amics irremeiablement mediocres, sota l’amenaça constant de que se’t llencin a la jugular. Ells, precisament ells, l’autèntic càncer del Barça.