Ferran Gadea: “Tenia un deute amb la societat valenciana i els seguidors de l’Alqueria Blanca”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ferran Gadea (Burjassot, 1971) és un actor natural de Burjassot. Gadea ha dedicat gran part de la seua vida a ser artista de teatre, i tant és així que va ser President de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians. Altrament, donar vida al personatge de Tonet en L’Alqueria Blanca l’ha apropat molt als valencians, que el reconeixen allà on va. Parlem amb l’actor burjassoter sobre els reptes de la nova radiotelevisió pública valenciana i l’estrena (anhelada per molts i moltes) dels nous capítols de L’Alqueria Blanca 14 anys després de la seua estrena.

Així s’anuncien els nous capítols de L’alqueria Blanca/ Font: À Punt

En primer lloc, volem donar-te l’enhorabona  pel retorn de l’Alqueria Blanca el proper 21 de març. Caldria remarcar que des del tancament de Canal 9 en l’any 2013 la sèrie ha estat parada fins que À Punt ha decidit llançar la dotzena temporada. Com et sents per tornar a l’Alqueria? Quines són les expectatives que teniu tot l’equip per la tornada?

Les expectatives que tenim són molt estranyes perquè ha passat temps i no sabem que va a passar. Les reposicions han anat prou bé al canal. A més, pareix ser que la gent demanava que tornàrem però clar, han passat huit anys de l’última temporada i ens falta veure si la gent de veritat s’enganxa.

El retorn de l’Alqueria, d’una banda ha sigut molt estrany perquè no sé si haurà passat alguna vegada que algú faça una sèrie, pare huit anys i després torne. Jo tenia un sentiment de deute amb la societat i amb els seguidors de la sèrie, que eren quasi mig milió de valencians i valencianes. També, tenia la necessitat d’acabar la sèrie: el seu final i el tancament de Canal 9 fou molt caòtic.

Una curiositat és que des del primer dia que tornàrem a gravar fou com si no hagués passat el temps. És com que hem tornat al mateix punt en el que ho vam deixar. Podria dir que és un sentiment molt entranyable tornar a fer l’Alqueria i he de dir, també, que ha segut un rodatge molt complicat per la situació actual. 

Com creus que ha evolucionat el paper de Tonet? Creus que ha canviat la seua personalitat durant la sèrie? I a nivell personal, com creus que ha crescut Ferran Gadea?

L’evolució de Tonet es veu sobretot a aquesta última temporada i crec que pot sorprendre molt perquè es veu a un Tonet més madur. Ell en la darrera temporada es va casar i ara és com un nou Tonet. Tot i això, no deixa de ser el xiquet que és, però la gent vorà un canvi en ell i en altres personatges com Sento i Ferri.

- Publicitat -

A més a més, a la sèrie, el que és aquesta trama còmica es deixa de banda i es vorà una  part més seriosa, tot i que no es deixa arrere la comèdia. La veritat és que mola el fet de trobar-li l’altra part més seriosa o més dramàtica al personatge.

A nivell personal, com a Ferran Gadea, et puc dir que quan vaig començar la sèrie sols havia fet teatre però no havia fet càmera i ho vaig notar moltíssim. A dia de hui és molt diferent, he actuat ja molt davant la càmera i em trobe molt més còmode. A més, a nivell físic em trobe molt millor degut a la  meua pèrdua de pes i clar, això també fa molt perquè ho visc tot millor, estic més àgil i en millors condicions. Però sobretot, he madurat durant la sèrie. Han passat molts any ja i tot ha canviat, a nivell personal, social i polític.

“L’evolució de Tonet pot sorprendre molt perquè apareix molt més madur”

Ens pots anticipar alguna sorpresa que veurem als nous capítols de l’Alqueria Blanca? Per què la gent hauria de reenganxar-se?

La gent a què li agradava la sèrie hauria de reenganxar-se perquè els nous guions estan molt bé. Diria que és la millor temporada i els díhuit capítols complets estan molt ben fets. Crec que al nostre públic li agradarà molt. A més a més, es nota molt que ha tornat el creador de la sèrie, que a les darreres temporades ja no estava. S’ha canviat també la imatge en el sentit de que es grava com si fóra cine, motiu pel que tindrà una millor resolució i es veurà més bonica. I sobretot, perquè veuran els personatges d’una altra manera, molt evolucionats i a nivell dramàtic també. 

Van a resoldre moltes coses que en el seu dia quedaren pendents i es resoldran ara. Així que tota la gent que tenia dubtes ara descobriran el que passa. Spoiler no et puc fer. Sí que et puc dir que anem a patir molt però també a gaudir. A més, veurem la vida de Tonet al matrimoni i al seu fill Tonetet. Ja no puc avançar molt més!

Una de les últimes actuacions teatrals en les que has participat ha sigut en El Método Grönholm, al teatre Talia, en la que les rialles estan garantides. També  vas fer Por delante y por detrás al teatre Talia, faràs la Saguntíada, al Principal, i has actuat en molts altres teatres com són El Circuit Café Teatre o el Gran Teatre de Paterna. Què diries que és el que més t’agrada de l’actuació teatral? Prefereixes fer teatre o tele?

El directe del teatre m’agrada molt perquè et dóna la possibilitat de rectificar-ho tot, mentre que quan treballes davant de la càmera (ja siga cine o televisió), quan dones una escena per bona ja queda en mans del muntador que agafa el que més li agrada. Això ja es queda per a sempre i no hi ha possibilitat de rectificació. A més a més, la funció de teatre et dóna la possibilitat de tornar a passar per les mateixes situacions al dia següent, rectificar-les, millorar-les i buscar detalls nous i modificar altres. Això m’agrada molt del teatre. 

Entre el teatre i televisió no sabria dir-te que m’agrada més. Per exemple, el que m’agrada molt és fer cine perquè a la televisió els temps són molt més ràpids i el cine té molta més pausa i tranquil·litat. Per tant, el cine té molt més rigor i molta més qualitat que la televisió en eixe sentit.

Des de l’any 2009 eres president de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians. Com compagines l’actuació teatral amb la televisiva? 

Si et refereixes al treball de l’actor cada cosa té com una energia diferent perquè la càmera ho registra tot molt i ho amplifica. Aleshores la interpretació de televisió és una mica diferent al teatre en el sentit de que ha de ser més per dins. Sempre diuen que en el teatre parles alt i penses baix i en la càmera parles baix i penses alt perquè el que es veu a les pel·lícules moltes vegades és el que estàs veient. És la mirada del actor i a través d’ella saps tot el que passa. 

Personalment compagine la televisió i el teatre perfectament. A vegades et contamines una mica. Això sí, si estàs fent molt de teatre i després vas a la càmera has de canviar el xip perquè no és el mateix.

El fet que molta gent et conega pel teu paper de Tonet ha condicionat com et perceben? Els costa entendre que Ferran Gadea no és Tonet?

Jo ho intente tots els dies. És complicat, a la gent li costa entendre que és un personatge i és difícil perquè amb la televisió, per dir-ho d’alguna manera, tu entres a la casa de la gent i formes part de ells i del seu saló. Quan va ser el boom de la sèrie la gent no ho entenia. De totes formes, estic encantat i ja ho tinc superat. Ho vaig passar pitjor al principi perquè fou un tsunami de Tonet, però ara ja estic acostumat.

“La covid és una cosa que tot el món hauria de passar, sobretot els qui diuen que no existeix”

Has passat la Covid i vas tindre una pneumònia a causa de la Covid que et va fer ingressar a l’hospital. Com has viscut la Covid desde dins? Com ha afectat la pandèmia a la teua vida com a actor i a la cultura valenciana?

Fou molt fort perquè anava a estrenar al Teatre Talia i em van haver de substituir dues setmanes per culpa de la malaltia. Jo ho vaig agafar no sé massa bé com perquè no feia massa coses. L’únic que feia era anar a la feina, tornar a casa i poc més. Els primers dies, ho vaig passar relativament bé però quan portava set dies em vaig començar a sentir un poc estrany. Un amic metge em va dir que anara a l’hospital i que em feren proves. Efectivament, el metge em va dir que tenia un pneumònia lleu. 

La Covid és un cosa que tot el món hauria de passar, sobretot, els que diuen que la Covid no existeix perquè és molt dur estar a l’hospital i veure com arriba la gent de residències. Va ser com un bany de realitat total el veureu des de tan prop. 

Una cosa que vull plantejar és que des del Sindicat d’Actors es va remarcar que els actors som uns dels pocs que ens llevem la mascareta a l’hora de treballar i la gent no ho pensa. Així que si hi ha algun positiu dels companys i estàs dues hores o hora i mitja fent una funció ja et contagies. I  a més afecta que perds el treball i no cobres, que és el que em va passar a mi.

Respecte la cultura la Covid ha afectat molt malament. Dins del que cap, el teatre s’ha aguantat com ha pogut però els cines estan pràcticament tancats, la música en directe és quasi impossible. Aleshores, és un desastre. A veure si poc a poc la situació millora, esperem que sí.

T’has mostrat contra les retallades pressupostàries de la Generalitat Valenciana cap al teatre valencià i Teatres de la Generalitat Valenciana, has format part de l’Associació de Veïns de Burjassot… També t’hem vist en un anunci de campanya de Ximo Puig…D’alguna manera, sempre t’hem vist  actiu a nivell diguem polític. T’ha afectat a la teua carrera com a actor?

En l’època del PP sí que em va afectar. Vàries vegades vaig rebre amenaces de que em tirarien de la sèrie. Jo ho duc bé i crec que com a ciutadà és un preu que he de pagar per tindre la meua opinió i ho faré sempre, abans, després i ara. Si estem en democràcia i llibertat pense que els actors també som ciutadans. Hi ha gent que diu: “S’aprofita de la seua imatge com a actor”, doncs no és així. Fora de la meua feina jo sóc Ferran Gadea, un ciutadà més, pague els meus impostos i tinc la llibertat i el dret d’opinar i puc lluitar pel que jo crec i em pareix bé. I així ho vaig fer a l’època de la corrupció que vam tindre fa uns anys al País Valencià.

Supose que sí que ha tingut per a mi un cost laboral i personal però em dona igual. Quan vaig ser President del Sindicat d’Actors em van amenaçar varies voltes però ací estic. Hi han altres que no estan o estan a altres llocs, Jo puc dir amb la cara ben alta que ací estic, no sé si altres ho poden fer.

“Jo sóc Ferran Gadea, un ciutadà més, pague els meus impostos i tinc la llibertat i el dret d’opinar i puc lluitar pel que jo crec i em pareix bé”

Torna la radiotelevisió pública, torna l’Alqueria Blanca…Fa falta més pressupost en À Punt?

A la televisió li fan falta més diners. I sobretot, en el cas dels actors, que si volem tindre una ficció que siga competitiva i que pugam produir així no és possible. Hui en dia estem produint d’una manera en la que fiquem molts pocs diners i per tant, influïm molt poquet en les produccions que fan TV3 o altres televisions. Ens fa falta un pla estratègic per a la ficció i que la televisió tinga el seu pressupost, perquè el que crea que la gent estiga en un canal és la ficció. El problema també està amb el deute que té la Generalitat i que encara estem pagant de Canal 9. Però això no es conta i és una cosa que encara estem pagant de governs anteriors.

Ens agradaria saber com creus que està funcionant à Punt. Quines creus que són les coses més positives i quines creus que són les més negatives?

Per a mi À Punt és una televisió honesta en el sentit que es podran equivocar, ho podran fer millor o pitjor, serà més bona o més roïna, però no veus les despeses a la producció que hi havien quan estava Canal 9. Respecte a la llengua, hem recuperat que les sèries i les pel·lícules estiguen doblades en la nostra llengua.

Amb respecte dels objectius que s’haurien d’assolir, cal tindre una bona ficció, anar consolidant els informatius per a que siguen referents per a la societat valenciana i que siga un gran mitjà de comunicació. Jo crec que poc a poc s’està aconseguint perquè quan passen coses importants la gent fica À Punt i s’informa, perquè és el mitjà més gran de proximitat que tenim. A més a més, veig una televisió prou fresca que té una part per a la gent jove que abans no existia a Canal 9 i estava com oblidada. Era per a un tipus de públic i À Punt poc a poc està aplegant a tots els públics. Eixe és el camí.

I per a acabar, un missatge per a tots els teus seguidors de l’Alqueria!

Espere que aquest diumenge fiqueu tots la sèrie, que l’hem feta amb tota l’estima del món. Espere que vos agrade. De moment hi ha díhuit capítols i a veure que passa. Si la gent està ahí, jo crec que la sèrie continuarà més. Estic molt orgullós i content de tornar a fer-la i sobretot, de la manera en què l’hem feta.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca