La masturbació, analgèsic natural segons un estudi clínic a càrrec de Womanizer i Lunette

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Has sentit mai la paraula “menstrubation”? És un joc resultat d’unir les paraules menstruació i masturbació. A més, és el nom amb què les empreses Womanizer i Lunette han batejat a un dels seus estudis clínics globals, encaminat a determinar si la masturbació pot ajudar a reduir els dolors menstruals.

L’estudi clínic va posar-se en marxa el maig del 2020 amb la supervisió i validació del Dr. Jones, psicòleg clínic i terapeuta sexual. I els resultats s’han fet públics el 2 de març d’aquest 2021. El mateix conclou que la masturbació ajuda a pal·liar la intensitat dels dolors menstruals amb un efecte quasi immediat. Des de Revista Mirall, hem parlat amb la Dra. Miriam Al Adib, una de les responsables de la investigació, ginecòloga i especialista en sexualitat i salut femenina. “És molt important parlar obertament d’aquests temes per desestigmatitzar el plaer femení, ajudar les dones a apropiar-se del seu propi cos i conèixer-se millor a elles mateixes”, ens explica.

Doctora Miriam Al Adib. Font: Imatge cedida per Rosa García, responsable de comunicació de Womanizer.
Doctora Miriam Al Adib. Font: Imatge cedida per Rosa González García, responsable de comunicació de Womanizer.

Tal com ens comenta la portaveu de l’estudi, Johanna Rief, aquest és resultat d’una col·laboració entre dues empreses dedicades a la intimitat sexual femenina. D’una banda, Womanizer, una marca del grup internacional WOW Tech que va ser fundada l’any 2014 per una parella resident a la ciutat alemanya d’Allgäu. Es dedica a la venda de joguines sexuals. D’altra banda, Lunette, la marca d’una copa menstrual dissenyada l’any 2005 per Heli Kurjanen a Finlàndia. 

“Estem compromeses amb l’educació sexual i el trencament de certs mites, alguns dels quals afirmen que la masturbació té efectes negatius sobre la salut i el cos de la dona. Ho sabíem des de fa temps, però ara ho podem confirmar amb garanties: masturbar-se és saludable pel benestar físic i mental”, ens diu Rief, qui també és directora d’Empoderament Sexual a Womanizer. 

Bretxa de gènere a la salut

La meitat de la població mundial menstrua cada mes. Moltes dones lluiten contra dolors insuportables. Un problema resultat d’una estigmatització en un món patriarcal on tenir la regla encara és tabú. La bretxa de gènere a la salut descriu aquesta desigualtat i demostra com, històricament, les dones han estat apartades de la medicina i la investigació. El que volem denunciar és que, encara que els dolors menstruals siguin comuns en la major part de les dones, no són objecte d’investigació freqüent”, explica Johanna. 

- Publicitat -
Font: Imatge cedida per Rosa González García, responsable de comunicació a Womanizer.
Font: Imatge cedida per Rosa González García, responsable de comunicació a Womanizer.

L’estudi va seguir un mètode experimental en què les persones participants van haver d’informar sobre els seus símptomes en el transcurs de cinc a sis mesos. En concret, del juny al novembre de 2020. En primer lloc, van haver de fer un llistat dels seus símptomes usuals durant la menstruació. En segon lloc, es va demanar a les participants que no prenguessin analgèsics i provessin de masturbar-se per fer front als dolors menstruals. Cada mes, es va demanar que informessin sobre el nivell de dolor durant el temps que realitzaven les pràctiques de masturbació. Una vegada finalitzats els tres mesos, tothom va tornar a la seva pràctica habitual de control del dolor i va haver de tornar a informar sobre la seva situació. 

Infografia cedida per l'equip de comunicació de Womanizer.
Infografia cedida per l’equip de comunicació de Womanizer.

En total, han format part de l’estudi 486 participants provinents de 19 països: Espanya, Austràlia, Hong Kong, Estats Units, Dinamarca, Àustria, Canadà, Finlàndia, França, Alemanya, Països Baixos, Noruega, Singapur, Corea del Sud, Suècia, Taiwan i el Regne Unit. De totes les voluntàries, el 51% eren persones d’entre 25 i 35 anys; el 36% tenien entre 18 i 24; el 12% es trobava en una forquilla d’entre 35 i 44 anys; i, finalment, l’1% restant estava format per participants d’entre 45 i 49 anys.

Posant-li fre a un dolor intens i freqüent

El principal resultat de l’estudi demostra que la masturbació va tenir un efecte gairebé immediat en la freqüència i la intensitat dels dolors menstruals. Es va enregistrar una disminució contínua en el transcurs dels mesos en ambdós sentits. Fins i tot després que les participants tornessin a utilitzar els seus remeis habituals a l’octubre, la reducció del dolor, motivada per la masturbació, encara era notable. 

Infografia cedida per l'equip de comunicació de Womanizer.
Infografia cedida per l’equip de comunicació de Womanizer.
Infografia cedida per l'equip de comunicació de Womanizer.
Infografia cedida per l’equip de comunicació de Womanizer.

“El dolor de regla és un procés complex en què s’impliquen molts factors, no només biològics, sinó també psicosocials. El que realment ens afecta és aquella imatge que ens volen vendre del model ideal de dona, un model lineal i hipersexualitzat. Les dones som cícliques, entendre aquesta particularitat com quelcom negatiu és anar en contra del nostre cos i salut”, comenta la ginecòloga Miriam Al Adib donant valor al fet de menstruar. 

“Les dones som cícliques, entendre aquesta particularitat com quelcom negatiu és anar en contra del nostre cos i salut”, comenta Al Adib.

Agafant dades quantitatives, el 42% de les persones implicades en el projecte va considerar que la masturbació regular havia tingut un impacte positiu en la freqüència dels seus dolors menstruals. Segons Al Adib, masturbar-se amb certa constància, més enllà de què es tingui o no la regla, pot suposar una disminució molt rellevant del dolor. “Es tracta de deixar espai al plaer, sigui amb o sense joguines sexuals”, puntualitza.

En la mateixa línia, el 70% de les participants va afirmar haver vist reduïda la intensitat dels seus dolors menstruals gràcies a la masturbació regular. “Amb l’orgasme, s’allibera un còctel d’hormones i neurotransmissors que, a part de generar plaer, es comporten com autèntics analgèsics naturals: oxitocina, endorfines, dopamina… Al mateix temps, s’estimula el metabolisme i la circulació sanguínia que també contraresten el dolor”, indica Al Adib.

Amb tot, l’estudi Menstrubation defensa que la masturbació redueix la freqüència dels següents símptomes: diarrea, inquietud mental, dolors en els pits, esgotament, inflor abdominal…

Font: Imatge cedida per Rosa García, responsable de comunicació de Womanizer.
Font: Imatge cedida per Rosa García, responsable de comunicació de Womanizer.

Cada cos és un món

Des de Revista Mirall, vam voler saber si aquest estudi era aplicable a dones que tenien dolors menstruals molt severs com, podien ser, les dones amb endometriosi. No s’ha fet aquest estudi en dones amb endometriosi. En qualsevol cas, dependrà de cada persona, no hi ha dos endometriosis iguals, els símptomes i la possibilitat de ser controlats depenen de la severitat de cada cas: de la distribució dels focus d’endometriosi, de la infiltració d’aquests focus en els teixits afectats, de la inflamació que es produeix, etc.”, indica la ginecòloga.

A més, la Dra. Al Adib ens recorda que tampoc hi ha dos cossos iguals. Per tant, allò que pot ser beneficiós per a una persona potser no ho és per a una altra. “En el cas que hi hagi una dona a qui li fa mal la masturbació, caldria esbrinar què està passant”, emfatitza. 

“Els orgasmes han estat un analgèsic potent a curt termini. Però passat un temps, el dolor tornava”, diu una participant anònima.

És per això que des de Womanizer i Lunette volen ser tan transparents com sigui possible amb els resultats de l’estudi, compartint el testimoni d’aquelles dones que no han sentit que la masturbació fos la solució definitiva. “Jo tinc molts mals de cap durant la regla i la masturbació no ajuda a frenar-los”, explica una participant de forma anònima. I una altra, segueix: “Els orgasmes han estat un analgèsic potent a curt termini. Però passat un temps, el dolor tornava”. 

Finalment, les dues empreses remarquen que el 85% de les entrevistades es planteja continuar amb la seva rutina de masturbació per pal·liar els dolors menstruals. En addició, el 90% recomanaria la masturbació a una amiga com a analgèsic natural. 

Consulta aquí els resultats de l’estudi Menstrubation de forma digital.

https://revistamirall.com/wp-content/uploads/2021/03/Resultats-estudi-Menstrubation-marc-2021.pdf

 

- Publicitat -