Més independentisme que mai

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La qüestió políticament transcendental d’aquestes eleccions de diumenge era la de dilucidar si l’independentisme continuava, amb força renovada, la seva lluita en favor de la nostra independència nacional o si ens ho deixàvem córrer. Els resultats han estat ben clars i han evidenciat que l’independentisme ha aconseguit, en un context marcat per la repressió i la pandèmia, millor representació parlamentària que mai. I no tan sols això, sinó que, amb les dades provisionals que tenim, sembla cal que, per primer cop, ha superat el 50% de l’electorat. El procés cap a la independència avança amb pas decidit. O aquesta és la voluntat majoritària del poble de Catalunya perquè així sigui. Res, doncs, de “passar pàgina” i de deixar-s’ho córrer o de diferir la qüestió ad eternum, com si es tractés d’una utopia. Aquesta realitat, que la premsa internacional ja ha començat a remarcar, condicionarà l’actuació futura entre els partits a l’hora d’establir aliances i també ha de ser decisiva pel que fa a les relacions futures entre Catalunya i l’Estat espanyol.

L’empat, en escons, entre el PSC-PSOE i ERC fa que la superioritat del primer, en vots, sigui un avantatge inoperatiu, donada la força parlamentària de l’independentisme. En les anteriors eleccions, Ciudadanos va quedar clarament com a primera força (amb 36 diputats, tres més dels que ara tenen els socialistes, i amb una diferència superior en relació amb la segona força d’aleshores) i ja s’ha vist el marge d’actuació política que va tenir i en què ha quedat ara la seva representació al Parlament. Pel que fa als dos principals partits independentistes, ERC i Junts, la diferència és tan petita (un diputat), que sembla que hagin d’estar condemnats a entendre’s, si és que volen realment avançar cap a la independència i comptar amb una certa estabilitat parlamentària. En l’estratègia de fer avançar el procés independentista, la CUP, amb nou diputats (un més que els Comuns), torna a jugar un paper decisiu. I, ja en campanya, van sorgir veus en el seu si que reclamaven la constitució d’un govern nacional-popular integrat pels tres partits independentistes que, certament, tindria una gran solidesa parlamentària. D’aquí que, més enllà de la formació, sigui una opció molt ben vista per importants sectors. Ahir mateix, el president Quim Torra, en un tuit, va avalar aquesta triple coalició de govern.

Si el triple empat tècnic entre els tres partits més grans era una realitat prevista a les enquestes, totes van infravalorar la força que obtindria el partit d’extrema dreta VOX. Una apreciació certament estranya, si tenim en compte l’actuació clarament autoritària que anteriorment havia fet Ciudadanos abans i després de les passades eleccions, amb l’actuació d’escamots al carrer que es dedicaven a arrencar llaços grocs i pancartes, i a increpar la gent que evidenciava la seva solidaritat amb els presos polítics independentistes. Ara ha quedat ben clar que una tercera part de l’espanyolisme se situa obertament a l’extrema dreta i que no existeix cap opció parlamentària d’aquest signe intolerant en el bloc independentista.

Comuns-Podemos s’ha quedat com estava, amb un diputat menys que la CUP, que li ha passat a davant. El PP ha tret un dels pitjors resultats de la seva història i el PDeCAT no ha obtingut representació parlamentària.

Encara és prematur avançar cap on aniran els pactes de govern, però difícilment se’n podrà constituir cap que no tingui en compte la voluntat majoritària de poble de Catalunya d’avançar, decididament i com més aviat millor, cap a la independència nacional.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca