Ja n’hi ha prou! Ni blau ni rosa!

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Què passaria si a una criatura acabada de néixer la vestim de color blau? Tothom es pensaria que és un nen i si ho féssim de rosa, una nena. La qüestió és que tan sols és una criatura. Els colors ajuden a perpetuar el concepte de gènere i els seus estereotips. El mateix fan les joguines. Els cotxes HotWheels o els ninots de Marvel, estan destinats a representar la masculinitat i les cuinetes o els Nenuco, la feminitat. 

Nadal sempre ha estat l’època de l’any on es fan més regals, les botigues de joguines fan l’agost i els catàlegs infantils són els best-sellers més buscats. Però també és època d’anar de bòlit, comprar regals a últim moment i no tenir temps per parar a pensar si les joguines són sexistes. Quan hauria de ser una època per aprofitar, i trencar estereotips, es fa tot el contrari, es prorroguen. En ple segle XXI, les joguines segueixen sent sexistes i continuen diferenciant-se per gèneres. 

En ple segle XXI, les joguines segueixen sent sexistes i continuen diferenciant-se per gèneres.

Enguany, les botigues de joguines presumien de tenir menys productes sexistes, als catàlegs hi sortien representats figures masculines jugant amb jocs per fer polseres. Tanmateix, tot plegat es quedava altre cop en una simulació. Perquè mentre hi hagi els colors rosa i blau pel mig, indirectament, s’estarà estipulant qui ha de fer servir aquella joguina i qui no. Acabem amb aquests colors!

Banc d’imatges gratuït.

Des que naixem ens relacionen amb un color determinat i per tant, a un gènere. A mesura que anem creixent, és a partir de les joguines que posseïm, que entenem quin paper tenim a la societat. Les joguines encara reforcen tot allò que representen els estereotips de gènere. Per tant, indirectament, seguim perpetuant que és cosa de la feminitat, tenir cura de les criatures, fer el menjar, escombrar la casa o cuidar l’aspecte físic amb maquillatge i talons. Mentre que la masculinitat, s’encarrega de viure aventures, jugar amb superherois, conduir cotxes o practicar tot mena d’esports. 

A mesura que anem creixent, és a partir de les joguines que posseïm, que entenem quin paper tenim a la societat.

- Publicitat -

Segons un estudi de la Universitat de La Rioja, si des que els infants són petits, comencen a rebre regals que representen aquestes idees, més tard, quan tinguin ús de raó, repetiran els patrons que han après. I aquests patrons, són els que provoquen que, una vegada a l’escola, la criatura que no segueixi la tendència del grup d’iguals, se senti discriminada. Discriminada per seguir els seus veritables interessos. 

I aquests patrons, són els que provoquen que, una vegada a l’escola, la criatura que no segueixi la tendència del grup d’iguals, se senti discriminada.

Està a les nostres mans canviar-ho. És fàcil, hem de regalar als infants joguines que no utilitzin els colors predominants i menys encara, que perpetuïn els estereotips de gènere. Tot és vàlid per a tothom, trenquem amb la norma. Si aconseguim això, les generacions futures seguiran anant de bòlit per Nadal, però almenys regalaran joguines no sexistes. 

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca