Fran Tudela (@cabrafotuda): “Cal un canvi de mentalitat, que la gent deixe de pensar que arribarà més lluny si crea contingut en castellà”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

En un moment en què la societat valenciana necessita beure de nous referents, Fran  (conegut en les xarxes socials com a @cabrafotuda) s’està convertint ràpidament en un d’ells. Amb 24 anys, aquest xic de La Vila Joiosa i el seu humor en valencià han superat els 19.900 seguidors en el primer any del compte d’Instagram @cabrafotuda. Combinant elements de la cultura pop com ara els videojocs, les sèries, les xarxes socials o els reptes virals amb sketches d’una iaia catòlica, apostòlica i romana de La Vila Joiosa, els seus vídeos s’han fet molt populars entre el jovent valencià.

Contraposant el seu valencià de la Vila Joiosa al d’altres zones del País Valencià, Catalunya o les Illes Balears, aquest jove reflexa la pluralitat lingüística del valencià. Tanmateix, aconsegueix crear un humor universal i accesible per a tots els valencians quan paròdia a les ueles valencianes, als mestres d’anglès, els personatges de la societat valenciana, les seues festes o els seus polítics. Tot això sense oblidar-se d’algunes de les principals reivindicacions polítiques present, com la lluita LGTBI, el #BlackLivesMatters o els drets lingüístics. Visitem La Vila Joiosa (La Marina Baixa) de la mà d’una de les persones que millor la coneix.

Nota: entrevista realitzada quan les mesures sanitàries de la Generalitat Valenciana ho permetien.

Fran Tudela fa promoció de l’entrevista de Mirall al seu compte / Laura López (@laulc211).

Vas començar ensenyant anglès per Tik Tok, que t’hem vist nosaltres…Com decideixes fer-te tiktoker?

La veritat és que tot va començar durant la quarantena. El meu germà d’onze anys ja utilitzava Tik Tok des de feia prou de temps i m’ensenyava vídeos de tant en tant. He de dir que jo sempre havia mostrat un poc de rebuig cap a eixa xarxa, però l’avorriment del confinament fou el detonant per obrir el meu propi compte. Ara bé, el contingut que faig a eixe compte de Tik Tok era en anglès. Considerava que, si ho feia així, arribaria a més gent. I…Efectivament. Vaig arribar a més gent: d’Indonèsia, concretament. Va haver-hi una sèrie de vídeos que es van fer virals allà i, de cop i volta, milers d’indonesis van començar a seguir-me. Tot un show!

@franfenty_

#greenscreen #fyp #foryou #foryoupage #paratii #parati #itsasunday #sunday #englishteacher #learningenglish #spain #españa #englishtips #dontsayit

♬ original sound – Fran Fenty

Més de 19.000 seguidors en un compte d’Instagram en valencià! Com naix la idea de crear el compte d’Instagram de @cabrafotuda?

La veritat és que la idea de crear este compte naix abans de que decidira fer-me tiktoker. Vaig obrir el compte el 9 d’octubre del 2019. Treballava de matí, la meua parella estava fora i tenia molt de temps lliure. Vaig anomenar el compte @notificiacionsvileres (de La Vila Joiosa, d’on sóc jo). Feia mems del poble i creava una mena de notificacions amb frases i personatges del meu poble. De sobte, un dia vaig adonar-me’n que tot el poble estava parlant de mi i intentant esbrinar qui estava darrere d’eixe compte. Ni la meua parella coneixia que jo era qui el gestionava.

Després d’uns mesos vaig cansar-me de l’assumpte i vaig decidir pegar-li la volta al compte. És en aquell moment en què vaig decidir crear-me un personatge d’una uela. Sempre m’han encisat els personatges de la gent major. Et permeten parlar sobre qüestions relacionades amb la cultura o la llengua i les seues expressions i varietats dialectals. El nom de @cabrafotuda ve d’una expressió de La Vila que resa: “de La Vila i plores, cabra fotuda”. Poquet a poquet vaig anar sentint-me còmode amb el personatge de la uela. Seguia sense donar la meua cara: feia fotos i gestionava el compte, però no m’atrevia a donar un pas avant i eixir als continguts. 

En aquells mesos, el meu compte de Tik Tok va començar a viralitzar-se molt amb els meus vídeos en anglès, i vaig deixar l’assumpte de Cabrafotuda de costat. El 9 d’octubre del 2020 vaig llançar-me a donar la meua cara, amb l’oposició de molts dels meus amics, que em van dir que el meu contingut perdria la gràcia després de tants mesos d’anonimat. El 9 d’octubre tenia 6.000 seguidors i, en poc més de 3 mesos, hi ha 19.900 persones que em segueixen. Això demostra la necessitat que tenim com a societat de nous referents joves. Jo em sent molt orgullós de ser un d’ells.

Visitem el carrer favorit de Cabrafotuda: el Carreró del Pal / Laura López (@laulc211).

Qui hi ha darrere del personatge de @cabrafotuda?

Esta potser siga la pregunta més difícil de respondre, perquè trobe que sóc la persona més normal del món. Molta gent es pensa que fora de les càmeres sóc un circ amb cames, però la realitat és que quan estic a ma casa amb la família no estic fent acudits a cada segon. No obstant, sí que és veritat que sóc el pallasso del grup, o això diuen els meus amics. Quan encara desconeixien qui hi havia darrere de Cabrafotuda, al parèixer, tots sabien amb certesa que era jo qui s’amagava darrere del compte. “No podia ser un altre” (riu).

Pel que fa a la meua vida privada, vaig estudiar Turisme i m’he dedicat a pegar tombs de faena en faena. He fet de tot: he sigut hoste de vol de Ryanair, recepcionista d’hotels, guia turístic…La precarietat ens afecta a totes les joves en aquesta etapa fosca que ens ha tocat viure. I també m’encisa la cuina vegetariana, viatjar i la música.

Quins plans tens per 2021? Tindrem nous personatges i noves idees?

La meua idea és seguir creixent. Vull fer més personatges i modelar encara més els que ja tinc. Vull fer una secció de vídeos més “seriosos” (de divulgació de la llengua, de temes actuals…) També m’agradaria molt fer vídeos al carrer interactuant amb la gent i fent-los participar amb preguntes xafarderes, d’anècdotes, etc. En resum, el 2021 se viene fuerte.

La llengua…Ai, la llengua. En el teu cas, és un obstacle o una ajuda? 

Pense que el valencià cada vegada té més força entre la gent jove. Per això sempre dic que és tan important tindre referents a les xarxes (youtubers, instagramers, tiktokers…) que facen contingut en la nostra llengua, i ajuda a que esta vaja creixent. Potser no arribe a la mateixa gent fent vídeos en valencià com en castellà, però crec que és moment de canviar eixa mentalitat i començar a entendre que necessitem més contingut en la llengua en la que hem crescut, en la que ens hem criat i en la que hem estudiat. A mi m’agradaria que arribara un dia en què no haguera de buscar a Google el que vull en castellà. Vull fer-ho en valencià i vull poder escollir entre una infinitat d’articles sense haver de recórrer a altres llengües. Això només s’aconsegueix canviant la mentalitat de la gent i deixant de pensar que per fer contingut en castellà arribaràs a més gent i tindràs més likes.

Creus que els mitjans en valencià s’obliden dels parlars valencians de més enllà de València?

He de dir que a la tele d’À Punt l’accent que més escolte és l’apitxat. També hem de tindre en compte el fet de que fa uns anys ni tan sols comptàvem amb una tele pública valenciana i, per tant, imagine que ara mateix els costa menys per qüestions econòmiques i logístiques contractar a gent que visca per València i els seus voltants. @berti és un youtuber del Delta de l’Ebre que té un vídeo molt interessant on parla de la manca de referents de diferents accents en valencià a les televisions públiques com Tv3 o À Punt.

Quins són els desitjos de la iaia de Cabrafotuda per al nou any?

El meu desig per al 2021 és salut per a tots i totes. El món està molt trastocat ara mateix i el més important és que no ens donen més disgustos, que jo sóc massa patidora i ja hem tingut prou tristesa en el 2020!

Fran Tudela ens rep a La Vila Joiosa / Laura López (@laulc211).

Vosté és un pou de saviesa. Vinga, un llibre, cançó i personatge de televisió en valencià

Doncs mira, el llibre que et recomane sense cap dubte és el llibre de receptes de la meua uela, perquè tot el que hi ha ahí dins escrit és mel de romer. Tenim un vídeo a Instagram cuinant els pastissets de moniato d’eixe llibre i ixen boníssims! Penjarem més receptes prompte.

https://www.instagram.com/tv/CJTl1HDINUm/?utm_source=ig_web_copy_link

M’agraden moltes cançons en valencià però aprofitant que els de Zoo estan de tornada vaig a dir Avant, que és el seu nou single i és preciosa. I, finalment, un personatge de televisió en valencià que em fa molta gràcia és la gran @chorizamay, una drag idol valenciana en tota regla.

Jordi Sarrión i Carbonell
Jordi Sarrión i Carbonell
Periodista i politòleg valencià. Tinc la sort de dirigir la delegació de la Revista Mirall al País Valencià. Orgullós de fer periodisme #SensePressa a aquestos temps en què la credibilitat i la honestedat dels mitjans de comunicació han de ser recuperades.