4 pel·lícules per entendre (millor) el cas de Julian Assange

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El cas de Julian Assange ha tornat a la palestra informativa gràcies a la sentència d’un tribunal del Regne Unit que ha denegat, en primera instància, l’extradició de l’informador australià als EUA, país que el demana per processar-lo de 18 delictes informàtics i d’espionatge, que podrien comportar-li fins a 175 anys de presó.  

L’odissea judicial, política i diplomàtica d’Assange per a escapar dels tentacles dels Estats Units ja fa més de deu anys que dura i ha passat per un gran nombre d’escenaris. És per això que diverses produccions audiovisuals han centrat el focus en aquest personatge per a narrar i analitzar els esdeveniments que han marcat la trajectòria del que és considerat com l’enemic públic del país més poderós del món. 

‘Risk’, de Laura Poitras (2016) 

Aquesta producció, que durant un temps va estar disponible a Netflix, és potser la que s’apropa més a un personatge per norma esquerp i distant. Laura Poitras, experimentada documentalista responsable del documental sobre Edward Snowden, Citizenfour, del que parlarem més endavant, capta els dies previs i posteriors a l’entrada d’Assange a l’ambaixada equatoriana de Londres l’estiu del 2012. Al film podem veure com Assange, juntament amb membres de l’equip de Wikileaks i els seus advocats, gestiona l’entrada a l’ambaixada, així com les primeres hores de tensió social i diplomàtica.

‘The war on journalism. The case of Julian Assange’, de Juan Passarelli (2020) 

Documental recent que va inaugurar la vigent edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona. Concebut en l’escenari actual i realitzat durant el temps que Assange ha estat a la presó d’alta seguretat de Belmarsh -on avui dia continua-, es tracta d’un migmetratge sintètic i concebut per a audiències poc familiaritzades amb el cas, que forma part de la campanya prèvia a la decisió de la jutgessa britànica sobre la seva extradició. El documental es pot veure de manera lliure online: https://bit.ly/2Lbgjvp

‘El juez y el rebelde’, de Clara López Rubio i Juan Pancorbo (2017) 

Film que posa el focus en la relació laboral entre Assange i l’exjutge de l’Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón, reconvertit en advocat després de la seva inhabilitació. Garzón va ser un dels primers components de l’equip legal d’Assange després de decidir refugiar-se a l’ambaixada equatoriana a Londres, al barri de Knightsbridge de la capital britànica. El documental està disponible a Filmin. 

‘Citizenfour’, de Laura Poitras (2014) 

Tot i no centrar-se específicament en el Cas Assange, Citizenfour relata uns fets que tenen molt a veure amb la situació de l’editor australià, ja que la fugida de Snowden de Hong Kong i la seva entrada a Moscou van ser, en part, gràcies al treball de WikiLeaks. Laura Poitras planta la càmera al peu del canó i capta com l’informador nord-americà transfereix informació classificada als únics dos periodistes que responen a la seva crida, a un hotel de Hong Kong. Basant-se en aquest document, dos anys després, Oliver Stone llançaria la pel·lícula Snowden. El film de Poitras està disponible a Filmin.