4 pel·lícules per entendre (millor) el cas de Julian Assange

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El cas de Julian Assange ha tornat a la palestra informativa gràcies a la sentència d’un tribunal del Regne Unit que ha denegat, en primera instància, l’extradició de l’informador australià als EUA, país que el demana per processar-lo de 18 delictes informàtics i d’espionatge, que podrien comportar-li fins a 175 anys de presó.  

L’odissea judicial, política i diplomàtica d’Assange per a escapar dels tentacles dels Estats Units ja fa més de deu anys que dura i ha passat per un gran nombre d’escenaris. És per això que diverses produccions audiovisuals han centrat el focus en aquest personatge per a narrar i analitzar els esdeveniments que han marcat la trajectòria del que és considerat com l’enemic públic del país més poderós del món. 

‘Risk’, de Laura Poitras (2016) 

- Publicitat -

Aquesta producció, que durant un temps va estar disponible a Netflix, és potser la que s’apropa més a un personatge per norma esquerp i distant. Laura Poitras, experimentada documentalista responsable del documental sobre Edward Snowden, Citizenfour, del que parlarem més endavant, capta els dies previs i posteriors a l’entrada d’Assange a l’ambaixada equatoriana de Londres l’estiu del 2012. Al film podem veure com Assange, juntament amb membres de l’equip de Wikileaks i els seus advocats, gestiona l’entrada a l’ambaixada, així com les primeres hores de tensió social i diplomàtica.

‘The war on journalism. The case of Julian Assange’, de Juan Passarelli (2020) 

Documental recent que va inaugurar la vigent edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona. Concebut en l’escenari actual i realitzat durant el temps que Assange ha estat a la presó d’alta seguretat de Belmarsh -on avui dia continua-, es tracta d’un migmetratge sintètic i concebut per a audiències poc familiaritzades amb el cas, que forma part de la campanya prèvia a la decisió de la jutgessa britànica sobre la seva extradició. El documental es pot veure de manera lliure online: https://bit.ly/2Lbgjvp

‘El juez y el rebelde’, de Clara López Rubio i Juan Pancorbo (2017) 

Film que posa el focus en la relació laboral entre Assange i l’exjutge de l’Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón, reconvertit en advocat després de la seva inhabilitació. Garzón va ser un dels primers components de l’equip legal d’Assange després de decidir refugiar-se a l’ambaixada equatoriana a Londres, al barri de Knightsbridge de la capital britànica. El documental està disponible a Filmin. 

‘Citizenfour’, de Laura Poitras (2014) 

Tot i no centrar-se específicament en el Cas Assange, Citizenfour relata uns fets que tenen molt a veure amb la situació de l’editor australià, ja que la fugida de Snowden de Hong Kong i la seva entrada a Moscou van ser, en part, gràcies al treball de WikiLeaks. Laura Poitras planta la càmera al peu del canó i capta com l’informador nord-americà transfereix informació classificada als únics dos periodistes que responen a la seva crida, a un hotel de Hong Kong. Basant-se en aquest document, dos anys després, Oliver Stone llançaria la pel·lícula Snowden. El film de Poitras està disponible a Filmin. 

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca