A quina presó van les persones trans?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La societat tendeix a crear espais diferents per homes i dones; escoles, lavabos, emprovadors, presons… Tot i que cada vegada més el món avança cap a un futur on aquest tipus d’espais estan quedant obsolets mentre s’estan creant espais més inclusius, és dubtós que algun dia arribem a tenir centres penitenciaris on homes i dones conviuen sense cap tipus de separació. I això suposa un problema per aquelles persones que s’identifiquen amb un gènere diferent del que se’ls va assignar en néixer. 

Actualment a Espanya, existeix un procediment regulat en la llei 3/2007 del 15 de març pel qual les persones trans que compleixin amb una sèrie de requisits es puguin canviar de nom i el sexe en el Registre Civil. Però aquest procediment només està obert a individus amb nacionalitat espanyola, que tinguin una disfòria de gènere diagnosticada, que hagin sentit de manera persistent la dissonància entre el gènere amb el que s’identifiquen i el fisiològic assignat en néixer, que no tinguin trastorns de la personalitat que puguin influir sobre el sentiment relatiu a aquesta dissonància i que hagin estat tractades mèdicament durant un mínim de dos anys per acomodar les seves característiques físiques a les del gènere amb el qual s’identifiquen, sense que sigui necessari una cirurgia de reassignació sexual. 

No obstant això, existeixen persones trans que no compleixen amb els requisits pel canvi de sexe registral en el registre civil. Per començar, totes aquelles que no tenen nacionalitat espanyola, però també, per exemple, aquelles que no porten dos anys en tractament mèdic. Això té efectes jurídics importants sobre aquest col·lectiu, i en relació als centres penitenciaris pot implicar que una dona trans acabi complint condemna en una presó d’homes. Per evitar aquest tipus de situacions, Catalunya, que té cedides les competències d’execució de la llei penitenciària, amb la llei 11/2014 del 10 d’octubre preveu que els interns transgènere rebin un tracte i tinguin unes condicions de vida que corresponguin al gènere amb el qual s’identifiquin, i que un cop dins del centre penitenciari puguin seguir amb el seu tractament mèdic. En aquest sentit, una persona que no ha pogut canviar el seu sexe al registre civil, pot ingressar a un centre penitenciari del gènere amb el qual s’identifiqui. Tanmateix, aquest reconeixement de gènere de les persones trans només te efectes sobre el seu tractament penitenciari i està subjecte a requisits i limitacions d’acord amb la instrucció 1/2019, que preveu un procediment individualitzat per cada intern on no només es valorarà la seva sol·licitud sinó també informes professionals que haurà de tenir en compte la Junta de tractament a l’hora de decidir si és procedent o no un canvi de centre penitenciari. Per tant, no és suficient que una persona s’identifiqui amb el gènere oposat per poder ingressar en el centre penitenciari corresponent. 

La realitat que viuen les persones trans als centres penitenciaris catalans és massa complexa per poder explicar un sol article, i la legislació vigent que ho regula només s’ha centrat en els homes i dones trans però no ha tingut en compte les persones que s’identifiquen amb gèneres que se situen fora del binari masculí/femení.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca