Sembra Llibres compleix sis anys amb 50 títols publicats: “Volem seguir sembrant llibres”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’editorial valenciana Sembra Llibres acaba el 2020 amb més de cinquanta títols publicats. Quan es compleixen sis anys del seu naixement, aquest projecte cooperatiu ha estat capaç de consolidar-se com una de les editorials valencianes més destacades gràcies al suport dels lectors i una línia editorial independent i de qualitat en valencià.

Per celebrar aquestes cinquanta llavors, Sembra ha publicat a les seues xarxes un vídeo enregistrat a la ciutat on hi té la seu, València, en homenatge al món del llibre en la nostra llengua. Les llibreteres de La Repartidora, La Rossa o La Traca, escriptors com David Segarra, Isabel Canet, Joanjo Garcia, Xavi Sarrià o Laia Asso, la il·lustradora Aitana Carrasco i els cooperativistes de l’editorial són alguns dels rostres que, conjuntament, volen recordar la perseverança i resiliència que històricament ha permès sobreviure la cultura en la nostra llengua.

Uns valors que han estat més necessaris que mai en els temps de pandèmia en què vivim. Mercè Pérez, sòcia i editora de Sembra, ens conta les dificultats que han hagut de passar durant aquests últims mesos, especialment la incertesa d’una primavera que és época clau en termes editorials per la celebració de fires del llibre: “El sector editorial és fràgil perquè encara costa tenir lectors i lectores amb normalitat en la nostra llengua, però gràcies al suport de la gent tant a la cultura com al petit comerç i les llibreries independents, i a la implicació de les institucions, hem pogut tirar endavant fins que al setembre s’ha représ, tot i que amb limitacions, l’activitat llibrera“.

Malgrat la crisi, l’editorial valenciana ha crescut en lectors i en socis cooperativistes que han permès ampliar les publicacions i col·leccions, com la nova sèrie Bàsics estrenada enguany amb obres curtes i didàctiques com Palestina. Una història essencial, de Jorge RamosLGTBI Claus bàsiques, d’Eugeni Rodríguez i Cristian Carrer o Desobediència i democràcia de Howard Zinn.

Mercè Pérez i Víctor Camarassa, cooperativistes de Sembra Llibres.

El seu catàleg també inclou traduccions de autores internacionals com ara Virginie Despentes (trilogia Vernon Subutex), Minna Salami (amb l’assaig L’altra banda de la muntanya), la guanyadora del premi Literatura de la UE Kopano Matlwa o l’escriptor basc Harkaitz Cano. A més d’una línia de literatura per a infants i joves que inclou obres com la premiada novel·la La Cabra d’Anne Fleming o reedicions de luxe de grans clàssics com Les aventures d’en Cebeta de Gianni Rodari, coincidint amb la celebració del seu centenari, o Terra Baixa d’Àngel Guimerà. “Amb aquesta voluntat de treball i de crear xarxa de cada vegada més llibreries independents, estem apropant la lectura a sectors que fins ara no llegien en la nostra llengua i que ara ho fan perquè estem generant productes atractius, crítics i arrelats al territori que poden arribar a un públic més jove”, ens explica Pérez.

Amb tot, Sembra Llibres encara el nou any amb energies renovades i l’estrena d’un nou web, amb disseny gràfic de la cooperativa Joan Rojeski. I, malgrat la pandèmia, ja prepara el catàleg de llavors del 2021 amb un primer anunci: I ara jo què faig? Com vèncer la culpa climàtica i passar a l’acció, de l’autor ecologista valencià Andreu Escrivà, que es publicarà al mes de gener. 

Javier Caudet
Javier Caudet
Periodista de cultura i política.