El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% incorpora voluntaris per donar suport presencial o telemàtic durant la pandèmia, segons una enquesta

Publicitat

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant la pandèmia. El 87% ha pogut mantenir els seus projectes precisament gràcies a la participació del voluntariat. Aquestes són algunes de les principals conclusions que s’extreuen de l’enquesta ‘Visualitzem l’esforç del voluntariat social durant la pandèmia’, elaborada entre el 20 i 27 de novembre, i que ha comptat amb les respostes de 78 entitats. Aquest dissabte 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat.

L’estudi és el tercer qüestionari que s’envia com a seguiment de la pandèmia. Tot i que a l’inici es va reduir l’activitat voluntària, durant la desescalada les entitats van anar adaptant i integrant nous perfils de voluntariat. Així, el 80% de les entitats socials han incorporat una o més persones voluntàries durant aquest any per donar suport presencial o telemàtic, i només un 20% no ho ha pogut fer. En aquesta línia, el 67% de les entitats han hagut de modificar d’alguna manera les activitats que desenvolupaven els voluntaris.

Per tal de contactar amb una entitat social per fer voluntariat, el 46% de les persones ho ha fet per telèfon, el 40% mitjançant diferents pàgines d’Internet i les xarxes socials, i el 14% a través de les derivacions de voluntariat de la FCVS.

En relació amb la gestió del voluntariat, les xifres de l’enquesta assenyalen que les entitats han tingut més dificultats en la seva incorporació (32%) i acompanyament (18%). En un altre sentit, el 17% afirma que no ha tingut cap dificultat.

Publicitat

Pel que fa a perfils d’edat, segons les dades de l’enquesta, el 81% de les persones voluntàries són menors de 60 anys, mentre l’11% estan per sobre d’aquesta franja i només l’1% tenen entre 16 i 18 anys. D’altra banda, el 6% correspon a professionals en situació d’ERTO.

El 87% de les entitats socials han pogut mantenir o reactivar els seus projectes, dada que posa en relleu la seva capacitat de reacció i adaptació. La resta, el 13% de les organitzacions, no ha pogut continuar amb la seva activitat fonamentalment perquè les accions de voluntariat s’havien de desenvolupar de forma presencial o perquè les persones voluntàries pertanyien a col·lectius de risc, sigui per edat o malaltia.

Respecte als projectes que han pogut seguir durant la pandèmia, destaquen els de l’àmbit de la pobresa i l’exclusió social (40%); infància, joventut i família (36%); persones grans (31%) i els de persones immigrades i/o refugiades (26%). Per contra, la crisi ha suposat un fort impacte per a les entitats, ja que un 66% ha deixat de fer alguns projectes i el 63% s’ha hagut de plantejar noves fonts de finançament.

En relació directa amb les conseqüències de la covid-19 sobre les entitats socials de voluntariat, un 10% d’aquestes ha atès persones afectades per aquesta malaltia, un 26% ha acompanyat persones aïllades pel confinament, i un 20% ha hagut d’ajudar persones amb necessitats econòmiques causades per la pandèmia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca