Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

Dimitirà en funció del resultat de les eleccions al Parlament i de si surt escollit diputat o pot entrar al Govern

Publicitat

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13 de desembre surt escollit en un dels vuit llocs de la segona urna de la llista de Junts per Catalunya delegarà les funcions de president a la vicepresidenta, Mònica Roca, i que abandonarà definitivament el càrrec en funció del resultat de les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Segons ha explicat, en la seva decisió dependrà de si surt escollit diputat –i en cas que sigui així si és del partit guanyador de les eleccions o de l’oposició-, o de si fins i tot ocupa responsabilitats en un futur Govern. “Quanta més responsabilitat política menys possibilitats de continuar a la Cambra”, ha resumit.

En una roda de premsa telemàtica des de la seu de la Cambra de l’Avinguda Diagonal, el president de la Cambra ha explicat que paral·lelament ha demanat a la Generalitat, com a òrgan tutelant, si hi ha alguna incompatibilitat en aspirar a la candidatura d’un partit polític i posteriorment a ser diputat, tot i que després de revisar-ho amb els serveis jurídics considera que no ja que hi ha trobat precedents. En cas contrari, el president de la Cambra es podria plantejar dimitir abans del 14 de febrer, data de les eleccions al Parlament.

Canadell té previst delegar les funcions de president a partir del 14 de desembre, un cop celebrades les primàries de la segona urna de Junts per Catalunya per a un dels vuit llocs de la llista que encapçalarà Laura Borràs després de les primàries del cap de setmana passat i si ell és un dels escollits. Sinó, seguirà a la Cambra fins al juny del 2021 i com a president del Consell General de Cambres fins al 2023, ha puntualitzat. També aspiraran a un d’aquests vuit llocs els actuals consellers Damià Calvet, que va perdre les primàries davant Borràs; Meritxell Budó, Jordi Puigneró i Ramon Tremosa (per Lleida), la vicepresidenta del partit Elsa Artadi; i el diputat de JxCat al Congrés, l’advocat Jaume Alonso Cuevillas, entre d’altres.

En cas que Canadell entri com a diputat, podria renunciar definitivament el càrrec de president, que assumiria l’actual vicepresidenta uns mesos abans del previst. Quan la candidatura Eines de País va guanyar les eleccions el passat 2019 ja es va acordar que l’actual president ocuparia el càrrec dos anys, fins al juny del 2021, i els dos restants els assumiria la vicepresidenta Mònica Roca.

Publicitat

Mentrestant, entre el 14 de desembre i el 14 de febrer, Canadell ha assenyalat que continuaria treballant a nivell intern en els projectes en marxa però sense cap funció de representació. Tampoc en la presidència del Consell General de Cambres, que assumirà provisionalment el vicepresident Jaume Fàbrega.

Canadell ha deixat clar que ha pres la decisió a “títol individual” i ha afegit que l’acompanyaran tres membres més de l’equip: la vicepresidenta tercera Roser Xalabarder i els membres del plenari Mònica Masramon i Carles Valls.

Per la seva banda, la vicepresidenta i probable presidenta en funcions, Mònica Roca, ha assegurat que l’equip directiu de la cambra està preparat davant un relleu abans d’hora al capdavant de la presidència. “A la Cambra som un equip i això assegura la continuïtat dels projectes que hem anat desenvolupant”, ha comentat.

La no aprovació de la Llei de cambres: el detonant

L’encara president de la Cambra de Comerç ha revelat que la no aprovació de la Llei de cambres ha acabat de convèncer-lo per fer el salt definitiu a la política. “No ha sigut una condició necessària i suficient, però sí el detonant”, ha comentat. Canadell, que ha admès que la candidatura Eines de País ja havia valorat entrar en política més endavant.

Ara, ha comentat, intentarà que el text s’aprovi en la següent legislatura i el defensarà “fins al final” si ell és un dels diputats de la cambra catalana. “Li donem molta importància a la llei i és tan injust que no vegi la llum que personalment he decidit fer el pas”, ha justificat Canadell, que ha subratllat que tot i així encara hi ha una darrera oportunitat perquè s’aprovi com a decret llei abans de les eleccions i es convalidi en la diputació permanent amb el suport de Junts per Catalunya i ERC i l’abstenció de la CUP. En aquest sentit, aquesta setmana va adreçar una carta al vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, com a “últim intent” perquè el text tirés endavant aquesta legislatura.

Una altra de les raons que ha apuntat el president de la Cambra per fer el pas a la política és l’impuls de la col·laboració públicoprivada. “Es parla molt de la col·laboració públicoprivada però a l’hora de la veritat la part pública sempre vol la part més gran dels projectes”, s’ha queixat. D’altra banda, Canadell també ha ressaltat la necessitat d'”acostar” polítics i empresaris. “La presència al Parlament d’algú que pot seguir mantenint vincle amb les cambres pot ser important”, ha remarcat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca