ERC retira les esmenes sobre el TC i la Casa Reial per evitar que la dreta tombi els pressupostos de l’Estat

L'aprovació de qualsevol de les dues esmenes provocaria el retorn dels comptes de Sánchez

Publicitat

ERC ha retirat aquesta tarda de dimecres les esmenes a la totalitat que havia presentat a les seccions dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) que fan referència al Tribunal Constitucional (TC) i a la Casa Reial. A les seves esmenes els republicans apostaven per reduir a zero les aportacions a aquestes dues institucions. Fonts d’ERC han explicat a l’ACN que han actuat en aquesta direcció per evitar que la dreta votés afirmativament a les esmenes i d’aquesta manera provoqués la caiguda dels pressupostos generals de l’Estat.

El motiu és que perquè els pressupostos de l’Estat prosperin cal que s’aprovin totes i cadascuna de les seccions dels comptes, i n’hi ha prou amb que el Congrés en rebutgi una –com podria ser el pressupost de la Casa Reial- per tombar la llei.

De fet, Bildu va decidir directament no presentar esmenes a la totalitat a aquestes seccions per evitar aquest perill.

“Davant el risc real que la dreta ens votés una d’aquestes esmenes i fes decaure els pressupostos, no hem tingut més remei que assegurar” l’aprovació dels comptes retirant les esmenes, apunten fonts dels republicans.

Publicitat

En concret, ERC ha retirat les esmenes 2107 i 3108. A la primera rebutjaven el pressupost d’un TC que consideren “ideològic” que actua amb el mandat de quatre membres caducat des del 2019.

A la segona reclamaven reduir a zero el pressupost de la Casa Reial perquè consideren “indignant” que l’increment del sou del Cap de l’Estat en un moment d’emergència social.

De fet, ERC ja ha detectat al llarg de la jornada d’aquest dimecres que les formacions de la dreta votaven afirmativament algunes de les seves esmenes parcials per provar de trencar l’acord pressupostari dels republicans amb el PSOE i Podem.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca