Aragonès admet que els governs de coalició “no són fàcils”

Reivindica que han revertit la segona onada del coronavirus "tres vegades més ràpid que Madrid"

Publicitat

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha admès aquest dimecres que els governs de coalició, com el de la Generalitat, “no són fàcils” i han de fer equilibris, i ha demanat als comuns que analitzin la seva aliança amb el PSOE al Govern central abans de criticar els altres.

Així ho ha manifestat en la sessió de control al Parlament, després que la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, hagi retret a Aragonès les “contradiccions” del Govern pel que fa a la gestió de la pandèmia i de centrifugar responsabilitats.

“No és una qüestió de treure’ns responsabilitats de sobre, sinó que tothom ha de mirar com té casa seva abans de criticar els altres. Els governs de coalició han de fer equilibris, ho sap el Govern de l’Estat i els governs dels territoris en els quals participeu”, ha sostingut.

Segons Aragonès, el Govern ha mantingut un “diàleg permanent” amb els agents socials i econòmics de Catalunya per fer front a les conseqüències que s’han derivat de la pandèmia del coronavirus, i que gràcies a això s’engegarà un grup de treball per estudiar mesures.

Publicitat

No obstant això, Albiach ha recordat al vicepresident català que Foment, Pimec, CCOO i la UGT van expressar el seu malestar en una carta, i ha assegurat que després de la missiva continuen sense tenir cap proposta sobre la taula: “Potser acabaran dialogant. Però arriben tard i malament”, ha afegit.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha acusat el Govern de no buscar “el diàleg i els acords, tant si és amb forces polítiques o amb entitats econòmiques i socials, com també s’ha vist amb el contracte programa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals”.

Malgrat tot, Aragonès ha insistit que el Govern ha dialogat per tractar els diferents escenaris que s’han derivat de la pandèmia, i ha reivindicat que el pla de reactivació de la Generalitat ha estat “més acordat i dialogat” que els plans de l’executiu central.

“Volem continuar en el camí de la cooperació i el diàleg al país, però per dialogar i arribar a actuació hi ha d’haver voluntat de les dues parts. Per tant, dependrà de vostès que abandonin un posicionament clarament electoral i que també vulguin arribar a acords”, ha apuntat.

El vicepresident també ha tret pit de com el Govern ha fet front a la segona onada del coronavirus, i ha assegurat que, malgrat haver assumit mesures impopulars, han aconseguit revertir l’onada “tres vegades més ràpid que Madrid, pel que fa a la reducció de contagis, d’UCI i de la pressió hospitalària”.

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, considera que el Govern presenta un full de serveis en blanc sobre la gestió de la pandèmia, i ha lamentat que la legislatura acabi amb els socis de l’executiu català –JxCat i ERC– “esquitxats per assumptes de corrupció”.

“Mentre mira cap a una altra banda amb l’escàndol de Xavier Vendrell, a Iceta no li sembla tan escandalós en vista de la reacció que va tenir durant els altres plens, però és lògic perquè vol fer un tripartit amb vostès i Podem”, ha criticat.

“I no és enveja perquè han preferit anar amb ERC abans que amb Cs, de la mateixa manera que Pedro Sánchez ha triat Gabriel Rufián abans que Inés Arrimadas”, ha afegit, que també ha criticat que JxCat s’hagi decantat per la seva portaveu al Congrés, Laura Borràs, per ser la presidenciable a la Generalitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca