Sánchez, Iglesias i Illa no es presenten a la comissió de residències del Parlament

L'oposició recrimina que no s'hagi prioritzat la compareixença d'El Homrani i Vergés

Publicitat

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que estaven citats a participar aquest dilluns “en qualitat de testimonis” en la comissió d’investigació del Parlament sobre la gestió de les residències, no s’han presentat, tal com van avançar la setmana passada Illa i Iglesias per carta a la cambra catalana.

La compareixença es va aprovar el passat 20 de juliol amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, l’abstenció del PP, i els vots en contra de Cs, el PSC i els comuns, que han recriminat que s’hagi prioritzat la presència dels membres del Govern central, en comptes de la dels consellers de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Alba Vergés i Chakir el Homrani.

El president de la comissió, Vidal Aragonés (CUP), ha demanat als serveis legals de la cambra que en un termini d’un a tres dies se’ls torni a citar perquè compareguin; i ha indicat que, depenent de la resposta, ho traslladarà a la Mesa del Parlament perquè valori si s’ha de recórrer a la Fiscalia “per veure si hi ha una actuació delictiva”.

Els grups que van aprovar la compareixença de Sánchez, Iglesias i Illa han criticat la seva absència i han censurat que el president del Govern espanyol “no s’hagi dignat ni a enviar una notificació per exposar els motius pels quals no ha comparegut en la comissió”, en paraules del diputat d’ERC, Jordi Albert.

Publicitat

Crítiques a la petició

D’altra banda, l’oposició ha recordat, en paraules de la diputada Marta Ribas (comuns) que “no és cap novetat que el president de l’Estat, o els ministres, no compareguin en un parlament autonòmic, perquè es considera per doctrina d’estat que la fiscalització del control polític del Govern de l’Estat es fa a la Corts Generals”, i han reiterat que la competència de les residències és de la Generalitat.

En aquest sentit, el diputat del PSC Raúl Moreno ha criticat els partits que donen suport al Govern “la pèrdua de temps” que ha significat la sessió d’aquest dilluns; i ha acusat ERC, JxCat i la CUP de dilatar la situació per evitar la compareixença d’El Homrani i Vergés.

La diputada de Cs Noemí de la Calle ha insistit en la necessitat que compareguin els consellers d’Afers Socials i de Salut, “que sí van tenir responsabilitats directes en la gestió de les residències durant la primera onada de la covid-19” i que el seu grup parlamentari va reclamar que assistissin aquest dilluns a la comissió d’investigació.

Interès de la compareixença

Aragonés, en qualitat de representant de la CUP, ha defensat l’interès i conveniència de citar els tres declarants per la responsabilitat del Govern central sobre les residències –que va adquirir amb l’estat d’alarma– i perquè el vicepresident Iglesias “va manifestar en seu parlamentària que havia fet una compra d’EPI d’àmbit estatal que es repartirien a les residències; i que això no es va produir mai”.

De la seva banda, el diputat de JxCat Josep Maria Forné ha recordat que la compareixença es va aprovar per majoria i ha defensat l’autoritat del Parlament per requerir la presència dels membres del Govern espanyol perquè “les competències de les residències, malgrat ser exclusives de la Generalitat, durant l’estat d’alarma, part de la gestió, com la compra de productes i material, depenia de l’Estat”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca