El Govern no les té totes amb la celebració de les eleccions

"Si no es pot garantir el dret a vot no sé si es podran celebrar"

Publicitat

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat aquest divendres que treballen en els mecanismes perquè es puguin celebrar les eleccions catalanes del 14 de febrer, però ha advertit: “Si no es pot garantir el dret a vot de tothom, no sé si es podran celebrar”.

Ha destacat que s’han de dissenyar protocols que també protegeixin el dret a la salut dels votants i de les persones que treballin durant la jornada electoral, en unes declaracions aquest divendres a Ràdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press.

El Govern “no ha donat una bona imatge aquesta setmana”, ha dit en relació amb les diferències internes entre els socis, ERC i JxCat, per la gestió del pla de flexibilització de mesures per frenar el coronavirus.

“Estic compromesa perquè no torni a passar”, ha destacat la consellera, tot i que ha celebrat que han estat capaços d’arribar a un acord per gestionar la segona onada de coronavirus.

Publicitat

Lamenta les filtracions

Budó ha destacat que hi ha hagut “un debat intens, sa, de vegades apassionat”, i ha sostingut que aixecar-se de la taula no és la millor manera de debatre, quan li han preguntat per aquest gest dels membres d’ERC, que van marxar de la reunió sobre les mesures contra la covid-19, i ha demanat un pacte de lleialtat i que no hi hagi cap filtració als mitjans.

“De vegades, aixecar-se de la taula no és la millor manera, però aquesta estona d’aire va ser important, vam tenir converses més reduïdes que van reconduir la situació”, i ha insistit que es compromet que hi hagi un únic govern i es puguin reconduir les desavinences.

Ha lamentat que es produís la filtració d’un document que “en cap cas estava tancat i hi havia altres documents de treball”, i ha explicat que després es van reunir amb els sectors afectats i per això hi ha diferències entre l’esborrany filtrat i el document final.

Sobre les paraules aquest dijous del conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que responsabilitzava la consellera de Salut, Alba Vergés, de les mesures que es van prendre, Budó ha respost que Vergés és la màxima responsable de Salut i que la gestió d’aquesta segona onada és “més difícil” que la primera.

“Estic d’acord que cal respectar públicament les formes. Això confon la ciutadania. Hem de treballar per millorar-ho”, ha assegurat Budó, que ha dit que respecta les decisions de la resta de consellers, que s’esforcen al màxim, quan li han preguntat per la gestió de Vergés i del conseller de Treball, Chakir el Homrani, tots dos d’ERC.

Nadal i el pont de desembre

Sobre Nadal, ha recordat que el toc de queda continuarà vigent i ha afirmat que s’hauran d’adaptar els horaris per celebrar la Missa del Gall a mitjanit; i sobre el pont del primer cap de setmana de desembre, s’ha obert a ajustar la data per avançar a la fase 2 de reobertura del 7 de desembre al 5, en funció de les dades epidemiològiques.

La consellera ha afirmat que les classes universitàries continuaran sent des de casa en totes les fases de reobertura per evitar la mobilitat, ha demanat a les autoritats sanitàries que determinin quan podran ser presencials i ha destacat que no s’han tancat sectors “perquè ho fessin malament”, sinó per reduir la interacció social.

Considera que les farmàcies estan “perfectament preparades” per fer tests de covid-19, tot i que ha dit que no es farien a les persones amb símptomes, i ha assenyalat que es treballa amb el sector i que seria una manera de treure pressió a l’atenció primària.

Ajuntament de Barcelona

Sobre l’acusació de l’Ajuntament de Barcelona que a la Generalitat hi ha hagut deixadesa per ajudar les persones sense sostre durant la pandèmia, Budó ha replicat que li agradaria que el consistori parlés “de la deixadesa del Govern de l’Estat, perquè formen part del Govern central”.

Ha criticat que aquest divendres acaba el termini per pagar el tram d’impostos del primer trimestre del curs i ha retret que l’executiu central no ha fet “cap moratòria ni suspensió d’impostos” a qui no el pugui pagar per falta d’activitat a causa de la crisi del coronavirus.

Budó ha dit que la Generalitat ha mobilitzat “molts recursos per fer front a aquesta realitat, no només la de les persones sense llar” sinó d’altres col·lectius vulnerables, però ha afegit que no només s’han de destinar recursos econòmics sinó fer mesures, com ajornar el pagament d’hipoteques i lloguers i que es frenin els desnonaments, tot això competència del Govern central, segons ella.

També ha apuntat que al Govern li hauria agradat que el teletreball fos obligatori, però no hi té competències, i ha criticat que en la primera onada les decisions van ser centralitzades, tot i que ha reconegut que es va equivocar quan va dir que en una Catalunya independent hi hauria hagut menys morts: “Aquesta frase no va ser afortunada”.

JxCat

Sobre les primàries de JxCat, Budó ha desitjat sort al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i a la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs: “En aquests moments el meu suport és per als dos. Són dues persones molt preparades”.

No ha descartat que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont lideri les llistes perquè ho permet el reglament del partit, però assegura que ho ha de dir ell: “És el president legítim de Catalunya, formarà part del nostre projecte. Amb els peus a terra hem d’elegir un candidat”, ha argumentat sobre les primàries.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca