El Gobierno li demana a ERC i C’s que “conciliïn interessos”

Diu que els comptes "no impossibilitarien" el suport dels taronges i que també "els pot votar" ERC

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ha reclamat aquest dijous en el ple del Congrés a ERC i Cs que fugin dels “vetos creuats” per “conciliar de manera raonable interessos” per poder aprovar “un pressupost d’unitat”.

Publicitat

I és que la portaveu de l’executiu ha assegurat durant el debat a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat del 2021 que “aquest moment requereix consensos amplis” i que el projecte del Govern espanyol el poden aprovar “perfectament” les dues formacions.

Així ho ha manifestat durant la seva rèplica a la intervenció de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, i del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, en què ha destacat que tant ell com el portaveu de Podem, Pablo Echenique, han dedicat “una gran intervenció” adreçada a la formació taronja.

Montero ha lamentant que en el debat polític “importa més amb qui es vota que no pas què es vota”. És més, ha assegurat que, si el PP hagués mostrat disposició a negociar els comptes, el Govern central s’hauria assegut amb els de Pablo Casado.

“EL BLOC DE LA INVESTIDURA
“No li dic que cal cedir en qüestions importants per assolir una unitat d’acció”, ha aclarit la ministra a Rufián. “Li dic que el més important és el què, i que cadascú es posicioni sobre què aprovem i no tant amb qui”, ha abundat.

Respecte als republicans, ha defensat que “aquests pressupostos els pot votar ERC perquè són uns pressupostos progressistes de marcat caràcter social”, a més de reconèixer la “singularitat” de Catalunya.

Així mateix, ha assegurat que el Govern espanyol “aposta de manera important per consolidar el bloc que va fer possible la investidura”, que és “sòlid” i que “sap perfectament cap a on es dirigeix”, perquè “en el més substancial” estan “d’acord”.

Línies vermelles de Cs

D’altra banda, la ministra ha traslladat a Arrimadas que desitja que l’acostament de la seva formació sigui “un camí que no té retorn” i, malgrat que “no els agradi la composició del govern”, ha dit que “hi ha possibilitats d’acord i d’enteniment”. “No us demano un xec en blanc, però hi ha un espai ampli que hem d’anar recorrent per a l’entesa”, ha dit.

No obstant això, ha lamentat com la líder de Cs ha tancat el seu discurs instant Pedro Sánchez a triar entre ells i ERC i Bildu, perquè considera que suposa “tornar a la casella de sortida”, i li ha dit que, quan se superi aquesta situació, es podrà “tornar a les dinàmiques habituals”. “Però en aquests moments calen uns pressupostos que defensen gran part de les formacions polítiques”, ha dit.

Concretament, ha volgut subratllar a Arrimadas que el projecte “no contempla cap de les qüestions que impossibiliten que Cs faci costat a aquests pressupostos”, i com que considera que “són millorables”, els ha convidat a presentar esmenes i a poder-les “estudiar” durant la tramitació parlamentària dels comptes.

Eleccions catalanes

D’altra banda, Montero ha traslladat a les dues formacions el desig de ser “capaços d’aïllar” aquest projecte de pressupostos i la negociació de les eleccions catalanes, i que la votació no impliqui que es “penalitzi en un sentit o altre” en aquests comicis.

“Quina alegria si poguéssim arribar a aquest acord entre grups, sobretot a Catalunya. Seria realment una lliçó per al conjunt de ciutadans”, ha assegurat, després de reconèixer això sí que és “una crida que pot semblar naïf”.

De fet, Montero ha enquadrat la proximitat d’aquests comicis amb l’exigència de Cs de retirar l’esmena sobre la immersió lingüística a Catalunya, i ha assegurat que va pensar “‘Ja hi tornem amb l’ombra de les eleccions a Catalunya'”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca