El Congrés veta la compareixença de Marlaska per l’operació Voloh

Segons ha explicat Pisarello, el PSOE, el PP i Vox l'han vetada amb l'argument que el ministre d'Interior no té competències sobre una operació que té un origen judicial

Publicitat

La Mesa del Congrés ha vetat aquest dimecres, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, la compareixença a la Comissió d’Interior del ministre del ram, Fernando Grande-Marlaska, per explicar l’anomenada operació Voloh sobre el presumpte desviament de fons públics al procés independentista català, i que va comptar amb el suport d’Unides Podem.

Així ho ha anunciat en una roda de premsa el secretari primer de la Mesa i diputat d’En Comú, Gerardo Pisarello, el grup del qual també ha demanat, juntament amb les formacions independentistes de la cambra, crear una comissió d’investigació sobre aquest afer.

La Mesa analitzarà la setmana vinent aquesta sol·licitud i també una bateria de preguntes sobre aquesta qüestió que ha registrat aquest dimarts ERC, tot i que ara com ara, ja ha frenat la petició de compareixença de Grande-Marlaska que havia reclamat JxCat.

No té competències

Publicitat

Segons ha explicat Pisarello, el PSOE, el PP i Vox l’han vetada amb l’argument que el ministre d’Interior no té competències sobre una operació que té un origen judicial.

No obstant això, el diputat d’En Comú ha subratllat que es tracta d’una “operació policial” que està “sota sospita” i ha denunciat que s’hagin filtrat converses privades que es van gravar, com les que va protagonitzar el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

Pisarello ha recordat que “no és la primera vegada que es filtren” gravacions per “criminalitzar la dissidència política” i pràcticament ha donat per feta l’existència d’un “braç policial” que actua al marge del Govern central. “Les forces i cossos de seguretat i els estaments judicials tenen l’obligació d’actuar amb absoluta imparcialitat”, ha incidit.

Així mateix, ha criticat que, almenys en un primer moment, aquesta operació es bategés amb el nom de ‘Volhov’ –així figurava en la nota de premsa–, el riu rus on es van enfrontar les tropes nazis i soviètiques durant la Segona Guerra Mundial. Per Pisarello, el simple fet de triar aquest nom “justificaria la petició d’una investigació” o fins i tot “dimissions”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes