El PDeCAT li demana a Puigdemont “no enganyar la gent”

Bel reivindica "la manera de fer política" de l'extinta CDC

El secretari d’Organització del PDeCAT, Ferran Bel, ha assegurat aquest dilluns que “ara” no veu l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont instal·lat en la unilateralitat, i ha demanat als partits i entitats de la societat civil que la defensen que expliquin com exercirien la via unilateral per no enganyar els ciutadans.

Publicitat

En unes declaracions a Ràdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press, ha avisat que per poder exercir la unilateralitat cal tenir la capacitat de poder-la dur a terme: “I nosaltres, s’ha demostrat, que ni la vam tenir ni la tenim ara”.

“Qui digui que s’ha de ser unilateral en el tema del procés, el primer que ha de fer és no enganyar la gent”, ha sostingut Bel, que ha instat a explicar com controlarien el territori i com aconseguirien finançament i el reconeixement internacional, entre d’altres aspectes.

Quan li han demanat si el 2017 es va enganyar els ciutadans, ha apuntat que no perquè llavors aquestes reflexions no estaven “tan clares”, malgrat que ha reivindicat que ell sí que traslladava aquestes preguntes al govern del llavors president Carles Puigdemont i li responien que tot estava preparat.

Per Bel, el que fan les entitats i partits que reclamen la unilateralitat és “vendre fum”, la qual cosa considera que Puigdemont no fa. “Crec que Puigdemont ara no està instal·lat en la unilateralitat. Però crec que això ho hauria d’explicar ell”, ha dit el també diputat del PDeCAT al Congrés, que ha reivindicat la manera de fer política de CDC.

El llegat de CDC

En el sisè aniversari de la consulta del 9-N, que va impulsar l’expresident de la Generalitat Artur Mas, Bel ha sostingut que el referèndum de l’1-O no hauria estat possible “sense el 9-N i sense tot el que es va fer durant els darrers 20 anys”.

“Tinc clar que el benestar dels ciutadans seria molt millor amb la independència, però també tinc claríssim que el benestar dels ciutadans pot ser molt millor si els partits catalans, mentre no hi hagi independència, poden incidir en les polítiques que es fan a Madrid”, ha argumentat.

Després de definir-se com un convergent, considera que va ser un error eliminar la marca CDC, i ha opinat que defensar-ne el llegat i obra política no vol dir compartir “les males pràctiques que hi va haver i el finançament irregular” que presumptament es podria haver produït.

PGE

Sobre els pressupostos generals de l’Estat (PGE), ha reiterat que PDeCAT no presentarà cap esmena a la totalitat perquè no es volen instal·lar “en el ‘no’ a tot”, i que això no implica que votin al seu favor quan finalitzi el tràmit parlamentari dels comptes.

Per Bel, és “incomprensible” que s’esmenin a la totalitat els comptes, tal com farà JxCat, amb qui comparteix grup parlamentari –Grup Plural–.

Així, ha defensat la necessitat que els PGE passin aquest primer tràmit per poder-los negociar i presentar esmenes parcials: “L’alternativa, si això no passa, és continuar amb els comptes del 2018 del PP i de Cristóbal Montoro”.

No aniran amb el PNC

En espera de les eleccions catalanes del 14 de febrer, Bel ha descartat “absolutament” que el PDeCAT hi concorri amb el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), que encapçala l’ex-coordinadora general del partit Marta Pascal, perquè considera que hi mantenen moltes diferències.

“La diferència més gran és que el PNC abjura de tot el que s’ha fet fins ara. Nosaltres som crítics”, ha assegurat Bel, que ha tornat a destacar que el PDeCAT es presentarà en solitari.

Quan li han demanat si tem que el PDeCAT acabi com Unió després de les eleccions del 2015, creu que no es pot comparar perquè el partit de Josep Antoni Duran tenia pocs alcaldes i regidors mentre que el PDeCAt compta “amb més de 150 alcaldes i milers de regidors, la qual cosa implica una estructura territorial que Unió no tenia”.

Sobre el paper que tenir Mas en les llistes del PDeCAT, la candidata del qual és l’exconsellera Àngels Chacón, Bel considera que farà el que cregui convenient, i que si decideix anar-hi hauria de tenir “una posició testimonial” perquè ja va anunciar que es retirava de la primera línia política.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca