Sindicats i alumnes critiquen la manca de previsió i indicacions per implantar el sistema híbrid en la postobligatòria

USTEC i CCOO afirmen que els centres fan el que poden i el SEPC demana mesures per pal·liar els efectes negatius

Una setmana després que s’anunciés la implantació del sistema híbrid a l’educació postobligatòria per reduir la mobilitat per l’augment de la covid-19, sindicats i estudiants han criticat la manca de previsió i indicacions. El portaveu d’USTEC-STEs, Xavier Díez, ha afirmat a l’ACN que cada centre està fent “una mica el que pot” i ha criticat el “desgavell” que provoca el Departament d’Educació. “No lidera res i deixa en mans dels centres que s’organitzin ells”, ha manifestat. Des de CCOO, Manel Pulido ha dit que s’està fent “teledocència d’emergència”. A més, la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Anna Clua, ha criticat la “manca de planificació” i de mesures per pal·liar els efectes negatius sobre els alumnes.

Publicitat

El Govern va anunciar el passat dijous l’increment de la docència telemàtica en l’etapa postobligatòria – FP, batxillerat, ensenyaments de règim especial, escoles oficials d’idiomes i formació d’adults-. Aquesta setmana ha publicat un seguit d’indicacions ja que donava de marge aquesta setmana per a que els centres s’organitzessin. En aquestes indicacions s’explica que en les instruccions de la Secretaria de Polítiques Educatives per al curs 2020-2012 del 30 de juny ja s’indicava que excepcionalment es podrien impartir models híbrids. En aquests casos, el percentatge de presencialitat no pot ser inferior al 50% i es poden contemplar diverses opcions: franges horàries reduïes o dies alterns.

Una setmana després, els centres s’han anat adaptant però la valoració és crítica des dels principals sindicats de l’ensenyament. A USTEC-STEs han apuntat que cada centre “ho està fent pel seu compte” ja que no han trobat el lideratge d’Educació per aconseguir “certa homogeneïtat”. “Hi ha un gran desgavell, que és el que hi ha hagut des del primer moment del confinament, el Departament està desaparegut”, ha dit Díez.

El portaveu d’USTEC-STEs s’ha mostrat també escèptic amb que la conselleria hagi entregat els ordinadors promesos, tant a docents com a alumnes, abans del Nadal. “Va ser incapaç de fer arribar 30.000 ordinadors durant la Setmana Santa, entenem que serà molt difícil que puguin complir la promesa que han fet”, ha declarat. Més enllà però, ha apuntat que per fer un sistema híbrid “no calen ordinadors” i ha criticat la “determinada escola pedagògica dins del Departament que té animadversió al llibre de text”. “Si no trobes ordinadors, llibres de text gratuïts i indicacions clares per fer que els alumnes perdin el mínim de curs possible”, ha plantejat.

El portaveu de la Federació d’Ensenyament de CCOO ha afegit que els centres “estan fent el que poden” i ha coincidit en la manca de planificació per part d’Educació. Ha afegit que tampoc està negociat el teletreball per als docents i per això ha valorat que s’està fent “teledocència d’emergència”. “S’està fent tot el millor que es pot, per fer el millor possible per a l’alumnat”, ha manifestat.

Ha lamentat però que hi continuen havent alumnes sense dispositius ni connectivitat i això farà que tinguin “moltes més dificultats per poder fer el seguiment de les classes”. Des de CCOO aposten per garantir la màxima presencialitat possible però si la situació sanitària no ho permet, veuen amb bons ulls que el sistema híbrid s’allargui tot el trimestre perquè els centres no poden estar canviant de metodologia “cada dues o tres setmanes”.

També es mostren crítics des del col·lectiu d’estudiants. Clua, portaveu del SEPC, ha acusat el Govern de no haver aprofitat l’estiu per planificar bé el curs i ha afirmat que la manca d’inversió impedeix tenir aules i professors suficients per reduir ràtios. A més, ha recordat que a la postobligàtoria aquestes ràtios són més altes. “El problema en si no és la presencialitat, és que el sistema públic està molt infrafinançat i hi falten molts recursos”, ha manifestat.

Clua ha fet referència també a l’escletxa digital que continua existint i que sovint han resolt les pròpies famílies i els estudiants “amb un esforç desorbitat”. En aquest sentit, ha lamentat que no hi hagi un paquet de mesures per pal·liar els efectes que també comporta aquest pas a més docència telemàtica, com títols de transport ja comprats que no s’estan aprofitant o residències o pisos d’estudiants que ara potser no serien necessaris. “No tothom té el seu institut al costat de casa”, ha plantejat.

La portaveu del SEPC ha augurat que tot comportarà una “retallada” en la qualitat docent i ha lamentat la “indefinició” sobre el temps que poden durar aquestes mesures de menys presencialitat. Per això, ha reclamat fer un estudi per conèixer les situacions dels estudiants i plantejar mesures concretes. “Cal començar a fer una planificació i tenir un protocol d’actuació que respongui realment a la situació actual perquè la sensació, a l’educació i una mica en general, és que cada dia sabem una cosa diferent i es va a l’últim moment a decidir”, ha declarat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes