El Parlament articula una xarxa de cambres feministes amb Escòcia, Gal·les, Còrsega i Flandes per avançar en la igualtat

Torrent defensa "liderar amb l'exemple" i confia en importar mesures preses per altres institucions

Publicitat

El Parlament s’ha aliat amb les cambres d’Escòcia, Gal·les, Còrsega i Flandes per avançar en la igualtat en les institucions a través d’una “xarxa de parlaments feministes”. Aquestes cambres compartiran experiències i enfortiran les accions per la igualtat efectiva entre homes i dones per “eradicar el masclisme i el patriarcat de les institucions i construir societats veritablement igualitàries des del punt de vista efectiu”, ha explicat en declaracions als mitjans el president del Parlament, Roger Torrent. La cambra catalana ja va impulsar a principis d’any un pla d’igualtat, amb una vuitantena d’accions que abracen diferents àmbits. “Hem de liderar a través de l’exemple”, ha afegit.

Torrent s’ha reunit aquest divendres al matí, de manera telemàtic, amb la presidenta del Parlament d’Escòcia, Linda Fabiani, el president del Parlament de Còrsega, Jean-Guy Talamoni, i la diputada Katia Segers, del Parlament de Flandes, en la Jornada de presidentes i presidents de Parlaments amb Perspectiva de Gènere, celebrada telemàticament. La reunió ha servit, amb paraules de Torrent, per “fer un pas endavant i articular una xarxa de parlaments feministes”.

El president de la cambra catalana ha defensat que amb la trobada d’avui “s’ha posat la primera pedra” amb la declaració signada en què es posa en valor els principis compartits i es comprometen a continuar treballant per millorar les institucions. S’ha mostrat satisfet de com ha anat la jornada i ha explicat que podran, per exemple, importar iniciatives dutes a terme a altres països.

A tall d’exemple, ha dit que li ha interessat el programa de lideratge femení que aplica la cambra escocesa, que “permet a dones joves procedents de diverses minories participar en els seus parlaments perquè la seva aportació es pugui consolidar i en les següents legislatures hi hagi més representació d’aquests perfils necessaris per tenir una foto completa de la societat”.

Publicitat

Torrent ha recordat que la cambra va impulsar un pla d’igualtat després d’una “foto inconcebible” de la Mesa del Parlament al principi de legislatura, on només hi havia una dona -Alba Vergés- entre els set membres. “Allò va evidenciar el ‘gap’ que hi ha entre la representació formal de diputades i la seva presència als òrgans de decisió i poder”, ha admès. Ha recordat que, des de llavors, han treballat amb diferents mesures a través del pla d’igualtat, algunes de les quals s’han aplicat ja i d’altres que es continuaran implementant en la següent legislatura.

El pla d’igualtat va fixar que la Mesa sigui paritària i que també ho siguin les meses de les comissions. També s’inclou en les accions l’ampliació de supòsits per a exercir la delegació de vot, l’impuls d’un protocol contra la violència masclista o la formació obligatòria per als diputats per a la prevenció de la violència masclista i LGTBI-fòbia.

Aquesta és una iniciativa que resta oberta a altres parlaments europeus, i també dins de l’Estat espanyol. Torrent creu que s’aniran sumant diferents assemblees legislatives.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca