Dani Gallardo nega davant el tribunal que agredís cap agent durant les protestes per la sentència de l’1-O

L'Audiència Provincial de Madrid no preveu emetre sentència fins al mes de desembre

Publicitat

Dani Gallardo, el jove de 23 anys empresonat fa un any pels disturbis en les protestes a Madrid contra la sentència de l’1-O ha negat aquest divendres davant el tribunal que agredís els agents que estaven intentant detenir la seva amiga –i també acusada- Elsa Vikki. Segons ha explicat els agents estaven colpejant la seva companya i ell va intentar protegir-la amb el seu cos. “Preferia que em peguessin a mi que a ella”, ha afirmat. Gallardo ha negat que utilitzés cap pal per colpejar els agents –com sosté la policia i la Fiscalia- ni que formi part de cap grup antisistema. La Fiscalia demana per a ell sis anys de presó i el Tribunal no preveu emetre sentència fins al mes de desembre.

Gallardo ha testificat davant el tribunal en aquesta primera jornada del judici que tindrà un segon episodi el 17 de novembre. A les portes de l’Audiència Provincial de Madrid s’han concentrat una vintena de membres del Moviment Antirepressiu, i també hi ha assistit la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i les diputades d’ERC Carolina Telechea i Montserrat Bassa, que han expressat la seva solidaritat amb el que consideren un nou exemple de la repressió de l’Estat a les protestes per la sentència.

A preguntes de la Fiscalia, Gallardo ha negat que participés a la concentració en favor dels presos polítics ni tampoc als disturbis que van tenir lloc a la Plaza Santa Ana, ni que travessés contenidors o llancés objectes a la policia. Tampoc que increpés els vianants ni que agafés el pal que consta. Segons ha apuntat va actuar únicament per defensar la seva companya a qui els agents estaven agredint.

La seva amiga Elsa Vikki –per a qui la Fiscalia demana dos anys de presó- també ha negat que tots dos participessin de la concentració ni dels disturbis, i ha apuntat que tots dos estaven prenent unes cerveses quan van tenir lloc els incidents. Segons Vikki, tots dos van córrer “per por” quan els antidisturbis van carregar, però li va agafar un atac d’ansietat fet que va permetre que un policia l’assolís i la colpegés amb la porra.

Publicitat

Tots dos han negat que Gallardo agafés un pal i agredís l’agent que l’estava intentant detenir. Segons ha apuntat en aquell moment tenien al voltant entre cinc i set agents que van causar lesions a la noia.

Un casc colpejat

La Fiscalia ha cridat a testificar els agents antidisturbis que formaven part d’aquell dispositiu. Un dels agents ha explicat que aquella tarda la concentració -comunicada a l’autoritat- va reunir prop de 600 persones i que van haver de reprimir paral·lelament l’aparició de grups d’extremadreta que pretenien rebentar la manifestació i que havien provocat ja alguna baralla amb els manifestants.

Segons l’agent, després d’aquest moment un grup de prop de 70 persones que havien participat a la concentració a favor dels presos es va separar del grup i va començar a llançar llambordes a la policia a les immediacions del Congrés dels Diputats. Després hi va haver “disturbis per tota la ciutat”, en referència al centre de Madrid.

Un altre dels agents ha explicat que Gallardo i la seva companya van participar activament als disturbis amb un grup d’aproximadament 10 persones. Segons ha afirmat, en el moment en què va intentar detenir Vikki tirant-la a terra, va rebre “un cop brutal” al casc amb un pal, i seguidament un altre fins que els seus companys van intervenir per retenir l’acusat.

El casc forma part de la instrucció i el jutge ha permès que s’exhibís per veure el punt on té la petita marca d’un impacte.

“Si no és pel casc, el mata”

Un altre dels policies que va participar al dispositiu ha assegurat que tots dos van destrossar mobiliari urbà i que va veure com Gallardo donava un cop fort amb un pal “gros” a l’agent que estava detenint la seva companya “per l’esquena i a traïció”. “El podia haver matat perfectament, si no és pel casc el mata, perquè el cop va ser brutal”, ha assegurat.

Petició de sis anys de presó

Gallardo, que ha passat més d’un any a la presó d’Alcalá Meco, s’enfronta a una petició de la Fiscalia de sis anys de presó per desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions greus.

A la seva companya li demana dos anys de presó per desordres públics, i al tercer acusat dos anys de presó per atemptat a l’autoritat.

A més demana que Gallardo i la seva companya indemnitzin l’Ajuntament de Madrid amb 3.524,67 euros pels desperfectes al mobiliari urbà, i hi suma 2.100 euros per indemnitzar l’agent que estava retenint la seva companya.

Segons el relat de la Fiscalia Gallardo participava en una manifestació a la Plaza Canalejas de Madrid juntament amb un grup de 80 persones “que portaven pals i llambordes” i que “van causar desperfectes al mobiliari urbà i van agredir altres vianants”. Els agents antidisturbis que s’havien desplegat en motiu de la concentració els van perseguir fins la Plaça Santa Ana però alguns membres del grup “van fer barricades amb contenidors i els van intentar incendiar”.

Els agents van agafar la seva amiga Elsa Vilkki, que segons el relat de la Fiscalia també havia participat “juntament a la massa violenta en nombrosos danys al mobiliari públic i a les agressions als vianants”.

Segons aquest relat de la Fiscalia, mentre un dels agents l’intentava retenir “l’acusat Dani Gallardo el va colpejar per l’esquena i de manera violenta amb un pal de fusta d’uns 90 cm de llarg i 7 d’ample amb sis claus que el travessaven” en dues ocasions al casc de l’agent. Un altre agent el va detenir.

Segons la Defensa l’única prova que connecta Dani Gallardo amb el pal amb claus és una fotografia –ja a comissaria i amb el pal de claus clavat al casc- filtrada a El Mundo per incriminar-lo. A més apunta que el part de lesions de l’agent suposadament agredit es limita a una recepta d’ibruprofé”.

També ha declarat en aquest judici un tercer acusat, Mariano Javier Hormigos, per qui la Fiscalia demana dos anys de presó per atemptat a l’autoritat. Hormigos ha negat que participés a la manifestació del 16 d’octubre del 2019 ni que tingués cap paper en els disturbis, i ha apuntat que va llançar un objecte a dos agents que anaven de paisà perquè pensava que l’anaven a agredir. Un dels agents de paisà que va detenir Hormigos ha explicat al tribunal que dubtava que aquest fos conscient que eren policies.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca