Els comuns desconeixen la llei electoral

El Govern avisa CatECP que votar en dos dies comporta modificar-la

Publicitat

La líder de CatECP, Jéssica Albiach, proposa que les eleccions es puguin celebrar durant dos dies. En una entrevista a Catalunya Ràdio, va argumentar divendres que així s’esglaonaria la participació als col·legis. Fonts del Govern consultades per l’ACN avisen que aquesta via comportaria modificar la llei electoral espanyola (LOREG) o crear una llei parcial catalana. El pla d’Exteriors per unes eleccions “amb seguretat per la salut, garanties pel vot i legitimitat democràtica” ja està en mans del Procicat, que l’ha d’aprovar properament. El protocol final es debatrà a la taula on els partits podran fer propostes. El Govern no contempla ara unes eleccions en doble jornada i defensa que votar en un sol dia és “viable” amb les mesures del pla.

Els comuns ja van demanar una reunió al president del Parlament, Roger Torrent, amb tots els grups de la cambra per abordar l’escenari electoral i les mesures de sanitat i participació ciutadana. El grup que capitaneja Albiach considera que el 14-F, data prevista pels comicis, la situació sanitària continuarà sent complicada. Per això CatECP proposa que les eleccions se celebrin en dos dies, a més d’altres idees com ara establir franges horàries i agilitzar el vot per correu -dues opcions que el Govern ja contempla al pla-, entre d’altres apostes per garantir el dret de participació.

Fonts dels comuns han explicat a l’ACN que volen traslladar aquestes propostes als grups parlamentaris, i que també les podrien fer arribar a la taula de partits. Aquest espai el formen el Govern i els presidents i portaveus de les formacions polítiques, i està previst que es torni a reunir un cop el Procicat hagi estudiat i aprovat el pla d’Exteriors, i hagi redactat el seu protocol final -es calcula que a mitjans de novembre.

LOREG o llei parcial catalana

Publicitat

Fonts del departament d’Exteriors expliquen que per poder votar durant dos dies caldria reformar la llei orgànica espanyola 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General (LOREG), o bé crear una llei parcial catalana. Altres fonts jurídiques de la pròpia Generalitat i del Parlament apunten que desdoblar la jornada electoral comportaria modificar la LOREG, i consideren que no és viable tant per la correlació de forces al Congrés com per la manca de temps. De fet, recorden que les eleccions a Euskadi i Galícia es van produir en un sol dia, i que aquest precedent podria frenar qualsevol intent de modificar la llei espanyola.

La segona via, doncs, és la creació d’una llei parcial catalana. Les disposicions addicionals de la LOREG donen un cert marge perquè les comunitats regulin termes menors sobre les seves eleccions autonòmiques. De fet, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat va fer arribar al Govern a principis d’octubre un informe que plantejava un paquet de mesures anti-covid per blindar les eleccions. Aquestes propostes s’haurien de recollir en una llei electoral parcial.

Una llei parcial catalana sobre el règim electoral s’ha de limitar a complementar la normativa estatal. Però aquesta via legal requereix una majoria reforçada del Parlament: dos terços de la cambra. Fonts jurídiques parlamentàries consideren que hi ha poc marge tenint en compte que només falten tres mesos i mig per les eleccions, previstes pel 14 de febrer.

L’informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat no contemplava la possibilitat de votar en dos dies diferents, i tampoc està a la taula del Procicat. Però si la proposta d’Albiach té prou suports, el Govern podria estudiar-la. Els serveis jurídics de l’executiu en funcions ho haurien de tornar a estudiar, i podrien recomanar que s’inclogués el desdoblament de la jornada electoral dins d’una llei parcial catalana. Però el marge del Parlament és escàs pel que fa als terminis.

Sigui com sigui, des de Palau no descarten “cap possibilitat” ja que insisteixen en treballar perquè les eleccions garanteixin el dret de vot de tota la ciutadania.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca